ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Να ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου το energypress για την πρόσκληση στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την ελληνική αγορά ρεύματος και αερίου.
Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η σωστή πληροφόρηση και η γνώση γύρω από όλα τα ενεργειακά θέματα και εξελίξεις που παρουσιάζετε μέσα από το site σας είναι μια κρίσιμη παράμετρος για την λειτουργία όλης της ενεργειακής αγοράς.
Μια ενεργειακή αγορά, τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου, η οποία έχει να αντιμετωπίσει δυο προκλήσεις.
Από την μια πλευρά, είναι η πρόκληση της προσαρμογής στην νέα αρχιτεκτονική του target model.
Από την άλλη πλευρά, είναι η πρόκληση των νέων δεδομένων που προέρχονται από τις πολλαπλές κρίσεις που ζούμε στις μέρες μας.
Την κλιματική κρίση, την υγειονομική κρίση της πανδημίας, ακόμα και συγκυριακές κρίσεις, όπως αυτή του «εμφράγματος» της Διώρυγας του ΣΟΥΕΖ.
Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και σύνεση.
Χρειάζεται αποφασιστικότητα και σύνεση παντού.
Τόσο σε επίπεδο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κάθε κράτος ξεχωριστά, όσο και σε επίπεδο επιλογών και αποφάσεων των ενεργειακών επιχειρήσεων, παραγωγών, παρόχων, ανεξάρτητων αρχών κλπ.
Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την πρώτη πρόκληση για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από το Target Model και την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να υπάρχουν ΚΑΘΑΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ.
Επισημάναμε τις αστοχίες του Target Model που φέρανε τις γνωστές αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά.
Το Target Model ξεκίνησε στην Ελλάδα προβληματικά και με μεγάλο ενεργειακό κόστος για την βιομηχανία.
ΔΕΝ προετοιμάστηκε σωστά και ΔΕΝ έγιναν οι κατάλληλες διορθωτικές παρεμβάσεις άμεσα από την κυβέρνηση, με το… επιτελικό κράτος να είναι απόν…
Στην ΔΕΠΑ είχαμε διαφωνήσει με την τριχοτόμησή της, διαφωνούμε ΚΑΙ με την ιδιωτικοποίηση που προγραμματίζει η Κυβέρνηση.
Όπως ανέδειξε και η Πανδημία χρειάζεται ένας ισχυρός Δημόσιος Τομέας ιδίως στις Υποδομές και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης προς του πολίτες.
Θέλουμε το Δημόσιο να έχει τον πρώτο λόγο για τα «δίκτυα» που
αφορούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια.
Δεν συμμεριζόμαστε την ιδεολογική εμμονή της Κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.
Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι οικονομικά και εθνικά ασύμφορες και θα οδηγήσουν σε ιδιωτικά μονοπώλια και αφελληνισμό κρίσιμων ενεργειακών εταιριών, χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό ή αναπτυξιακό αντίκρισμα.
Υπάρχει ο κίνδυνος λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς οι αποκρατικοποιήσεις αυτές να δημιουργήσουν μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές στρεβλώσεις.
Και εδώ επανέρχομαι ξανά στο κρίσιμο ζητούμενο για εμάς: ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ.
Πώς όμως θα διασφαλιστεί αυτό, όταν η ΡΑΕ είναι υποστελεχομένη και δεν έχουν ακόμα οριστεί τα νέα μέλη της Ολομέλειάς της ;
Τι γίνεται με τα έργα και τις υπεργολαβίες του ΑΔΜΗΕ ;
Πόσο είναι έτοιμες οι ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν τεχνολογικά στις εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ;
Πόσες έχουν μελετήσει το Blockchain στην ενέργεια και την Τεχνητή Νοημοσύνη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ;
Αναφορικά με τον αγωγό EastMed, το ΠΑΣΟΚ, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την διαρκή οικονομική ανάπτυξη και κυρίως τα ισχυρά γεωπολιτικά οφέλη, οραματίστηκε και σχεδίασε το 2011 αυτό το μεγάλο ενεργειακά έργο.
Έκτοτε όμως πέρασαν 10 χρόνια και οι εξελίξεις τρέχουν.
Φοβάμαι ότι το timing, η χρονική περίοδος δηλαδή που εκδηλώνεται μια πράξη ή γίνεται ένα έργο, κάποιες φορές είναι πιο σημαντική από την ίδια την πράξη ή το έργο.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει την ιδέα ώστε η Ελλάδα να προτείνει την μετατροπή του EAST MED FORUM σε ένα διευρυμένο ενεργειακό φόρουμ που να περιλαμβάνει γενικότερα τη στενότερη ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν του φυσικού αερίου.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μας απασχολήσουν στο προσεχές διάστημα ολοένα και πιο συχνά όπως και τα πλωτά αιολικά, και όχι μόνο το φυσικό αέριο.
Σε σχέση τώρα με την δεύτερη πρόκληση των νέων δεδομένων που προέρχονται την κλιματική κρίση, την υγειονομική κρίση της πανδημίας και κάθε είδους κρίση που θα πρέπει να διαχειρίζονται από εδώ και πέρα το κράτος και οι ενεργειακές επιχειρήσεις.
Μπροστά μας βρίσκεται σε εξέλιξη ο τελικός καθορισμός των δεσμευτικών στόχων – ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ – για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης μέχρι το 2050.
Ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Κανονισμού – εντός του έτους – θα είναι γεγονός.
Οι ενεργειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν καταλλήλως.
Εμείς προτείναμε πριν λίγες ημέρες την νομοθέτηση ενός Ελληνικού Κλιματικού Νόμου.
Προτείναμε μια συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία συνδιαμόρφωσης, νομοθέτησης αλλά και παρακολούθησης της εφαρμογής του Κλιματικού Νόμου.
Στην συνδιαμόρφωση αυτή προτείνουμε να λάβουν μέρος και οι ενεργειακές επιχειρήσεις από πριν.
Και όχι να έρθει απλά ένα Νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση με μια τυπική διαβούλευση και σχολιασμό μετά.
Σε όλες αυτές τις προκλήσεις, μικρές ή μεγάλες, θα πρέπει να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ενεργειακές επιχειρήσεις και η αγορά.
Με αποφασιστικότητα, σύνεση και κανόνες παντού που να εφαρμόζονται.
Αυτό είναι το μήνυμά μου και κλείνω εδώ τον χαιρετισμό μου στο Συνέδριό σας
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και την προσοχή σας.