Skip links

Αναζήτηση «πράσινων» λύσεων από ηγέτες με όραμα

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το New York College με θέμα: “Ηγεσία και Αυτοηγεσία σε εποχές Αβεβαιότητας.” 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε τα εξής:

«Ένα από τα χαρακτηριστικά του ηγέτη είναι το όραμα. Ηγέτης δηλαδή είναι κάποιος που έχει ένα όραμα, το εξωτερικεύει ελκυστικά και εμπνέει εμπιστοσύνη στους άλλους να τον ακολουθήσουν εθελοντικά στην επίτευξη αυτού του οράματος.

Τα τελευταία 10 – 20 χρόνια, πολύ συχνά ακούμε να λέγεται, κυρίως για την πολιτική, ότι δεν υπάρχουν πλέον ηγέτες. «Λείπουν οι ηγέτες του παρελθόντος κλπ….» Μήπως όμως τελικά, αυτό που λείπει είναι τα οράματα για ένα καλύτερο αύριο, που μπορούν να κινητοποιήσουν και να συγκινήσουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους ;;;

Οράματα που είναι βασισμένα σε διαχρονικές αρχές και αξίες και δεν είναι ελυτιστικά ή λαϊκιστικά προεκλογικά αφηγήματα και μόνο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες πήραν τα ηνία από τους πολιτικούς στην εποχή του 21 ου αιώνα και έτσι προσωπικότητες όπως o Bill Gates ή ο Ellοn Musk είναι κάποια από τα νέα μεγάλα ονόματα, συνδεδεμένα με την παγκόσμια ηγεσία. Και όχι γιατί απλά έχουν υπάρξει πρωτοπόροι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Αλλά γιατί έχουν μεγάλα οράματα που τα κυνηγούν με πάθος.

Ως Αρμόδιος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ασχολήθηκα πολλές φορές με τις προκλήσεις που βάζουν σε κάθε ηγέτη οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Μιας κρίσης που έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως “μητέρα των µαχών” για την ανθρωπότητα.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τόνιζε εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη της πράσινης μετάβασης για την χώρα μας ώστε να πετύχουμε μια ενεργειακή ανεξαρτησία με βάση τις εθνικές εγχώριες πηγές ενέργειας, που δεν είναι άλλες από τις Α.Π.Ε. Μίλαγε για Ενεργειακή Δημοκρατία με έγκαιρη αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και την δυνατότητα οι πολίτες να γίνουν παραγωγοί και καταναλωτές καθαρής ενέργειας από Α.Π.Ε. ορίζοντας οι ίδιοι την ενεργειακή τους μοίρα.

Η αναζήτηση «πράσινων» λύσεων καθίσταται μονόδρομος για όλους μας. Απαιτεί από επιχειρήσεις ή και ολόκληρους κλάδους την οριστική εγκατάλειψη επιβαρυντικών πρακτικών για το περιβάλλον και την εντατικοποίηση της προσπάθειας για μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Σε αυτό το αβέβαιο και ρευστό περιβάλλον, ο ηγέτης κάθε κλάδου, ή επιχείρησης ή ομάδας, για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον ρόλο του, καλείται να αναπτύξει μια σειρά από χαρακτηριστικά και δεξιότητες. Αυτά, δεν εξαντλούνται πλέον στην οξυδέρκεια, την επιχειρηματική ευφυία και την αποφασιστικότητα. Αλλά περιλαμβάνουν και την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, την ταπεινότητα, την κατανόηση και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και βέβαια την ηθική.

Οι ηγέτες θα πρέπει να κατανοήσουν και να ενσωματώσουν μια σειρά από γνωστικές, συμπεριφορικές και συναισθηματικές πτυχές που αφορούν στον εαυτό τους και την ομάδα, της οποίας ηγούνται, καθώς και την προσφορά που πρέπει να έχουν στην κοινωνία γενικότερα.  Εύχομαι οι νέες γενιές των σπουδαστών και γενικότερα οι νέοι μας, να κατανοήσουν πλήρως αυτό που ο φίλος καθηγητής κ. Μπουραντάς ανέφερε πρόσφατα σε μια συνέντευξή του ότι: «Ηγέτης είναι αυτός που ασκεί επιρροή, όχι αυτός που ασκεί εξουσία, και ότι άλλο ηγέτης και άλλο ηγεμόνας».

 

   

 

Αφήστε ένα σχόλιο