Στο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται από το έλλειμμα στη διαχείριση των κενών συσκευασιών και στις ποικίλες προεκτάσεις του οι οποίες πέραν της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος αφορούν και στη δημόσια υγεία, αναφέρθηκαν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, Ανδρέας Πουλάς και Γιώργος Φραγγίδης.
Επισημαίνοντας τις συνήθεις πρακτικές που ακολουθούνται όπως η απευθείας καύση των συσκευασιών στο χώρο χρήσης τους αλλά και η παράνομη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των συσκευασιών με σοβαρές επιπτώσεις στο χερσαίο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα, κατέδειξαν την ανυπαρξία ενός επίσημου Συστήματος Ανακύκλωσης για τα πλαστικά συσκευασιών, γεγονός που οδηγεί τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, σε περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και αδυναμία οικονομικής διαχείρισης της απορρύπανσης των περιοχών απόρριψης, με σοβαρές για την ανθρώπινη υγεία επιπτώσεις.
Όπως σημείωσαν οι βουλευτές από το 2013 βάσει σχετικής νομοθεσίας, θα έπρεπε να εφαρμόζεται η ξεχωριστή συλλογή των συγκεκριμένων συσκευασιών κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Με βάση τις ανωτέρω επισημάνσεις ερωτήθηκαν οι κ.κ. Υπουργοί εάν υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών συσκευασιών από τη χρήση προϊόντων Φυτοπροστασίας αλλά και για το λόγο που καθυστερεί η ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας και η έγκριση του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών φυτοπροστασίας
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Κύριοι Υπουργοί,
Το έλλειμμα στη διαχείριση των κενών συσκευασιών, αποτελεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, με προεκτάσεις, πέραν της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και στη δημόσια υγεία. Οι συνήθεις πρακτικές που ακολουθούνται, αφορούν κυρίως την απευθείας καύση των συσκευασιών στο χώρο χρήσης τους, με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με την έκλυση τοξικών αερίων, όπως οι διοξίνες που είναι καρκινογόνες. Αλλά και την παράνομη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των συσκευασιών, με σοβαρές επιπτώσεις στο χερσαίο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Λόγω της ανυπαρξίας ενός επίσημου Συστήματος Ανακύκλωσης για τα πλαστικά συσκευασιών, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα πέραν της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αδυνατούν να διαχειριστούν οικονομικά την απορρύπανση των περιοχών απόρριψης, με αποτέλεσμα να εμμένει η ρύπανση, με σοβαρές για την ανθρώπινη υγεία επιπτώσεις.
Από το 2013, βάσει σχετικής νομοθεσίας (ΚΥΑ 8197/90920/2013), θα έπρεπε να εφαρμόζεται η ξεχωριστή συλλογή των συγκεκριμένων συσκευασιών, έναντι των λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών, μέσω του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης, που δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, λόγω μη θεσμοθετημένου πλαισίου λειτουργίας. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν αποβεί άκαρπες, ενώ παρατηρείται δυστοκία στην συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων για την ανάπτυξη ενός πλαισίου λειτουργίας, για την αντιμετώπιση του θέματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών.
Επειδή βάσει των ανωτέρω και συμπεριλαμβανομένης της υποστελέχωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η προστασία του Περιβάλλοντος και η Δημόσια Υγεία.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Δεδομένης της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου, υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών συσκευασιών, από τη χρήση προϊόντων Φυτοπροστασίας;
2) Γιατί καθυστερεί η ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας και η έγκριση του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών Φυτοπροστασίας;
Αθήνα, 29.03.2023
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αρβανιτίδης
Ανδρέας Πουλάς
Γιώργος Φραγγίδης