ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ενημέρωση από Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius, για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius.
Η ατζέντα των θεμάτων που διαχειρίζεστε κ. Επίτροπε είναι τόσο μεγάλη και σημαντική, με πολλές νέες έννοιες και στρατηγικές.
Fit for 55, απανθρακοποίηση, αποπλαστικοποίηση, κυκλική – μπλε – κλιματικά ουδέτερη οικονομία…
Όλα αυτά ΔΕΝ πρέπει να παραμείνουν συνθήματα ή απλοί τίτλοι…,
αλλά να γίνουν κατανοητά, στον κάθε ευρωπαίο πολίτη.
Και η επιτυχία της Ε.Ε. θα κριθεί στο αν αυτές οι έννοιες και στρατηγικές κυριαρχήσουν ΟΧΙ μόνο στο δικό μας λεξιλόγιο, των πολιτικών δηλαδή…αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Μόνο αν η κοινωνία κάνει “κτήμα” της αυτή την διαδικασία …
αισθανθεί συμμέτοχος και ενστερνιστεί την αναγκαιότητα επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας…
θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική κρίση.
Το στοίχημα του ευρωπαϊκού Green Deal θα κριθεί επίσης και στο κατά πόσο η πολιτική μπορεί να επιστρέψει σε θέση οδηγού..
και να μην οδηγεί απλώς η οικονομία την πολιτική.
«Βιώσιμη Ανάπτυξη» και «Ανθεκτικότητα», είναι οι λέξεις «κλειδιά».
Γιατί μόνο με τον όρο και την προϋπόθεση της βιωσιμότητας και τον όρο και την προϋπόθεση της ανθεκτικότητας μπορούμε να σχεδιάζουμε και να αξιοποιούμε πλέον τους φυσικούς μας πόρους, όπως η θάλασσα και τα δάση μας.
Βιωσιμότητα σημαίνει σεβασμός σε κάθε οικοσύστημα χωρίς την εξάντληση των δυνατοτήτων του και ανθεκτικότητα σημαίνει προσαρμογή και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε.
Για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής, κάθε σχέδιο θα πρέπει να εκκινεί από αυτές τις δυο αρχές της Βιωσιμότητας και της Ανθεκτικότητας.
Με βάση αυτές τις αρχές προτείνουμε ένα «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» για τη χώρα και την κοινωνία, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Για να πετύχουμε την βιώσιμη ανάπτυξη σε μια πράσινη και δίκαιη οικονομία, τόσο μέσα από το ευρωπαϊκό όσο και μέσα από ένα ελληνικό Green Deal, χρειάζονται βέβαια πόροι και εργαλεία.
Δεν μπορούμε να κινηθούμε με την λογική business as usual.
Οι πολύ υψηλές φιλοδοξίες, να γίνει η Ε.Ε. 1η κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 απαιτούν πολύ περισσότερα κεφάλαια.
Θα πρέπει η Ε.Ε. να αποφασίσει να δράσει επιτέλους και ως πραγματική πολιτική ένωση για να πετύχουν την Βιώσιμη Ανάπτυξη όλα τα μέλη της και όχι μόνο ορισμένα!
Αυτό σημαίνει να δράσει με μεγαλύτερη αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της που έχουν για παράδειγμα μεγαλύτερες συνέπειες από την κλιματική αλλαγή.
Όπως οι χώρες της Μεσογείου – με έντονες ξηρασίες, άνοδο της στάθμης των θαλασσών, καταστροφικές πυρκαγιές, κλπ.
Οι φιλόδοξοι στόχοι πρέπει να συνοδεύονται από ριζικές ανακατευθύνσεις πόρων και να διέπονται από κοινωνική και γεωγραφική δικαιοσύνη.
Για αυτό τον λόγο στην χάραξη των όποιων πολιτικών της Ε.Ε. θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψιν και η αρχή της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Για την Ελλάδα με τα χιλιάδες νησιά, αλλά και για άλλα νησιωτικά κράτη μέλη όπως την Κύπρο, την Μάλτα, την Ιρλανδία, και κράτη μέλη με νησιά, την Ιταλία και την Ισπανία, η θάλασσα είναι σημαντική πηγή πλούτου και συγκριτικό πλεονέκτημα στον δρόμο για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία το 2050.
Η θάλασσα είναι η φυσική ενδοχώρα των νησιών μας !
Για αυτό και ερμηνείες του δικαίου της θάλασσας που δίνει η Τουρκία λέγοντας ότι τα νησιά όπως το Καστελόριζο δεν δικαιούνται να έχουν ΑΟΖ είναι παντελώς αυθαίρετες και πρέπει να καταδικάζονται και από την Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή ο ελληνικός στόλος μέσης αλιείας υποχρεώνεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να απέχει από την αλιευτική δραστηριότητα ενώ οι αλιείς της Τουρκίας συνεχίζουν να ψαρεύουν στις ανοιχτές θάλασσες του βορείου Αιγαίου.
Για αυτό ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών αλιείας για την προστασία της βιοποικιλότητας έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Γενικότερα η θαλάσσια χωροταξία, η οποία θα ορίσει που θα επιτρέπεται η αλιεία, που υπάρχουν εκτεταμένες θαλάσσιες ποσειδωνίες και πρέπει να γίνουν καταφύγια ψαριών και που μπορούν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα, θα πρέπει να είναι στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2022.
Κλείνω, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να ανεβάσει ταχύτητα σε αυτά τα ζητήματα.
Ειδικά, στα χωροταξικά θέματα παρατηρούμε καθυστερήσεις και τα αναμένουμε εδώ και καιρό.
Ενώ τέλος, αναμένουμε και τον Κλιματικό Νόμο που πρώτοι καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις από τον περασμένο Μάρτιο.
Η προοδευτική παράταξη της χώρας, το Κίνημα Αλλαγής, θα είμαστε εδώ να πιέζουμε προς την επιτάχυνση των ρυθμών στην πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, με κοινωνικό πρόσημο όμως και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.