Skip links

Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν ας παραιτηθούν

arvanitidis_parliament

Η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας δημιουργεί πολλαπλασιαστικά προβλήματα τα οποία διαπερνούν οριζόντια την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η επιστροφή στην ύφεση σε συνδυασμό με την παταγώδη αποτυχία της «περήφανης» διαπραγμάτευσης και την επιβολή capital controls, μας γύρισαν πίσω στο 2010 και την αρχή της κρίσης. Το λουκέτο της Ηλεκτρονικής Αθηνών και οι 450 εργαζόμενοι που μένουν στο δρόμο ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την πλήρη ανυπαρξία αναπτυξιακής στρατηγικής και την αποστροφή της Κυβέρνησης σε οτιδήποτε παραγωγικό έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα.

Ούτε το «κίνημα της γραβάτας» και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ούτε οι κραυγές απόγνωσης του επιχειρηματικού κόσμου, που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, κάνουν το «αυτί της Κυβέρνησης να ιδρώσει».

Μάταια περιμένουμε το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα το οποίο η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να φέρει μέχρι τέλος Μαρτίου. Μάταια περιμένουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο για τον οποίο δεν έχουμε δει ούτε καν κάποιο προσχέδιο.

Αντί γι’ αυτό, η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, έκαναν κι ένα βήμα παραπάνω. Πέρασαν από τα λόγια στην πράξη.

Για να ενισχυθεί το εισόδημα των ιδιοκτητών εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτηρίων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, το Συντονιστικό Όργανο της Κυβέρνησης για το Προσφυγικό προκήρυξε διαγωνισμό μίσθωσης των εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Είναι από τις φορές που τα λόγια είναι φτωχά και δεν μπορούν να περιγράψουν τις πράξεις.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση αποφασίζει για ένα πολύ σοβαρό θέμα, χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που έχουν εδώ και καιρό καταθέσει τα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται περίτρανα οι δηλώσεις του κ. Τόσκα για Θεσσαλονίκη δύο ταχυτήτων όπου όλες οι «αντιδημοφιλείς» δραστηριότητες  θα πρέπει να υλοποιούνται στη Δυτική πλευρά της πόλης χωρίς κανένα σχεδιασμό.

Το προσφυγικό είναι από τα βασικότερα θέματα στην ατζέντα της Κυβέρνησης εδώ και μήνες αλλά κάθε φορά οι «αρμόδιοι» συμπεριφέρονται λες και «πιάστηκαν στον ύπνο».

Όλοι συμφωνούμε στο ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να φύγουν από την Ειδομένη και να μεταφερθούν σε χώρους με οργανωμένες δομές. Είναι, όμως, ένας βιομηχανικός χώρος κατάλληλος για να φιλοξενήσει οικογένειες και μικρά παιδιά; Τα βιομηχανικά κτήρια έχουν, στην πλειοψηφία τους, ελάχιστους χώρους υγιεινής αναλογικά με το μέγεθός τους, ενώ από το νόμο απαγορεύεται η χρήση τους για την κατοικία ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, τι θα γίνει αν τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην Ειδομένη, μεταφερθούν σε μια περιοχή με υπαρκτή επιχειρηματική δραστηριότητα; Τι θα γίνει αν ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής μετατραπεί σε αποκλεισμό των εισόδων της ΒΙΠΕ;

Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν ας παραιτηθούν. Η χώρα δεν αντέχει άλλες πληγές.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Karfitsa” του Σαββάτου, 16.04.2016