Skip links

Διπλή μάχη, καθαρό μήνυμα

VAL_0107

Κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, κανένα οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να πετύχει – όσο καλό κι αν είναι – όσο η συζήτηση με την κοινωνία γίνεται με όρους μακροοικονομίας, όσο επιλέγουμε να «λιμάρουμε» τις γωνίες με περίτεχνα ρητορικά σχήματα.

Οι γωνίες υπάρχουν και μας «γδέρνουν» όλους εκεί που πονάμε, όσα παυσίπονα κι αν πάρουμε, όσα βήματα πίσω κι αν κάνουμε για να τις αποφύγουμε.

Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε τίποτα σε κανέναν.

Πρέπει να πούμε καθαρά στους πολίτες τι τους ζητάμε και τι σημαίνει αυτό για τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, τα όνειρα, τους φόβους, τις φιλοδοξίες τους.

Δεν μπορείς όταν το σπίτι κάποιου βγαίνει στο «σφυρί» να του λες ότι έτσι θα κάνουμε το τραπεζικό μας σύστημα ισχυρό.

Δεν μπορείς όταν ένας στους τέσσερις είναι άνεργος να λες ότι η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων θα κάνει την οικονομία ανταγωνιστική.

Δεν μπορείς να λες σε έναν νέο που ζει με 400€ το μήνα να βάλει επ’ αόριστον «στον πάγο» τα όνειρά του γιατί έτσι θα προσελκύσουμε ξένους επενδυτές.

Ούτε μπορείς να λες στις επιχειρήσεις που δεν αντέχουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές…».

Η συνταγή που μας δίνουν δεν μας ταιριάζει. Θα είμαστε αναγκασμένοι, όμως, να την δεχόμαστε όσο δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε τη δική μας. Και για να φτιάξουμε εθνική στρατηγική πρέπει πρώτα απ’ όλα να βγάλουμε τις παρωπίδες, να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας, να περιγράψουμε απλά και κατανοητά αυτό που θα έπρεπε να ζούμε.

Χρέος των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ρεύμα με ριζοσπαστική πολιτική πρόταση, ένα πρόγραμμα για μια Ελλάδα παραγωγική και ευημερούσα, ένα νέο αφήγημα που θα είναι ο καθρέφτης όσων προσδοκά και ελπίζει η κοινωνία.

Χρέος του πολιτικού συστήματος είναι να διαμορφώσει την εθνική γραμμή που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγούμε επιτέλους από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της ανεργίας.

Και στις δύο περιπτώσεις ο ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι κρίσιμος.

Η προσπάθειά μας να συγκροτήσουμε ένα πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα που θα συμπορευτεί με τη νεολαία, τις δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγής, της επιστήμης και του πολιτισμού περνά μέσα από έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες.

Η συγκρότηση εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση, περνά μέσα από την κατάρρευση των μύθων που θολώνουν τα νερά και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα. Στην κατεύθυνση αυτή οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουμε καταθέσει επίσημη πρόταση στη Βουλή για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στην οικονομία από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα. Να μάθουμε, επιτέλους, ποιοι και πόσο έφταιξαν για τη σημερινή κατάσταση, τι λάθη έγιναν, να τελειώνουμε με τους μύθους πάνω στους οποίους χτίστηκαν – και συνεχίζουν να χτίζονται – πολιτικές καριέρες.

Η μάχη, λοιπόν, είναι διπλή και δύσκολη.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση, έχουμε το θάρρος να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.

Η συστράτευση δυνάμεων στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να είναι η μάχη αυτή καθοριστική και νικηφόρα.

Καλούμε τους πολίτες να επιβάλλουν την Εθνική Συνεννόηση με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, σήμερα στην κοινωνία, αύριο στη Βουλή.

*Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη KontraNews, 15.01.2017