Skip links

Εγγυήσεις για την ασφάλεια, την λειτουργία και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και το προσωπικό της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα σχετικά με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια, την λειτουργία και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και το προσωπικό της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, η Κυβέρνηση απεμπόλησε βασικά εργαλεία και υποδομές άσκησης ενεργειακής πολιτικής. Προχώρησε παράλληλα, σε μια αιφνιδιαστική τροπολογία αίροντας την υποχρέωση πιστοποίησης των διαχειριστών κατά την μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης τους και καταργώντας αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχοντας διαχρονικά σαν πολιτική θέση ότι μία ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να εμπιστεύεται και να στηρίζει τους ανεξάρτητους Ρυθμιστές επιδιώκοντας την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, εξέθεσε εξ αρχής τους προβληματισμούς του.

Ο βουλευτής επανερχόμενος σε παλαιότερα αναπάντητα ερωτήματα ζητάει να μάθει από τον Υπουργό ποιες εγγυήσεις υπάρχουν από τον νέο μέτοχο της ΔΕΠΑ Υποδομών για την ασφάλεια, την λειτουργία και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και το προσωπικό της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα ενεργειακών υποδομών, η Ελλάδα επέλεξε με τη πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas να απεμπολήσει βασικά εργαλεία και υποδομές άσκησης ενεργειακής πολιτικής. Απεμπόλησε φυσικά μονοπώλια θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό από τις επιλογές της Κυβέρνησης.

Με σκοπό την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, η Κυβέρνηση για να διευκολύνει τα επιχειρηματικά σχέδια του νέου επενδυτή, προχώρησε εν μέσω μιας νυκτός, σε μια αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε στις 24.06.2022 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, όπου κατήργησε τις διατάξεις του νόμου 4001/2011 αλλάζοντας ουσιαστικά το μοντέλο λειτουργίας των διαχειριστών δικτύων αερίου στην χώρα μας, αίροντας την υποχρέωση πιστοποίησης των διαχειριστών κατά την μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης τους και καταργώντας αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με τις οποίες τηρούνται οι αρχές του Κοινοτικού Δικαίου και αφαιρώντας της  τη δυνατότητα πιστοποίησης και ελέγχου τυχόν ασύμβατων με το κοινοτικό δίκαιο μελλοντικών ενεργειών του νέου επενδυτή.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εκθέτοντας εξ αρχής τους προβληματισμούς μας με σχετική ανακοίνωση, σας είχαμε θέσει από τότε σειρά ερωτημάτων, τα οποία έως και σήμερα μας δικαιώνουν και παραμένουν αναπάντητα. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχοντας διαχρονικά σαν πολιτική θέση ότι μία ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να εμπιστεύεται και να στηρίζει τους ανεξάρτητους Ρυθμιστές επιδιώκοντας την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους και όχι παραγκωνίζοντάς τους, εξυπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, επαναφέρει τα παραπάνω ερωτήματα και επισημαίνει ότι η ασφάλεια των δικτύων φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της ιδιοκτησίας των ανθρώπων και πρέπει να είναι προτεραιότητα της Italgas θεωρώντας τα ως επένδυση που θα μειώσει τα μελλοντικά κόστη και τους κινδύνους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1)          Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν από τον νέο μέτοχο της ΔΕΠΑ Υποδομών ότι θα επενδύσει στη κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου και στις 36 πόλεις, όπως έχει σχεδιαστεί, βγάζοντας τες από την ενεργειακή απομόνωση και ποιες ρήτρες υπάρχουν σε περίπτωση που δεν τηρήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης ;

2)          Ποιες εγγυήσεις και πως θα διασφαλιστεί το υφιστάμενο έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό των εταιριών διανομής φυσικού αερίου, το οποίο έχει αποτελέσει τον κύριο κορμό για την επίτευξη και υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου ;

3)          Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν από τον νέο μέτοχο της ΔΕΠΑ Υποδομών ότι διασφαλίζει την κατάλληλη οργανωτική δομή της επιχείρησης και δεν θα προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, ώστε να αυξήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του σε βάρος της ασφαλούς λειτουργίας του δικτύου φυσικού αερίου και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ;

 

Αθήνα, 6 Απριλίου 2023

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αρβανιτίδης

Αφήστε ένα σχόλιο