Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση» τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόταση που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για την θεσμοθέτηση ενός ευέλικτου Συνεγγυητικού Ταμείου Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να θωρακιστούν τα νοικοκυριά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στα πρότυπα αντίστοιχων ταμείων που υπάρχουν σε άλλες χώρες.
Προτείνεται δηλαδή η δημιουργία, με τις κατάλληλες προσαρμογές στην χώρα μας, ενός ταμείου στα πρότυπα άλλων χωρών της Ευρώπης (Ελβετία, Ισπανία, Ρουμανία) οι οποίες έχουν ήδη ιδρύσει Συνεγγυητικά Ταμεία Φυσικών Καταστροφών, με επιδοτούμενα ασφάλιστρα και όχι η δημιουργία όπως επιλέγει η Κυβέρνηση ενός υδροκεφαλικού και γραφειοκρατικού μηχανισμού που θα διαχειρίζεται απλά…δωρεές, αχρεωστήτως καταβληθέντα και έκτακτα ποσά που θα καταβάλει το κράτος και που δεν επαρκούν για να επιτελέσουν ένα τόσο σοβαρό σκοπό αλλά αντιθέτως υποκρύπτουν μια λογική υποτίμησης των πραγματικών αναγκών, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αλλά και των σύγχρονων εργαλείων ανά τον κόσμο.
Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτίδης αναφέρθηκε και στον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 που συμπληρώνεται με 3 δισ. Ευρώ επιπλέον, με το παρόν Νομοσχέδιο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Αναμενόμενο και το είχαμε προβλέψει, όταν συζητάγαμε εδώ τον Δεκέμβριο τον Προϋπολογισμό του 2021. Είχα τονίσει ότι ο Προϋπολογισμός του 2021 θα αποδειχθεί μια ανεφάρμοστη εξίσωση που δεν θα βγει. Όχι εξαιτίας του COVID19, αλλά κυρίως εξαιτίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ. Και εδώ πλέον έχουμε τα αφηγήματα για το … περίφημο «ελατήριο» της ανάπτυξης στο 7,5% που θα ερχόταν το 2021 να παίρνουν παράταση και πηγαίνουν για το 2022 πια.
Μόλις χθες το ΙΟΒΕ «ψαλίδισε» ελαφρώς τις προβλέψεις του για την ανάκαμψη της οικονομίας και μιλά για δύο εναλλακτικά σενάρια, για αύξηση του ΑΕΠ το 2021 από 1,5% έως 4%. Και αυτό ΔΕΝ είναι για πανηγυρισμούς. Ακόμα και το καλύτερο σενάριο αν επιβεβαιωθεί γιατί ΔΕΝ θα πρέπει να ξεχνάμε από τι ύφεση ερχόμαστε. Παράλληλα, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι ενδεχόμενο να φθάσει το 2021 περίπου στο ίδιο ύψος με το 2020.»
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής έθεσε επίσης μια σειρά από ερωτήματα στον Υπουργό Οικονομικών όπως:
- Θα φτάσει αυτή η επέκταση του Προϋπολογισμού;
- Ποια θα είναι η επίπτωση στο έλλειμμα, αν δεν καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος από τις δαπάνες Covid, από το Ταμείο Ανάκαμψης;
- Το διαπραγματεύεται αυτό η Κυβέρνηση;
Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης επεσήμανε στην Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο κοινής λογικής, που να δίνει την δυνατότητα στα πιο ευάλωτα κράτη μέλη να ανατάξουν τις οικονομίες τους ομαλά, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης. Και να αντιμετωπιστεί έτσι συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το δημόσιο χρέος της πανδημίας.
Θα είναι αδιανόητο η Ελλάδα μετά την πανδημία να ξαναμπεί στο τούνελ των δυσβάσταχτων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Για αυτό ΔΕΝ θα πρέπει να βλέπουμε μόνο το καρότο του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ΑΠΟ ΤΩΡΑ την επόμενη ημέρα.
Και η επόμενη ημέρα στην Ευρώπη ΔΕΝ μπορεί να έχει κλειστά κλαμπ των ελίτ, πουθενά.
ΟΥΤΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πιο δυνατές οικονομίες να τρέχουν μετά την πανδημία και τις χειμαζόμενες οικονομίες να αγκομαχούν με νέες δυσβάσταχτες πολιτικές λιτότητας.
ΟΥΤΕ στο Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο με τις πιο ισχυρές ομάδες να θέλουν να διαγράψουν τα λαϊκά χαρακτηριστικά του αθλήματος.
Η συλλογική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης θα γίνει με όλους και από κοινού, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς υποβιβασμούς κατηγορίας.
Και αυτός πρέπει να είναι ο διαπραγματευτικός στόχος κάθε ελληνικής κυβέρνησης, τις επόμενες ημέρες και μήνες στην Ε.Ε.
Δεν αρκεί η περιστασιακή στήριξη της οικονομίας και η αναπόφευκτη συμπλήρωση του Προϋπολογισμού.
Χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα, χωρίς κλειστά ευρωπαϊκά κλαμπ.
Ακολουθούν άλλα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Αρβανιτίδη:
Τα εντεινόμενα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών αλλά και η τρέχουσα υγειονομική κρίση του κορωνοϊού ανέδειξαν – ανάμεσα σε άλλα – την μεγάλη σημασία του κράτους για αρωγή και στήριξη όσων πλήττονται.
Ολοένα και πιο συχνά δηλαδή, το κράτος θα αναγκαστεί να προστρέχει σε βοήθεια πολιτών και επιχειρήσεων προκειμένου να ξαναστηθούν στα πόδια τους, μετά από κάποιο καταστροφικό φαινόμενο ή μια έκτακτη συγκυρία.
Η Κυβέρνηση έφερε μόλις πρόσφατα την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την πολιτική προστασία με τον ν.4664/2020, δυστυχώς όμως διατηρεί ακόμα ένα σύστημα πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων, που ούτε με το παρόν Νομοσχέδιο επιλύεται.
Θέλω δε, να επισημάνω και την άστοχη αναφορά σε …θεομηνίες, παρά τις εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει ο Υπουργός στην Επιτροπή.
Θα έπρεπε να προσδιοριστεί καλύτερα αυτό στους ορισμούς του Νομοσχεδίου.
ΔΕΝ μπορεί να μιλάμε το 2021 για…μήνη θεού, όταν πρόκειται για δασικές πυρκαγιές, για σεισμούς και τυφώνες…
Την στιγμή μάλιστα που αυτές τις ρυθμίσεις τις φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο παραγκωνίζει κατά κάποιο τρόπο την πολιτική προστασία και υιοθετεί παρωχημένες αντιλήψεις.
Για το Κίνημα Αλλαγής, όπως σημείωσε και ο εισηγητής μας Γιώργος Καμίνης, θα έπρεπε η Κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα νέο συνολικό πλαίσιο για όλα τα σχετικά ζητήματα, με ένα νομοθέτημα.
Έτσι ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση και παρερμηνείες.
Φοβάμαι ότι από το επιτελικό κράτος θα πάμε σε έναν διαγκωνισμό μεταξύ…επιτελικών Υπουργείων και επιτελικών υπηρεσιών με τις νέες δομές που στήνετε και δυστυχώς, σε αρκετά θέματα αφήνετε απέξω την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και αποτελεί παράληψη, η έλλειψη συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που να δεσμεύουν σε απόλυτο ή έστω σε σχετικό βαθμό, κάθε επίπεδο διοίκησης.
Θα έπρεπε να υπάρχουν χρονικές δεσμεύσεις για το μέχρι πότε πρέπει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της κάθε υπηρεσία σε αυτές τις καταστάσεις.