Skip links

Η διοικητική ανασυγκρότηση του κράτους περνά μέσα από την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Στην ανάγκη ενός κράτους σύγχρονου και λειτουργικού που θα αξιοποιεί τους πόρους και τις δυνατότητές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του πολίτη και της ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα: «ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ψηφιακές πολιτικές για το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ανάπτυξη».

Ο κ. Αρβανιτίδης δήλωσε περήφανος για τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι οποίες όπως είπε δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να συνεχίσουμε ως χώρα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης και να ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης με διαφάνεια, συμμετοχή και λογοδοσία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού.


Φίλες και φίλοι,

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνουν να μιλήσω για ένα θέμα που σκαρφαλώνει διαρκώς όλο και πιο ψηλά στη δημόσια ατζέντα.

Δυστυχώς, δεν θα έλεγα ότι ισχύει το ίδιο και για την κυβερνητική ατζέντα, στην οποία η πρόκληση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές ως αγγαρεία ή ακόμα και ως πρόβλημα το οποίο πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία.

Η αντίληψη αυτή έχει ως αποτέλεσμα η δημόσια διοίκηση να παραμένει ο «μεγάλος ασθενής» αδυνατώντας να επιτελέσει τον πραγματικό της ρόλο που είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Όσο η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή καθυστερεί, το κράτος θα συνεχίζει να ταλανίζεται από δύο βασικά προβλήματα:

  • Πρώτον, από τις δομές και τις διαδικασίες που λειτουργούν με ελλιπή κοινωνική λογοδοσία και αδιαφάνεια, στις οποίες υπάρχουν ακόμα περιθώρια για λήψη αποφάσεων με μη ορθολογικά κριτήρια
  • Δεύτερον, την αδυναμία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να λάβει τις βέλτιστες αποφάσεις ανά περίπτωση, όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να μετρήσει το αποτέλεσμα που παράγει, αλλά γιατί ούτε καν διαθέτει αξιόπιστες μεθόδους συλλογής της πρωτογενούς πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε σε αυτό που εδώ και χρόνια περιγράφω ως «περίπου χώρα, με περίπου θεσμούς και περίπου οικονομία».

Και είναι προφανές ότι η απαραίτητη διοικητική ανασυγκρότηση του κράτους περνά μέσα από την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, μέσα από τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 2009 μέχρι το 2011 έβαλε γερές βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιώντας μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες είμαστε περήφανοι.

Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω τις σημαντικότερες από αυτές.

  • Με τη «Διαύγεια» οι κρατικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν πράξεις και αποφάσεις στο διαδίκτυο, ώστε να είναι προσβάσιμες από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς καμία οικονομική ή γραφειοκρατική επιβάρυνση.
  • Με την «Ανοιχτή Διακυβέρνηση», το γνωστό σε όλους «OpenGov», η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να θέτει τα νομοσχέδια σε δημόσια διαβούλευση πριν αυτά έρθουν για επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή.
  • Με την «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση» δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγών και ιατρικών πράξεων, με το οποίο δόθηκε η δυνατότητα αξιόπιστων ελέγχων σε ένα κλάδο ο οποίος μαστιζόταν από τη σπατάλη εις βάρος των ασφαλισμένων και των φορολογούμενων. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά θετικά και τα γνωρίζετε όλοι.
  • Με την ενίσχυση του Ηλεκτρονικού Κράτους, αναβαθμίστηκε ουσιαστικά η ίδια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία διαδραματίζει πλέον κύριο ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών, μέσω των υπηρεσιών της.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά, με τα οποία το κράτος εκσυγχρονίστηκε, εξοικονόμησε πολύτιμους πόρους και κατάφερε να γίνει αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε ως χώρα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης και να ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης με διαφάνεια, συμμετοχή και λογοδοσία.

Στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, με το βλέμμα μας στραμμένο στο 2020, όπου η θέση κάθε χώρας στην παγκόσμια οικονομία θα καθορίζεται από την αποδοτική χρήση των νέων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, προτείνουμε:

  • Να ξεκινήσει ένα ακόμα ισχυρό κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, με αναβάθμιση της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» και ενίσχυση του χαρακτήρα της ως καθολικής πλατφόρμας διαφάνειας και διακίνησης εγγράφων του δημοσίου τομέα.
  • Η διαβούλευση στο OpenGov να αφορά όλες τις πολιτικές αποφάσεις και να επεκταθεί σε όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών.
  • Να θεσμοθετηθεί η χρήση του OpenGov ως μέσου επιλογής όλων των θέσεων ευθύνης στη δημόσια διοίκηση, ώστε αυτές να γίνονται με ανοιχτές διαδικασίες και διαφανή κριτήρια.
  • Θέλουμε γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης με τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών και ενίσχυση της διαφάνειας με την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στην Διαύγεια.
  • Θέλουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.
  • Θέλουμε να ανθίσει η ψηφιακή οικονομία, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.
  • Θέλουμε, εν τέλει, να δούμε την ψηφιακή εποχή να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.

Αγαπητοί φίλοι,

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σημαίνει μια νέα δημόσια διοίκηση με περισσότερη αποτελεσματικότητα, αξιοκρατία και αποδοτικότητα, λιγότερη γραφειοκρατία και διαφθορά.

Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι απαραίτητες θεσμικές και λειτουργικές τομές στο σύνολο του δημόσιου τομέα, όπως:

  • η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων,
  • οι ηλεκτρονικές υπογραφές,
  • η ψηφιακή ασφάλεια δομών και δεδομένων,
  • τα Ανοικτά Δεδομένα,
  • η ψηφιακή αποκέντρωση υπηρεσιών και δομών, με νέες σύγχρονες υποδομές,
  • οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του πολίτη με το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο στόχος είναι διπλός:

  • Αφενός ένα σύγχρονο κράτος που θα αξιοποιεί τους πόρους και τις δυνατότητές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,
  • Αφετέρου μια κοινωνία που θα έχει τα εργαλεία να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου αξιολογώντας με τρόπο αντικειμενικό τους πολιτικούς και τις αποφάσεις τους.

Και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, ώστε να μην μπορούν οι κάθε είδους τσαρλατάνοι να εξαπατούν τους πολίτες με απίστευτους μύθους, λάσπη και θεωρίες συνομωσίας.

Κύριο μέλημα όλων μας, λοιπόν, πρέπει να είναι η θωράκιση των θεσμών.

Και στην κατεύθυνση αυτή η Ψηφιακή Εποχή έχει πολλά να προσφέρει.

Σας ευχαριστώ πολύ.