Skip links

– Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση –

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση : « Η ώρα του νέου κλιματικού νόμου – Γιατί αφορά τους πολίτες και τις νέες γενιές ; »

Ένας οδικός χάρτης για τον πρώτο ελληνικό Κλιματικό Νόμο

Στην ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η ώρα του νέου κλιματικού νόμου – Γιατί αφορά τους πολίτες και τις νέες γενιές;» που οργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής, ο Βουλευτής και Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Γιώργος Αρβανιτίδης, παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για έναν ελληνικό Κλιματικό Νόμο μέσα από έναν πλήρη οδικό χάρτη για την ψήφισή του. Έναν Κλιματικό Νόμο, ο οποίος θα μπορέσει να  ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων.

 Η εκδήλωση που ξεκίνησε με παρέμβαση της Προέδρου του Κινήματος, Φώφης Γεννηματά, είχε σκοπό να ανοίξει τη σχετική συζήτηση δίνοντας βήμα στους προβληματισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών και της νέας γενιάς, ενώ παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τις εμπειρίες και τις εξελίξεις από την ψήφιση του γερμανικού Κλιματικού Νόμου, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, του Γερμανού Βουλευτή και Υπεύθυνου του SPD για θέματα περιβάλλοντος, Carsten Träger.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι :

Μανώλης Αννέτης, Υπεύθυνος για Κλιματική Αλλαγή, Δίκτυο Νέας Γενιάς,

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Πολιτικής WWF

Κωστής Τοκατλίδης, Δικηγόρος (Α.Π, ΣτΕ) με ειδίκευση στο δίκαιο περιβάλλοντος και ενέργειας

Φανή Τσαρούχα, Πρέσβειρα Νεολαίας της Ελλάδας για το Κλίμα στο Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συνταγματική Έρευνα (CUNCR)

Γιώργος Αποστολόπουλος, Γραμματέας Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής, ενώ τον συντονισμό έκανε ο Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Γραμματέας Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε μια συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία συνδιαμόρφωσης, νομοθέτησης αλλά και παρακολούθησης της εφαρμογής του πρώτου ελληνικού Κλιματικού Νόμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης χαρακτηριστικά, «επεξεργαστήκαμε και συγκρίναμε 6 εθνικούς κλιματικούς νόμους άλλων χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Νέα Ζηλανδία). Μαζέψαμε τα κοινά τους στοιχεία και τα προσαρμόσαμε στα ελληνικά δεδομένα, καταλήγοντας να προτείνουμε την συνδιαμόρφωση αυτού του ελληνικού Κλιματικού Νόμου από την κοινωνία των πολιτών και ειδικά τις νέες γενιές, θεσμοθετώντας μια Κλιματική Συνέλευση που μαζί με το Ανεξάρτητο Κλιματικό Συμβούλιο, ως επιστημονικό όργανο, θα καταλήξουν να προτείνουν 4 δεσμευτικούς στόχους, που πρέπει να περιλαμβάνει ο ελληνικός Κλιματικός Νόμος», ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα να στηριχθεί και να υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρακολούθηση της εφαρμογής του Κλιματικού Νόμου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής καθώς και στην υποχρέωση κατάθεσης συγκεκριμένου σχεδίου μείωσης των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου ανά τομέα, αλλά και υποστηρικτικού προϋπολογισμού για αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης κατέθεσε 10 προτεραιότητες συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων όπως η Εξοικονόμηση Ενέργειας, η προώθηση των Α.Π.Ε., οι πράσινες δημόσιες προμήθειες, ο περιορισμός της ενεργειακής φτώχειας, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η βιώσιμη πρωτογενής παραγωγή κ.α., που πρέπει να τρέξουν παράλληλα ή και μετά την ψήφιση του Κλιματικού Νόμου.

 

Πιο αναλυτικά το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για έναν Κλιματικό Νόμο περιλαμβάνει:

4 ΒΗΜΑΤΑ για 4 ΣΤΟΧΟΥΣ και 10 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

1Ο ΒΗΜΑ: ΠΩΣ πρέπει να συνταχθεί και να διαμορφωθεί ο ελληνικός Kλιματικός Nόμος;

 

Μέσα από διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των στόχων που θα καταλήξουν μια Κλιματική Συνέλευση και ένα Ανεξάρτητο Κλιματικό Συμβούλιο. Στην Κλιματική Συνέλευση προτείνουμε να συμμετέχουν με ειδική ποσόστωση οι νέες γενιές και να συγκροτηθεί με ένα, όσο το δυνατόν, πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής κοινωνίας, οργανώσεις, επιχειρήσεις κλπ. Το Ανεξάρτητο Κλιματικό Συμβούλιο (επιστημονικό όργανο) θα αποτελείται από διακεκριμένους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας που χαίρουν ευρείας αποδοχής.

2Ο ΒΗΜΑ: ΤΙ στόχους πρέπει να περιέχει;

 

Για το Κίνημα Αλλαγής ο ελληνικός Κλιματικός Νόμος θα πρέπει να περιλαμβάνει 4 ΣΤΟΧΟΥΣ:

 

  1. Την θεσμοθέτηση ποσοστιαίων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ανά τομέα, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, το 2040 και το 2050 σε σύγκριση με τα ποσοστά εκπομπών του 1990.

  1. Την επίτευξη Κλιματικής ουδετερότητας στην Ελλάδα έως το 2050.
  1. Συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις της κυβέρνησης και του Δημόσιου τομέα έως το 2030, και
  1. Συγκεκριμένο προϋπολογισμό υποστήριξης της επίτευξης των στόχων και των σχετικών δομών που απαιτούνται.

Ο προϋπολογισμός εκπομπών θα έχει πενταετή ορίζοντα και θα κατατίθεται μαζί με τον οικονομικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο προς επικαιροποίηση, ενώ θα συνοδεύεται και με το αντίστοιχο κόστος υλοποίησης.

 

Παράλληλα, προτείνεται να υπάρξει κι ένα σύστημα υποστήριξης όσων θα θιγούν οικονομικά (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επενδυτές).

 

3Ο ΒΗΜΑ: ΠΩΣ πρέπει να ελέγχεται η εφαρμογή του ελληνικού Κλιματικού Νόμου;

 

Τόσο ο προϋπολογισμός εκπομπών όσο και η πορεία υλοποίησης και επίτευξης των ανωτέρω 4 στόχων του Κλιματικού Νόμου θα παρακολουθείται και θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Οικονομικών της Βουλής.

 

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών αυτών θα συνυποβάλλονται 2 εκθέσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να αποφασίζουν οι βουλευτές για το τι μέλλει γενέσθαι στην συνέχεια.

 

Η πρώτη έκθεση θα υποβάλλεται από την Κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει απολογιστικά στοιχεία και μια επισκόπηση με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες και μέτρα των Υπουργείων αλλά και τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτών.

 

Η δεύτερη έκθεση θα πρέπει να υποβάλλεται από μια Ανεξάρτητη Αρχή Ελεγκτών Περιβάλλοντος που οφείλει επιτέλους η Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, όπως υποδεικνύει και η έκθεση Πισσαρίδη και να σταματήσει την αλα κάρτ επίκλησή της. Η δεύτερη αυτή έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αντικειμενική αξιολόγηση της προόδου εκπλήρωσης των στόχων και την αποτίμηση των μέτρων της εκάστοτε Κυβέρνησης.

4Ο ΒΗΜΑ: ΠΟΙΕΣ προτεραιότητες πρέπει να ακολουθήσουν της ψήφισής του;

 

Ζητάμε την προτεραιοποίηση ενός δεκαλόγου συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων από ΟΛΑ τα Υπουργεία, όπως:

 

  1. Την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την εφαρμογή σε κάθε απόφαση της βασικής αρχής «Ενεργειακή Απόδοση Πρώτα», με μέτρα για τον περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας και την καθιέρωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων για τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

 

  1. Την προώθηση των Α.Π.Ε. με αποκεντρωμένη παραγωγή όλων των καταλληλότερων μορφών τους (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, θαλασσίων ρευμάτων κλπ.) από μεμονωμένους πολίτες και πραγματικές ενεργειακές κοινότητες,

 

  1. Την θεσμοθέτηση καταβολής στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΛΚΑΓ) εισφοράς από τις παραχωρήσεις θαλασσιών περιοχών για ενεργειακά έργα ΑΠΕ,

 

  1. Την διευρυμένη επέκταση των πράσινων δημόσιων προμηθειών,

 

  1. Την θεσμοθέτηση Ταμείου Ασφάλισης, προκειμένου να θωρακιστούν τα νοικοκυριά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στα πρότυπα αντίστοιχων ταμείων που υπάρχουν σε άλλες χώρες,

 

  1. Την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες,

 

  1. Τον εντοπισμό προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ώστε να τεθούν σε χαμηλότερες κλίμακες ΦΠΑ, βάσει κριτηρίων κλιματικής ουδετερότητας,

 

  1. Την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής στον αγροτοδιατροφικό τομέα,

 

  1. Την άμεση ολοκλήρωση, έγκριση καθώς και ουσιαστική επικαιροποίηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα (3ετία) όλων των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), όπως προβλέπεται στον Ν. 4414/2016.

 

  1. Την εισαγωγή δεσμευτικής διάταξης σε επόμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος ή Εσωτερικών για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο στις ελληνικές πόλεις και την θεσμοθέτηση μετρήσιμου ισοζυγίου μεταξύ παραγωγής άνθρακα – υπάρχοντος πρασίνου και φύτευσης νέων δέντρων ως κίνητρο, σε συνδυασμό με την προστασία της Ποσειδωνίας και των εν γένει θαλασσίων φυτών.

 

Το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει μια κλιματική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, με ενσωμάτωση της κλιματικής ουδετερότητας σε κάθε κυβερνητική πολιτική αλλά και σε κάθε δράση της αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δείχνει να ανησυχεί έντονα για τις συνέπειες της Κλιματικής κρίσης.

 

Σε αυτή την αγωνία ανταποκρινόμαστε με αίσθημα ευθύνης και συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει και πάλι δυναμικά στην πρωτοπορία μιας «πράσινης» ατζέντας για το μέλλον της χώρας μας. Για την ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της πολιτών, και ειδικά των νέων ανθρώπων.

 

Αφήστε ένα σχόλιο