Skip links

Δράσεις για το Περιβάλλον και μια Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) το Κίνημα Αλλαγής διοργάνωσε διάφορες δράσεις για να αναδείξει τη σημασία που δίνουμε ως προοδευτική παράταξη:

 1. Στην προστασία του Περιβάλλοντος
 2. Στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και
 3. Στην ανάγκη να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά μια Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα διατεθούν για την ανάκαμψη των οικονομιών και των κοινωνιών των κρατών μελών της Ε.Ε.

Για τους λόγους αυτούς, στις 4.6.2020 άνοιξε η αυλαία μιας σειράς ανοιχτών διαδικτυακών συζητήσεων στην πορεία προς την πολιτική και ιδεολογική μας Συνδιάσκεψη, ξεκινώντας από το σχέδιο ανασυγκρότησης για την μετά την πανδημία εποχή που θα βασίζεται στην Πράσινη Συμφωνία.

Ο κ. Αρβανιτίδης στην παρέμβασή του σε αυτή τη συζήτηση τόνισε ότι :

 • Η πρόταση της Κομισιόν, εφόσον επιβεβαιωθεί χωρίς περικοπές, είναι μια ιστορική απόφαση και για την Ελλάδα μία τελευταία ευκαιρία να φτιάξουμε ένα ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο, με την Πράσινη Συμφωνία που προτείνουμε.
 • Χρειαζόμαστε μια Πράσινη Συμμαχία Θεσμικών και Κοινωνικών φορέων που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, με συντονιστικό ρόλο της Βουλής και την αναβάθμιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος σε όλη αυτή τη διαδικασία.
 • Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δώσει καλά δείγματα με τις επιλογές της στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας. Ένα χρόνο τώρα επιλέγει την επικοινωνία από την ουσία, ασκώντας μία βαθιά συντηρητική πολιτική.

Ολόκληρη τη συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

Παράλληλα, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, κόντρα στην κλιματική αλλαγή και στην έντονη βροχόπτωση που προηγήθηκε, η «εξερεύνηση» που διοργάνωσε ο Τομέας Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής στον ποταμό Ποδονίφτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και όλοι όσοι συμμετείχαν, έζησαν ένα ξεχωριστό απόγευμα αποκομίζοντας σπάνιες εικόνες και γνώσεις από τη φύση και την ιστορία της περιοχής.

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης είναι ότι στα ποτάμια θα πρέπει να αποφεύγεται το τσιμέντο, να προτάσσονται οικολογικές μέθοδοι διαχείρισης και τα σκεπασμένα ρέματα σταδιακά να επανέλθουν στην επιφάνεια.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τον αγώνα για την αναβάθμιση του Περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

 

Τέλος, την Παρασκευή 5 Ιουνίου ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στον Υπουργό Περιβάλλοντος με θέμα: «Προτεραιότητα τώρα, ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον», το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Προτεραιότητα τώρα, ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον»

Είναι γενικότερα γνωστό πως διαχρονικά η Δημοκρατική Παράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ), πέραν των υπολοίπων επιτευγμάτων της, έχει αφήσει ένα θετικό πολιτικό αποτύπωμα και στην πολιτική περιβάλλοντος, φτιάχνοντας θεσμούς όπως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος το 2001 και βεβαίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, που ιδρύθηκε το 2009.

Εξίσου σημαντικά επιτεύγματα της παράταξής μας – με μεγάλο και θετικό πολιτικό αποτύπωμα στη  ζωή των μη προνομιούχων συμπολιτών μας, αλλά και της μεσαίας τάξης – ήταν η θεσμοθέτηση των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών για την ενίσχυση του εισοδήματός τους, όπως και τα Προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Και σήμερα, ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε στα πολιτικά επιτεύγματα με περιβαλλοντικό πρόσημο του παρελθόντος μας, αλλά συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε φιλο-περιβαλλοντικές προτάσεις, όπως:

 1. Τη δημιουργία μιας ευρύτερης Πράσινης Συμμαχίας Θεσμικών και Κοινωνικών Φορέων, που θα αναδιατάξει την ελληνική οικονομία, με αειφορικούς όρους βιώσιμης ανάπτυξης, στη βάση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
 2. Την αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος που θα αναλάβει τον συντονισμό της ανωτέρω «Πράσινης Συμμαχίας», για την προώθηση φιλο-περιβαλλοντικών μέτρων όπως Ρήτρες Βιώσιμης Ανάπτυξης και τους τρόπους αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών πόρων (όπως π.χ. ποιες επενδύσεις θα λάβουν προτεραιότητα), που θα διατεθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.
 3. Κριτήρια για την επίτευξη ενεργειακών στόχων και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.
 4. Κριτήρια για την επίτευξη στόχων της κυκλικής οικονομίας.
 5. Κριτήρια για το κατά πόσο μια επένδυση είναι περιβαλλοντικά αειφορική, ανθεκτική και το αν ή συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής,

Δεδομένου ότι υπήρξαμε οι πρώτοι που μίλησαν για πράσινη ανάπτυξη σε δύσκολες και «κλειστοφοβικές» ιδεολογικά εποχές και κατηγορηθήκαμε από τους παλαιοκομματικά πολιτευόμενους αντιπάλους μας για …«πράσσειν άλογα».

Δεδομένου ότι πάντοτε θέλαμε να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα και τους πολίτες, αλλά και σήμερα, αξιώνουμε να σταθούμε αντάξιοι αυτής της ιστορίας, της παρακαταθήκης και της προσφοράς μας, με το βλέμμα μας πάντοτε στο αύριο.

Δεδομένου ότι είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία ως χώρα, προκειμένου να φτιάξουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, πιο ανθεκτικό στις πολυποίκιλες προκλήσεις και κρίσεις (κλιματική, δημοσιονομική, αναπτυξιακή, υγειονομική) της εποχής μας, αλλά και πιο ανθρωποκεντρικό.

Δεδομένου ότι η πρόληψη είναι δομικό στοιχείο κάθε «πράσινης» πολιτικής, αλλά και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων είναι εξίσου χρήσιμη για όλους κι όλες όσοι θυσιάζουν το περιβάλλον λόγω οικονομικών σκοπιμοτήτων, ξεχνώντας ότι τέτοιες πρακτικές αποτελούν μονόδρομο για να …χαθεί και το περιβάλλον και η οικονομία.

Δεδομένου ότι πως από πλευράς της «άνευρης», αν όχι ευθέως εχθρικής προς το περιβάλλον σημερινής κυβέρνησης απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση των φιλο-περιβαλλοντικών πολιτικών, καθώς στη νέα «κανονικότητα» που ήδη έχουμε μπει, τα ζητήματα της υγείας ανθρώπου και φύσης θα βρίσκονται μόνιμα σε πρώτο πλάνο πλέον.

Δεδομένου ότι δυστυχώς από την κυβέρνηση της ΝΔ ΔΕΝ έχουμε δει, ένα χρόνο τώρα, καλά δείγματα γραφής για τις πολιτικές επιλογές που κάνει και τις προτεραιότητες που βάζει στα θέματα περιβάλλοντος, αλλά αντιθέτως είδαμε την εφαρμογή βαθύτατα συντηρητικών πολιτικών με αντι-περιβαλλοντικό κυρίως πρόσημο.

Δεδομένου ότι η τελευταία θεσμική κίνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν η πρόταση και η συνεπακόλουθη ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής ενός άκρως «περιβαλλοντο-κτόνου» νόμου, του λεγόμενου και κατ’ ευφημισμό «περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός και παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα:

 1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προέβη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να ενισχύσει πολιτικές πράσινης ανάπτυξης, σε ποιες περιοχές και ποια τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών του;
 2. Αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από πλευράς του Υπουργείου για κάθε Περιφέρεια;
 3. Πόσοι έλεγχοι έγιναν από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιούλιο του 2019, σε εστίες περιβαλλοντικής μόλυνσης, φυσικούς χώρους ή επιχειρήσεις και τί εντοπίστηκε, αναλυτικά με ημερομηνίες και στοιχεία σε κάθε νομό;
 4. Σε ποιες επιχειρήσεις ονομαστικά επιβλήθηκε πρόστιμο και αν αυτό το πρόστιμο εισπράχθηκε τελικά ή ακυρώθηκε στην πορεία;
 5. Αν οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν είναι υπότροπες, έχουν δηλαδή ξανα-απασχολήσει τις υπηρεσίες και πόσες φορές;
 6. Αν υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές στη χώρα και σε ποιες περιοχές αυτές βρίσκονται;

Αφήστε ένα σχόλιο