Skip links

Δεν ευθύνεται μόνο η Κλιματική Αλλαγή για ότι συμβαίνει!

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος  του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ως ειδικός αγορητής μίλησε επί της αρχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» και αφού στιγμάτισε τον προβληματικό τρόπο νομοθέτησης της Κυβέρνησης με το «φόρτωμα» και διπλασιασμό ενός Πολυνομοσχεδίου «Σκούπα» που οι μισές διατάξεις δεν βγήκαν ποτέ σε διαβούλευση, συμπλήρωσε ότι κυρίως η ουσία του Νομοσχεδίου είναι προβληματική και με «μπαλώματα».

Ο κ. Αρβανιτίδης υπενθύμισε την ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπου ζητούσαν να αποσυρθεί τον παρόν νομοσχέδιο καθώς αποδομεί ακόμη περισσότερο   την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και μετέφερε επίσης τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της WWF ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει τα χειρότερα νομοθετικά πλήγματα που έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια σε σχέση με την προστασία των φυσικών πυρήνων ζωής της χώρας μας αποξηλώνοντας πραγματικά καλή νομοθεσία, όπως ο νόμος για τη βιοποικιλότητα του 2011», νόμος του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής συνέχισε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στην τεράστια καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες πυρκαγιές, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης -Σουφλίου αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας κινδυνεύουν με μαζικό αφανισμό και μετατρέπονται σε κάρβουνο. Πέρα από τα ποσοτικά στοιχεία και τις καμένες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων θα πρέπει η Κυβέρνηση να μας ενημερώσει και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών που καίγονται και την βιοποικιλότητα που χάνεται.

Ακολουθούν βασικά σημεία της εισήγησης του κ. Αρβανιτίδη: 

 • Η ουσία αυτών που νομοθετείτε, είναι προβληματική και αυτό γιατί:
 • Είναι συνεχής η αλλαγή των ΚΑΝΟΝΩΝ για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους.
 • Είναι επαναλαμβανόμενη η επιμονή σας στη λογική ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ να πληρώνεται από τον ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ.
 • Είναι μόνιμος ο ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ των τοπικών κοινωνιών και η απολύτως τυπική συμμετοχή τους στα ζητήματα που τους αφορούν.
 • Είναι Α ΛΑ ΚΑΡΤ η προστασία όπως με τα «Απάτητα Βουνά» που ζητούν όλες οι περιοχές να ενταχθούν.
 • Είναι τα λάθος πολιτικά μηνύματα και οι σηματοδοτήσεις, που στέλνετε στην κοινωνία με τέτοιες ρυθμίσεις.
 • Την στιγμή που μετράμε την μια παραπομπή μετά την άλλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τις περιοχές ΝΑΤURA, φέρνετε διατάξεις που ΔΕΝ προσπαθούν να διορθώσουν αυτή την κατάσταση και την κακή εικόνα της χώρας μας, αλλά θα την επιδεινώσουν.
 • Έχουμε αποτύχει συνολικά ως ΠΟΛΙΤΕΙΑ στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πρέπει να το πάρουμε ΑΠΟΦΑΣΗ ότι ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ πλέον από εδώ και στο εξής, θα αντιμετωπίζουμε καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.
 • ΠΩΣ θα προετοιμαστούμε καλύτερα λοιπόν ;
 • ΤΙ μέτρα πρόληψης θα λάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πέρα από την καταστολή ;
 • Θα αρκεστούμε σε ένα τηλεφωνικό κέντρο αποστολής μηνυμάτων από το 112, που κάποιες φορές είναι και προβληματικά ;
 • Πορίσματα, Μελέτες και Προτάσεις έχουν κατατεθεί και χιλιοσυζητηθεί, αλλά από εκεί και μετά, όποιος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, οφείλει να απολογηθεί για τις δικές του ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
 • ΔΕΝ μπορεί η Κυβέρνηση να τα ρίχνει όλα στην Κλιματική Αλλαγή συνέχεια.
 • ΔΕΝ μπορεί να είναι μέτρο σύγκρισης το ΜΑΤΙ, ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
 • ΔΕΝ μπορεί 2 χρόνια μετά από την θεσμοθέτηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, να ψάχνετε ακόμα πόρους και στελέχη για το πως θα λειτουργήσει αυτός ο υδροκέφαλος οργανισμός και να φέρνετε διαρκώς νέες διατάξεις, ακόμα ΚΑΙ στο παρόν Νομοσχέδιο.
 • Κάτι ΔΕΝ πήγε και εξακολουθεί να ΜΗΝ πηγαίνει καλά, με αυτή σας την επιλογή, αφού καταργήσατε τους Τοπικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
 • Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο οι προστατευόμενες περιοχές έχουν βρεθεί πιο ευάλωτες και απροστάτευτες από ποτέ!
 • Ποιος ευθύνεται που είναι στον «αέρα» η εξαγγελία της δικής σας Κυβέρνησης, πριν από έναν χρόνο πέρσι τον Αύγουστο, για την αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών ;
 • Ποιος ευθύνεται για το ότι ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί ακόμα η υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ;
 • Γιατί καθυστερούν ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ, με άμεση επίπτωση στην εύρυθμη λειτουργία τους, οι προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού (δασολόγων ΚΑΙ δασοπόνων), οι οποίες παρά το ότι εξαγγέλθηκαν επίσημα, ακόμη ΔΕΝ έχουν προκηρυχθεί ;;;;
 • Σε αυτά οφείλετε να μας απαντήσετε και να δικαιολογήσετε τις αποτυχημένες επιλογές και πολιτικές σας.
 • Και έρχεστε σήμερα, με το παρόν Νομοσχέδιο «ΣΚΟΥΠΑ», να «μπαλώσετε» τις αποτυχημένες περιβαλλοντικές και ενεργειακές σας πολιτικές, αλλά και να ξαναλλάξετε τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές.
 • Το παρόν Νομοσχέδιο καταργεί υφιστάμενες δεσμεύσεις των Χρήσεων Γης σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Η κατάργηση αυτή σε συνδυασμό με την κατάργηση περιορισμών στην ένταση της τουριστικής ανάπτυξης πολύ φοβάμαι ότι οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000, ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φυσικού αποθέματος, και βιοποικιλότητας, καθώς και ως υβριδικά φυσικά/πολιτιστικά τοπία.
 • Και μπορεί σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης να αλλάξατε ζώνη σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις, αλλά κατά τη γνώμη μας αυτή ΔΕΝ είναι επαρκής και απλώς «χρυσώνετε το χάπι». Δείγμα επικοινωνιακής τακτικής και μόνο και κακής νομοθέτησης.
 • Όπως δείγμα κακής νομοθέτησης για παράδειγμα, πέρα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ που προανέφερα, είναι και ο ΕΟΑΝ με την αποτυχία των ελέγχων για τα πλαστικά μιας χρήσης.
 • Τώρα έρχεστε να επανακαθορίσετε ρόλους και ελέγχους και να στηρίξετε εκ των υστέρων τον ΕΟΑΝ με εξωτερικούς συνεργάτες.
 • Αλλά αυτό που αποτελεί ΜΝΗΜΕΙΟ κακής νομοθέτησης είναι το άρθρο 111. Αφού έρχεται με 3 ολόκληρες σελίδες να «Διορθώσει Σφάλματα και Παραλείψεις του Ν.4951/2022» όπως αναφέρει η ίδια η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Νόμος δηλαδή που περάσατε πριν 20 μόλις μέρες…
 • Παράλληλα, στο παρόν Νομοσχέδιο, αναδεικνύεται και η πρόχειρη χάραξη της ενεργειακής σας πολιτικής. Και αυτό γίνεται στο άρθρο 122. Με την επιλογή πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ βάζατε σε κίνδυνο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και πιο συγκεκριμένα το έργο «PPC Distribution 8» που ήταν σε εξέλιξη. Αναγκάζεστε τώρα και νομοθετείτε την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για τα δάνεια του ΔΕΔΔΗΕ που σχετίζονται με την συνέχιση και την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου!
 • Τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τα Υπεράκτια Αιολικά, όσο και το Χωροταξικό των ΑΠΕ με την Θαλάσσια Χωροταξία θα έπρεπε να συμβαδίζουν.
 • Πρέπει να μας δώσει διευκρινίσεις ο Υπουργός αν ισχύουν οι υπολογισμοί ότι σύμφωνα με το συνολικό χρονοδιάγραμμα που κάνουν οι εταιρείες θα χρειάζονται 10 χρόνια για την πλήρη υλοποίηση ενός Υπεράκτιου Αιολικού Έργου, αλλά και για την μη δικαιολογημένη μείωση του ανταποδοτικού τέλους για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα που από 3% γίνεται 2%.
 • Μια ιδιαίτερα προβληματική αλλά και υποκριτική επιλογή είναι αυτή που κάνει η Κυβέρνηση για να μην προσαρμοστεί ευθέως και ξεκάθαρα στις αποφάσεις του ΣτΕ, για την αντισυνταγματικότητα της μεταβίβασης των μετοχών (50% + 1) της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. και Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. στο Υπερταμείο (Ε.Ε.Σ.Υ.Π.), το οποίο τελικά όχι απλά το διατήρησε αλώβητο αλλά του έδωσε και πρόσθετες αρμοδιότητες.

Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης αναφερόμενος στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι δεν αρκεί να διαφωνεί η Κυβέρνηση με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε και ορόσημα και στόχους απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στον Κλιματικό Νόμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να διασφαλίσει μία κοινή ενεργειακή κατεύθυνση που θα λαμβάνει υπόψη τις επιμέρους ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και την οικονομική τους υποστήριξη, αλλά η κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας, μέσα από την απεξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο πρέπει να είναι αταλάντευτη.

Αφήστε ένα σχόλιο