Skip links

Αιτήσεις μικρών Φωτοβολταϊκών: Άλλη μια «παρωδία» του επιτελικού κράτους και της ψηφιακής διακυβέρνησης που «κράσσαρε»

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε, στη συνεδρίαση της β’ ανάγνωσης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με την ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 για τους κοινούς κανόνες εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην ανακοίνωση του κ. Σκρέκα για τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής λεωφόρου που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη, Αυστρία – Γερμανία, μέσω ενός καλωδίου 3 έως 9 GW, για την απευθείας μεταφορά πράσινης ενέργειας που θα παράγεται στην Ελλάδα, προς τις 2 χώρες. Μιας βασικής ενεργειακής πρότασης που έκανε το ΠΑΣΟΚ εδώ και 2,5 χρόνια και την παρουσίασε στο Προσυνέδριο, για μια κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση, που έλαβε χώρα στην Κοζάνη. Ήταν βασική πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η Ελλάδα να επιδιώξει την κατασκευή, με χρήση πόρων από το Connecting Europe Facility και το Ταμείο Ανάκαμψης, μιας ηλεκτρικής λεωφόρου, που θα εξάγει πράσινο ρεύμα από τη χώρα μας στην Ευρώπη. 

Αυτή η προοπτική λοιπόν αναβαθμίζει το ενεργειακό brand name της χώρας, καθώς θα μπορεί να αποτελέσει τον κόμβο διασύνδεσης καθαρής ενέργειας 3 ηπείρων. Καθαρής ενέργειας που έρχεται από την Αφρική και την Ασία (μέσω των άλλων διασυνδέσεων που σχεδιάζονται) και καθαρής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα και πηγαίνει στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ στην διαδικασία των αιτήσεων για «μικρά» φωτοβολταϊκά έργα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, τα προβλήματα του “Εξοικονομώ” του click away, αλλά και παλαιότερα τα προβλήματα στην περίοδο του Lockdown με τα προγράμματα ψηφιακής μετεκπαίδευσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εδώ και χρόνια, φωνάζει ότι η πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού πρέπει να είναι ισότιμη και με διαφάνεια. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική περιουσία της Κυβέρνησης προς διάθεση στα μεγάλα συμφέροντα. Δεν μπορεί να δίνει αποκλειστικό προνομιακό προβάδισμα στους μεγάλους.

Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και να διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Και όχι πελατειακές νοοτροπίες να τη μεταβάλουν σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συμφερόντων, όπως πράττει η Κυβέρνηση της ΝΔ. Κοντά όμως στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών. Πρέπει να επεκταθεί το virtual net-metering και στους οικιακούς καταναλωτές και να δοθούν κίνητρα για αυτό, ανακουφίζοντας έτσι πολλούς καταναλωτές από το βάρος της ενέργειας, οι οποίοι ζουν στις πόλεις (και όχι μόνο) και δεν έχουν την δυνατότητα εγκατάστασης Φ/Β σταθμού στα σπίτια τους.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποκλειστικά την ευθύνη για την καθυστέρηση αυτής της οδηγίας, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ,πολύ εύστοχα, ο νομικός σύμβουλος της WWF: «…..εδώ πέρα υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική καθυστέρηση που εμποδίζει τους καταναλωτές να επωφεληθούν από την Οδηγία. Και φυσικά, ακόμα και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο αύριο, πάλι δεν θα είμαστε έτοιμοι γιατί χρειάζονται οι εκτελεστικές αποφάσεις, οι τεχνικοί κώδικες, οι τεχνικές προσαρμογές και ούτω καθεξής.»
Ο αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Έχετε την αποκλειστική ευθύνη αυτής της καθυστέρησης, για την οποία κάποιος πρέπει να απολογηθεί και να μας πει γιατί υπήρξε. Έχετε την αποκλειστική ευθύνη που στερήσατε ισχυρότερα δικαιώματα από τους πολίτες – δυο χρόνια τώρα -, απέναντι στις εταιρείες. Δεν μπορεί επίσης να επαναληφθεί το φαινόμενο να καλούμε σημαντικούς φορείς και μεγάλους οργανισμούς και να μην έρχονται. Να μην αντιπροσωπεύονται καν, έστω από άλλο στέλεχός τους, όχι αναγκαστικά από τον πρόεδρό τους. ”

Αφήστε ένα σχόλιο