Skip links

Ανάπτυξη με Πληθωρισμό: Ευκαιρία για τους λίγους και απειλή για τους πολλούς- Άρθρο στην Κυριακάτικη “KontraNews”

Ο Πληθωρισμός είναι ένα εξαιρετικά προβληματικό φαινόμενο, τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο. Σε μακροοικονομικό, μειώνει την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής και αναβολής επενδυτικών αποφάσεων. Σε μικροοικονομικό επίπεδο, μειώνει την αγοραστική αξία του εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλάζοντας άρδην τις καταναλωτικές τους συμπεριφορές. Αλλά και σε επίπεδο ανταγωνισμού, στις εσωτερικές αγορές ευνοούνται δυσανάλογα αυτοί που μπορούν να μετακυλήσουν τα κόστη στους καταναλωτές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ολιγοπωλιακού τύπου αγορές και συνήθως σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, για τα οποία η ζήτηση είναι σχετικά ανελαστική.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι πασιφανές ποιοι βασικοί παίκτες της αγοράς θα παρουσιάζουν κερδοφορία που η Κυβέρνηση αρνείται να τα δει και να τα αγγίξει, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κλάδοι και επιχειρήσεις, που ένα μέρος του αυξημένου κόστους θα το επωμιστούν οι ίδιες, γιατί η ενσωμάτωση του στις τιμές θα έβλαπτε σοβαρά τους τζίρους τους.

Σε επίπεδο Ανάπτυξης, ο υψηλός Πληθωρισμός είναι εξαιρετικά βλαπτικός για έναν ακόμη λόγο, οδηγεί σε συσταλτικές νομισματικές πολιτικές που έχουν αντιαναπτυξιακό αποτέλεσμα. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να φτάσουμε να δούμε, μέχρι το τέλος του χρόνου βασικό επιτόκιο ύψους 2,5% από 1,25% που πήγε πριν λίγες μέρες.

Όλο αυτό το «εκρηκτικό κοκτέιλ» θα διευρύνει κι άλλο τις κοινωνικές ανισότητες και θα απειλήσει μαγαζιά και επιχειρήσεις. Ειδικά το ενεργειακό κόστος, έτσι όπως διαμορφώνεται από το στρεβλό Χρηματιστήριο Ενέργειας, κινείται πλέον σε εξωπραγματικά επίπεδα. Ένας φαύλος κύκλος λοιπόν που επιδεινώνεται έτι περαιτέρω και από τις αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ενέργεια στην Ευρώπη ή θα μας ενώσει ακόμα πιο πολύ ή θα μας χωρίσει και θα επικρατήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και βασικά οι πολίτες της, «πληρώνει» και «πληρώνουμε» -για μια ακόμα φορά- τις ατέλειες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Ενώ παράλληλα σπεύσαμε να κάνουμε Χρηματιστήριο, χωρίς να έχουμε ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Οφείλουμε να καταλάβουμε επιτέλους σε αυτή την χώρα, ότι η Ανάπτυξη για να εαίναι Βιώσιμη μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην κατανάλωση και μάλιστα, όταν αυτή είναι επιδοτούμενη. Οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του 2022 δε φαίνεται να αλλάζουν ποιοτικά την Οικονομία μας. Οι επενδύσεις παραμένουν σταθερές ως ποσοστό του συνόλου του ΑΕΠ. Το επενδυτικό κενό στη χώρα μας παραμένει χαοτικό, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κινείται σταθερά στα ίδια επίπεδα.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα που αποτελούν «το καλάθι της νοικοκυράς»

  • Μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα
  • Κίνητρα εξοικονόμησης ώστε να μειωθεί η κατανάλωση και παράλληλα η επιδότηση της κιλοβατώρας να γίνεται κλιμακωτά.

Σε συνθήκες ανάπτυξης με υψηλό Πληθωρισμό, οι ευκαιρίες είναι για του λίγους και οι απειλές για τους πολλούς. Αν η Κυβέρνηση μένει ικανοποιημένη που οι λίγοι κερδίζουν από αυτές τις ευκαιρίες, τότε οι πολλοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτήν και θα συνεχίζουν να βιώνουν τις απειλές.

https://www.kontranews.gr/apopseis/anaptyxi-me-plithorismo-efkairia-gia-tous-ligous-kai-apeili-gia-tous-pollous/?fbclid=IwAR0nyuQXnhVaFRcG7CcOCtQqcWgspyOeATzeTGdDnnd-SiPp49YAXgtMXiA

Αφήστε ένα σχόλιο