Skip links

Αξιολόγηση των ρυθμίσεων σε κάθε αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε στην Ολομέλεια για το Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών για την Κύρωση του  Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παρότι τάχτηκε υπέρ της κύρωσης του νέου Κώδικα, δεδομένου του περιοριστικού  πλαισίου τροποποίησης των Κωδίκων, άσκησε έντονη κριτική, τόσο για διαδικαστικά θέματα, όσο και επί της ουσίας, ενώ ανέδειξε το ζήτημα της πληθώρας των τροποποιήσεων κρίσιμων διατάξεων του υφιστάμενου Κώδικα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτίδης : “είναι θετική η προσπάθεια αναμόρφωσης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αλλά θα πρέπει να υπάρξει και μια αξιολόγηση των ρυθμίσεων, που κάθε φορά τροποποιούνται. Μια αξιολόγηση για το πώς εφαρμόστηκαν οι προηγούμενες διατάξεις που τροποποιούνται και γιατί απέτυχαν. Αλλά ποια είναι ακριβώς η συνεργασία με την ΑΑΔΕ και ποιος ακριβώς ο ρόλος της στην σύνταξη του Κώδικα ; Υπήρχαν άλλες εισηγήσεις που δεν υιοθετήθηκαν, εισακούστηκαν προτάσεις των λογιστών, φοροτεχνικών, νομικών ; Ρυθμίζονται πραγματικές κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες των πολιτών ή έχουμε απλώς εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων ;”

Μπορεί μεν να στηρίζουμε επί της αρχής τον σκοπό της Κωδικοποίησης, που είναι η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος, αλλά από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε και να τονίσουμε ρητά, ότι αυτή η στήριξη δεν αλλάζει τη στάση μας, σε επί μέρους διατάξεις του Κώδικα. Διατάξεις που δεν έχουμε ψηφίσει ως παράταξη, όταν αυτές κατατέθηκαν στη Βουλή. Με ποιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ν.4389/2016 για την ΑΑΔΕ και τον ν.4646/2019 για τη φορολογική μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε  ότι η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κάνει την αυτοκριτικής της. Οι Κώδικες και η Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας, που καταπολεμά την πολυνομία και την αντινομία έχει καταντήσει μια ιστορία όπου….. «κυνηγάμε την ουρά μας»”, ενώ στη συνέχεια, επανάφερε το θέμα της “ξεχασμένης” Ευρωπαϊκής Οδηγίας  για την ενέργεια και την αντίστοιχη ανάγκη τροποποίηπσης του Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας διαφάνεια και Ενεργειακή Δικαιοσύνη παντού, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση της ΝΔ που επιλέγει συσκότιση και πελατειακές  εξυπηρετήσεις παντού.

Για να εξισορροπήσει αυτόν το στρεβλό μηχανισμό η Κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ξοδεύει τεράστια ποσά επιδοτήσεων κάθε μήνα απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η κριτική του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την πολιτική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης της ΝΔ, ειδικά στην ενεργειακή πολιτική.

Η πολιτική ανεπάρκεια σηματοδοτείται από την αδυναμία της να αντικαταστήσει την στρεβλή εκδοχή της ρήτρας αναπροσαρμογής με ένα αποτελεσματικό σύστημα διαμόρφωσης τιμών λιανικής και δίκαιων αποζημιώσεων για όλους. Η πολιτική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης οδήγησε σε αυτό το κάκιστα σχεδιασμένο σύστημα που χρηματοδοτεί κάθε μήνα τα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών,  αντί να κατευθύνονται αυτά τα ποσά σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές για την χώρα και τις επόμενες γενιές. Η κυβέρνηση δυστυχώς απέτυχε να αντικαταστήσει την Ρήτρα Αναπροσαρμογής με ένα αποτελεσματικό μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών ενέργειας, ενώ έχει αποτύχει και στην φορολόγηση και  είσπραξη των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στην ακρίβεια για την οποία διαπιστώνεται μια μονιμοποίησή της με τον Πληθωρισμό να εξακολουθεί να ροκανίζει τα πενιχρά εισοδήματα των νοικοκυριών και με τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους και κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Ο κ.Αρβανιτίδη έκλεισε την ομιλία του συνοψίζοντας: “Θετική η αναμόρφωση του Κώδικα. Κάθε τροποποίησή του χρειάζεται να συνοδεύεται από μια καλά τεκμηριωμένη αξιολόγηση του τι πήγε καλά και τι όχι. Δεν πρέπει να γίνονται αλόγιστες τροποποιήσεις κατά το δοκούν και όπως και όταν συμφέρει κάποιους. Χρειάζεται να ξαναδούμε όχι μόνο την κωδικοποίηση και τους Κώδικες Φορολογίας και τις διαδικασίες είσπραξης των δημοσίων εσόδων αλλα συνολικά το Φορολογικό Σύστημα και τους κωδικούς –  τροφοδότες του Προϋπολογισμού”.

Αφήστε ένα σχόλιο