Skip links

Διατήρηση και προστασία Βιοποικιλότητας με καθυστερημένες Συμφωνίες και Πρωτόκολλα

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ως ειδικός αγορητής, για την κύρωση Διεθνών Συμφωνιών του ΥΠΕΝ. Συμφωνίες που σχετίζονται με τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών Αφρικής και Ευρασίας και τη διατήρηση των κητωδών του Εύξεινου Πόντου, της Μεσογείου και της παρακείμενης περιοχής του Ατλαντικού και το πρωτόκολλο σχετικά με τη μείωση της οξίνισης, του ευτροφισμού και του όζοντος σε επίπεδο εδάφους.

Πρόσφατα είχαμε την συμφωνία-ορόσημο του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα με στόχους για το 2030. Είχαμε όμως και την «κάμψη» της Βιοποικιλότητας στην προσπάθεια της Ε.Ε. να προωθήσει την στρατηγική της ενεργειακής της απεξάρτησης με Α.Π.Ε.

Παρόλα αυτά, τα αποδημητικά υδρόβια πουλιά και τα θαλάσσια κήτη αποτελούν κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα της ισορροπίας της φύσης στον πλανήτη μας. Πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν ως ταυτοτικό στοιχείο την παρουσία –  κυρίως πουλιών  – αλλά και θαλάσσιων ειδών. Και αυτό που αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς σου το προστατεύεις, το αναδεικνύεις και πρέπει να θέλεις να το παραδώσεις αλώβητο στις επόμενες γενιές.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ.Αρβανιτίδης αναφέρθηκε στην περιοχή του, και συγκεκριμένα στο Δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Λουδία, Αξιού και Αλιάκμονα. Μια περιοχή NATURA, που προστατεύεται από τη Σύμβαση RAMSAR. Η οποία είναι μόνο ένα τμήμα του ενιαίου παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και ενός ευρύτερου οικοσυστήματος του Θερμαϊκού κόλπου. Ένας Θερμαϊκός, που χρήζει περιβαλλοντικής εξυγίανσης από προβλήματα οσμής, φυτοπλαγκτόν, βιολογικού καθαρισμού. Αλλά και οι εκβολές των ποταμών αντιμετωπίζουν προβλήματα υποβάθμισης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων τους. Και αυτό με την σειρά του έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο για τα αποδημητικά πουλιά, όσο και στην αγροτική παραγωγή και το έδαφος.

Ο βουλευτής συνέχισε την ομιλία του ζητώντας να ενημερωθεί από τον Υπουργό τι προετοιμασία και ποια προσαρμογή έχει γίνει έως σήμερα από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά το σχέδιο δράσης για τη Συμφωνία για τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών Αφρικής και Ευρασίας.

Όσον αφορά τη Συμφωνία για τη διατήρηση των κητωδών του Εύξεινου Πόντου, της Μεσογείου και της παρακείμενης περιοχής του Ατλαντικού, ο κ. Αρβανιτίδης τόνισε ότι παρόλο την ουσιαστική και πρακτική σημασία που έχει το Σχέδιο Δράσης/Διατήρησης για την προστασία και διατήρηση των κητωδών, έχουμε μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Ζήτησε ακόμη, να μάθει από τον Υπουργό πόσο έχει προχωρήσει η υιοθέτηση του συστήματος SAVE Whales που παρουσιάστηκε στην 8η Συνάντηση ACCOBAMS στην Μάλτα και το οποίο αξιοποιεί την έξυπνη τεχνολογία για την προστασία των φυσητήρων. Μια αξιέπαινη προσπάθεια, με σημαντική συμβολή και ελληνικών επιστημονικών φορέων.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο Πρωτόκολλο για τη μείωση της οξίνισης, του ευτροφισμού και του όζοντος σε επίπεδο εδάφους, όπου ξεφεύγουμε από τα στενά όρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πρωτόκολλο αφορά στις υπηρεσίες ΚΑΙ των Υπουργείων:

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
  • Υποδομών και Μεταφορών,
  • Τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις,
  • Τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ Βαθμού,
  • Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ.

Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να κατανοήσουν και να κάνουν κτήμα τους την προοπτική αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. Το πρόβλημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο για τα κράτη που τα χωρίζουν πολύ μικρές αποστάσεις, τόσο στον αέρα, όσο και στο έδαφος. Τέτοια ακριβώς περίπτωση αποτελεί, και η γεωγραφική μας γειτονιά με τις χώρες της Βαλκανικής στον βορρά αλλά και της βόρειας Αφρικής και την Τουρκία. Και εδώ τίθεται το ερώτημα εάν προτίθεται η χώρα μας να λάβει να αναγκαία μέτρα αλλά και πιο ενεργές πρωτοβουλίες προκειμένου να περιοριστεί αυτή η διασυνοριακή ρύπανση.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης έκλεισε την ομίλα του λέγοντας: “Θα πρέπει το Υπουργείο, στο πλαίσιο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου να καθορίσει άμεσα αυστηρές οριακές τιμές για τη μείωση των εκπομπών των προβλεπόμενων ρύπων που προέρχονται από σταθερές και κινητές πηγές, να καθορίσει άμεσα συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις για την μείωση των εκπομπών μαύρου άνθρακα, να ενισχύσει την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών και στρατηγικών καταπολέμησης των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων.  Χρειάζονται λοιπόν δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση για συντονισμένα μέτρα και συνεργασία τόσο με τους εμπλεκόμενους φορείς στο Εσωτερικό. Όσο και με τις γειτονικές χώρες στο Εξωτερικό για την αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.”

Αφήστε ένα σχόλιο