Skip links

Έχουμε μάθει να είμαστε νικητές. Θα τα καταφέρουμε!

Ομιλία στην Αναπτυξιακή Ημερίδα της ΔΗΣΥ στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου (26.06.2017)

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε ένα βήμα πριν το 1ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ένα συνέδριο που φιλοδοξεί να απαντήσει σε 4 μεγάλα ερωτήματα.

 • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
 • ΠΟΙΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ
 • ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ
 • ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ

Ξέρετε, η καθημερινότητα στις σύγχρονες κοινωνίες παράγει διαρκώς όλο και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Αυτό είναι κάτι που θολώνει τα νερά, μπερδεύει τους πολίτες και εξυπηρετεί τους κάθε είδους τσαρλατάνους της πολιτικής. Είναι, λοιπόν, υποχρέωσή μας να παρουσιάσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο στους πολίτες, τον δρόμο που προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη χώρα. Θα είμαι σύντομος, σαφής και συγκεκριμένος.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

 • Είμαστε η δύναμη της προόδου απέναντι στη συντήρηση.
 • Είμαστε απέναντι σε όσους βολεύονται από τη σημερινή κατάσταση και παλεύουν με νύχια και με δόντια να την συντηρήσουν. Απέναντι σε όσους ονειρεύονται μια κοινωνία χωρίς κανόνες όπου ο «κερδισμένος» τα παίρνει όλα.
 • Είμαστε οι άνθρωποι της εργασίας, της δημιουργίας, του πολιτισμού και των κινημάτων.

ΠΟΙΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ

 • Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που ξεκίνησαν τον αγώνα της ζωής με λιγότερα εφόδια και παλεύουν για ίσες ευκαιρίες.
 • Είμαστε στο πλευρό των νέων παιδιών που κινδυνεύουν να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους.
 • Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που η ανεργία τους έχει τσακίσει τη ζωή και δεν έχουν δικαίωμα στο όνειρο.
 • Είμαστε στο πλευρό αυτών που δουλεύουν ή δούλεψαν στη ζωή τους σκληρά και δεν μπορούν να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.
 • Είμαστε στο πλευρό όσων παλεύουν να δημιουργήσουν, να στήσουν επιχειρήσεις, να δώσουν δουλειές, να φτιάξουν πλούτο. Τον πλούτο που λείπει στη χώρα και τον έχουμε ανάγκη.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

Η χώρα στη νεότερη ιστορία της έχει κλείσει δύο μεγάλους κύκλους.

 1. Τον ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ έβαλε οριστικό τέλος με την εθνική συμφιλίωση και
 2. Τον ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Σήμερα, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν κλείσει ο ΤΡΙΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ της νεότερης ιστορίας μας, αυτό που «βαφτίσαμε» ως «το τέλος της μεταπολίτευσης».

Δυστυχώς, ο κύκλος αυτός κλείνει επώδυνα. Κλείνει με την οικονομική καταστροφή της χώρας και την προσπάθειά της να ορθοποδήσει και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Κλείνει με πληγές από το δηλητήριο που χύθηκε στην κοινωνία και διέλυσε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη απέναντι σε κάθε οργανωμένη δομή, είτε αυτή λέγεται πολιτικό σύστημα, είτε λέγεται δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία, συνδικάτα, στρατός, σώματα ασφαλείας, επιχειρηματική κοινότητα.

Όσοι πίστεψαν ότι με ωραία λόγια και καπατσοσύνη θα την βγάλουν καθαρή, όσοι πίστεψαν ότι κρυπτόμενοι θα διατηρήσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο, έκαναν πολύ μεγάλο λάθος. Οι πολίτες μας κοιτούν πλέον όλους με δυσπιστία. Και αυτό το «σαράκι», όσο δεν έχει γιατρειά, θα τρώει τις σάρκες της πατρίδας μας.

Είναι, λοιπόν, ύψιστο πατριωτικό μας καθήκον να ξαναχτίσουμε την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ απέναντι στους θεσμούς της χώρας.

Ακούστε. Κανείς δεν δίνει τη μάχη της ζωής του αν δεν εμπιστεύεται την ηγεσία του. Κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει αυτά που προτείνουμε αν δεν μας εμπιστευτεί ξανά. Και η εμπιστοσύνη, συντρόφισσες και σύντροφοι, κερδίζεται με το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.

Πλάι, λοιπόν, στο καθαρό μας μήνυμα, πρέπει να μπει το παράδειγμά μας.

 • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ συμπεριφοράς.
 • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ τρόπου ζωής.
 • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ μαχητικότητας.
 • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ δημοκρατικής λειτουργίας.

Στα ζητήματα αξιών δεν υπάρχουν «ναι μεν αλλά…». Όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουν από το σπίτι μας. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πρέπει ο καθένας μας να γίνει παράδειγμα για τους συμπολίτες του, πρέπει και το πολιτικό μας σπίτι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, να γίνει παράδειγμα για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ

Κλείνω με ορισμένες σκέψεις για την επόμενη μέρα.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο βασικά πράγματα. Είναι άλλο πράγμα ο στόχος και άλλο πράγμα τα εργαλεία για να φτάσουμε στο στόχο. Θα σας φέρω για παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία. Μας λένε ότι θα σώσουν τη χώρα με χαμηλότερη φορολογία. Είναι στόχος η χαμηλή φορολογία; Προφανώς και όχι. Η χαμηλή φορολογία είναι εργαλείο.

Στόχος είναι, σύντροφοι και συντρόφισσες, η παραγωγή πλούτου και η δίκαιη κατανομή του στην κοινωνία για να ζούμε όλοι καλύτερα. Αυτός είναι ένας στόχος σαφής και συγκεκριμένος. Και πρέπει το μήνυμα αυτό να περάσει με απόλυτα καθαρό τρόπο στην κοινωνία.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε στα προ κρίσης επίπεδα με δανεικά. Η χώρα για να ανασάνει πρέπει να παράξει τον πλούτο που της λείπει. Και η πρότασή μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ», ένα πρόγραμμα που έχει στην αιχμή του δόρατος την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της πατρίδας μας. Ένα πρόγραμμα που δεν διεκδικεί το αλάθητο, ούτε κάποιου είδους αυθεντία. Το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους ανθρώπους της εργασίας, της παραγωγής, και της αυτοδιοίκησης. Γιατί – αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί – τέτοιου είδους προγράμματα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ωριμάσουν και να αποδώσουν καρπούς.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το πραγματικό περιεχόμενο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ την οποία η παράταξή μας έχει κάνει σημαία. 7 χρόνια τώρα τα δοκιμάσαμε όλα. Δοκιμάσαμε να σηκώσουμε την ευθύνη μόνοι μας, με την ΝΔ στη συνέχεια, ζήσαμε τα Ζάππεια, τις Πλατείες, τις αυταπάτες.

Το μάθημα είναι, αγαπητοί σύντροφοι, ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του. Κανείς δεν θα τα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση αν δεν υπάρξει η ελάχιστη πολιτική συνεννόηση για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλαγές στο μοντέλο ανάπτυξης, τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη. Αυτά περιμένει ο κόσμος να κάνουμε. Όλα τα υπόλοιπα τα ακούει βερεσέ. Και όσοι επιμένουν σε αυτοδυναμίες ή άλλου είδους εκλογικά παιχνίδια δείχνουν ότι η κρίση δεν τους έμαθε τίποτα.

Ο ρόλος μας, λοιπόν, για το αύριο της πατρίδας είναι κρίσιμος. Είναι κρίσιμος, γιατί είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ. Γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς σήμερα στην κοινωνία, αύριο στην Βουλή. Τους ζητάμε δύναμη για να μην χάσει η Ελλάδα ένα ακόμα τρένο.

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ, συντρόφισσες και σύντροφοι, ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ούτε με τα σημερινά ποσοστά της, ούτε με τη μιζέρια και την παραίτηση που ορισμένοι προσπαθούν να επιβάλουν στην κοινωνία.

Έχουμε μάθει να είμαστε ΝΙΚΗΤΕΣ, έχουμε μάθει να δίνουμε ωραίους αγώνες, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ξανά.