Skip links

Γ. Αρβανιτίδης: “Ο ηλεκτρικός χώρος ανήκει σε όλους τους Έλληνες – Δεν είναι κανενός Υπουργού.”

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Χατζηδάκης προσπαθεί μάταια και απελπισμένα να μας πείσει, ότι η ιστορία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ξεκινά και τελειώνει σε αυτόν.

Λίγη σεμνότητα και ταπεινότητα κ. Χατζηδάκη και λιγότερος αυτοθαυμασμός, δεν θα έβλαπτε…

Καταλαβαίνω, ότι έχετε αρχίσει να αισθάνεστε άβολα με τις επιλογές σας, τόσο ως Κυβέρνηση, όσο και εσείς προσωπικά, αλλά αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα, προκειμένου να υπερβείτε αυτές τις δυσκολίες, να διαστρεβλώνετε αυτά που λέμε και προτείνουμε εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής.

Έχετε επιδοθεί σε μια σταυροφορία διαστρέβλωσης της ιστορίας και παραποίησης των όσων έχει προσφέρει διαχρονικά η παράταξή μας.

Είμαστε εδώ όμως κ. Χατζηδάκη για να φρεσκάρουμε την μνήμη σας, αλλά και να θυμίσουμε τις …μεγάλες περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις της δεξιάς παράταξης διαχρονικά:

Ήταν ή δεν ήταν κ. Χατζηδάκη η δική σας παράταξη αυτή που ευθύνεται για την τσιμεντοποίηση της μεταπολεμικής Αθήνας ;

– Ήταν…

Ήταν ή δεν ήταν κ. Χατζηδάκη η δική σας παράταξη που εμφάνιζε το 2007 την επαναπρόσληψη…5.000 αγροφυλάκων ως το σώμα «Οικολογικής Αστυνομίας» που θα μας προστάτευε από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ;

– Ήταν…

Είναι ή ΔΕΝ είναι κ. Χατζηδάκη η δική σας παράταξη που θέλει ΣΗΜΕΡΑ να τσιμεντοποιήσει και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με πυκνή δόμηση, με αύξηση των επιτρεπόμενων υψών και με ένα βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εφαρμόζοντας ένα στυγνό Project Real Estate που το βαφτίζετε «ανάπλαση της ΔΕΘ» ;

  • Δυστυχώς Είναι…

Όλα αυτά και άλλα τόσα, που μπορώ να παραθέσω, είναι οι …διαχρονικές μεταρρυθμίσεις της δεξιάς παράταξης του κ. Χατζηδάκη, στο περιβάλλον και τη χωροταξία.

Και προσπαθείτε σήμερα να μας πείτε ότι εμείς κάνουμε όπισθεν και κακώς δεν στηρίζουμε τις …μεγάλες σας μεταρρυθμίσεις.

Ξαναλέω, το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει τις θετικές διατάξεις, και μόνο όσα συμβαδίζουν με τις μεταρρυθμίσεις, που έχουμε εμείς κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Ωστόσο κ. Υπουργέ, διαστρεβλώσατε ακόμα και τα όσα είπα, ως Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής.

Αν το κάνατε επίτηδες, τότε είναι κατακριτέο.

Αν το κάνατε επειδή δεν σας μετέφεραν σωστά τα λεγόμενά μου, ή δεν καταλάβατε τι είπα, τότε το επαναλαμβάνω:

Σας κατηγορούμε ότι ΔΕΝ εφαρμόζετε τα όσα προτείνει η «έκθεση Πισσαρίδη».

Τί προτείνει η «έκθεση Πισσαρίδη» για την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος κ. Υπουργέ ;

Προτείνει να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή.

Αυτό κάνετε εσείς στα άρθρα 124 και 125 ;

Ξαναδιαβάστε τα άρθρα του δικού σας Νομοσχεδίου και απαντήστε μας ξεκάθαρα με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Αναβαθμίζετε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε Ανεξάρτητη Αρχή ;

– ΟΧΙ είναι η σωστή απάντηση.

Τους φορτώνετε απλά πρόσθετες γραφειοκρατικές ευθύνες, σας το είπε και η WWF.

Γιατί αυτή η εμμονή σας στην διαστρέβλωση λοιπόν ;

Διαφωνήσαμε επίσης, ΟΧΙ με την ύπαρξη, αλλά με την αύξηση των προστίμων, για την εκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο, μέσα στο 2021.

Δεν είπαμε να μην υπάρχουν καθόλου, αφού προβλέπονται ήδη από τον νόμο.

Όταν όμως αυξάνετε τα ήδη υπάρχοντα πρόστιμα από 50 έως 1500 ευρώ και τα πάτε στα 300 έως 2000 ευρώ, τότε νομίζω έχουμε το δικαίωμα να σας ασκήσουμε κριτική τουλάχιστον κ. Υπουργέ και ας με εγκαλέσατε προσωπικά αναφέροντας επί λέξει:

«…Με συγχωρείτε, αλλά ο κ. Αρβανιτίδης…. πόσο καιρό χρειάζεται, για να θυμηθεί την ιδιοκτησία του και να πάει να τη δηλώσει στο Κτηματολόγιο; Πόσο φοβερό είναι αυτό που ζητάμε ;…»

Εσείς πόσο καιρό χρειάζεστε, χωρίς καμιά επιβολή προστίμου κ. Υπουργέ, ώστε επιτέλους να νομοθετείτε σωστά ;

Και όχι να μας φέρνετε 2 mini Νομοσχέδια, μέσα σε Νομοσχέδιο, με Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Πόσο φοβερό είναι αυτό που ζητάμε, δηλαδή ;…

Με την τελευταία (10η) ενεργειακή σας Τροπολογία αλλάζετε όλο το ενεργειακό περιβάλλον για 6η φορά μέσα σε 18 μήνες!

Τελειώνοντας ουσιαστικά τις Ενεργειακές Κοινότητες και τους μικρούς παραγωγούς.

Πρόκειται για καθολικό lockdown στην Ενεργειακή Δημοκρατία.

Στην  αρχή  τους  είπατε  να  επενδύσουν  στα  Φωτοβολταϊκά.

Μετά  τους  είπατε  να  κάνουν  Ενεργειακές  Κοινότητες.

Μετά δώσατε απεριόριστη προτεραιότητα στις  Ενεργειακές  Κοινότητες.

Μετά   περιορίσατε  την  Απεριόριστη  Προτεραιότητα  των Ενεργειακών  Κοινοτήτων  και  δώσατε  Απεριόριστη  Προτεραιότητα  στο  ΝΕT  METERING. Στην  αυτοπαραγωγή.

Έτσι μπλόκαρε το Σύστημα.

Μετά δώσατε τη δυνατότητα στους Μικρούς και στις Ενεργειακές Κοινότητες να συνδεθούν στην  Υψηλή Τάση.

Μετά εκδώσατε ένα Δελτίο Τύπου που ανακοινώσατε  έκτακτη εισφορά και παίρνατε  πίσω όλα όσα τους δώσατε πριν από 5 μήνες.

Μετά, πριν γίνει Νόμος το Δελτίο Τύπου   αλλάζετε πάλι την Νομοθεσία και καταθέτετε Τροπολογία που αλλάζει μεταξύ άλλων και το  καθεστώς σύνθεσης των Ενεργειακών  Κοινοτήτων, και μάλιστα αναδρομικά.

Την Τροπολογία  αυτή  ΔΕΝ  την καταθέσατε στη  Επιτροπή και η συζήτηση έγινε με βάση τα  Δημοσιεύματα και…το Δελτίο Τύπου.

Αυτό που ζήσαμε μια εβδομάδα τώρα στην Επιτροπή, λέγεται υποβάθμιση και απαξίωση του Κοινοβουλίου από το εσάς προσωπικά κ. Χατζηδάκη εξαιτίας του ανοργάνωτου της νομοθέτησής σας.

Ένα μπακάλικο της γειτονίας έχει καλύτερη οργάνωση….

Και αν δεν οφείλετε στην ανοργανωσιά, τότε οφείλετε στον κουτοπόνηρο τακτικισμό σας.

Διαλέξτε τί από τα δυο συμβαίνει.

Στην εκπρόθεσμη λοιπόν αυτή Τροπολογία ρυθμίζετε και το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) το οποίο αποδίδετε, χωρίς καμία μελέτη, στην πανδημία, και επιβάλλετε έκτακτη εισφορά 6% στις πλάτες των μικρομεσαίων επενδυτών.

Παραδόξως όμως, η επιβολή έκτακτης εισφοράς σταματά στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο έως το τέλος του 2015.

Δεν επιβάλλετε έκτακτη εισφορά σε κολοσσιαίες επενδύσεις άνω των 750MW, τεράστιων Αιολικών Πάρκων που έχουν κατασκευαστεί από υπερδυνάμεις του κλάδου.

Εύλογα γεννιέται η απορία, γιατί αυτοί εξαιρούνται ;

Γιατί οι επενδύσεις αυτές θεωρούνται «covid free» ;

Ο εμπαιγμός όμως των μικρομεσαίων επενδυτών από τον κ. Χατζηδάκη κορυφώνεται και με τις δήθεν διαρθρωτικές ρυθμίσεις των ΑΠΕ, όπως τις ονομάζει.

Που δυστυχώς όμως καταλήγουν να είναι αδιόρθωτες απορρυθμίσεις από τον κ. Χατζηδάκη.

Πριν από 5 μήνες ο κ. Χατζηδάκης πανηγύριζε γιατί με Υπουργική του Απόφαση, έδινε «καθαρό ορίζοντα διετίας» σε μικρομεσαίες επενδύσεις ΑΠΕ με συγκεκριμένες ταρίφες και παρότρυνε για νέες επενδύσεις.

Σήμερα, και ενώ δεκάδες χιλιάδες επενδυτές έχουν εμπλακεί σε μια διαδικασία χρονοβόρας αδειοδότησης περισσότερων από 9.000 έργων ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης αλλάζει αιφνιδιαστικά το πλαίσιο και τους αφήνει μετέωρους.

 Καλεί τους επενδυτές να ολοκληρώσουν τα αιτήματα στους αρμόδιους διαχειριστές μέχρι 31/12/2020, σε μόλις 20 ημέρες!

Εν μέσω Κορωνοϊού!

Την ίδια στιγμή δίνει παράταση σε πολεοδομικά θέματα και αδειοδοτήσεις ενός έτους λόγω Κορωνοϊού!

Από 1η Ιανουαρίου 2021, όλες οι νέες αιτήσεις για «μικρά» φωτοβολταϊκά ισχύος κάτω των 500 kW θα υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Εάν δεν εξεταστούν τα αιτήματά τους από τους Διαχειριστές και τον ΔΑΠΕΕΠ εντός του 2021 και μάλιστα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, πάνε σε άλλο δυσμενέστερο καθεστώς.

Τα 2 έτη έγιναν 1 και μόλις 6 μήνες για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Και μάλιστα σε συνθήκες γενικευμένου lockdown!

Για πια αξιοπιστία μιλά ο κ. Χατζηδάκης ;

Εδώ πρόκειται για κοροϊδία.

Την ίδια ώρα που βάζει ασφυκτικές προθεσμίες στα μικρά έργα και τα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αφήνει στο απυρόβλητο μεγάλα αιολικά πάρκα ισχύος περίπου 800MW να συνδεθούν μέσα στο 2021 με υψηλές ταρίφες που έχουν κατοχυρωθεί από το 2016, δίνοντας τους συνεχείς παρατάσεις!

Ταρίφες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές των μικρομεσαίων επενδυτών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

Η βάναυση συμπεριφορά και το μένος του κ. Χατζηδάκη απέναντι στις ενεργειακές κοινότητες συνεχίζεται και με την παράλογη απαγόρευση στους πολίτες να συμμετέχουν σε πάνω από 2 Ενεργειακές Κοινότητες στην ίδια Περιφέρεια, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κατασκευάσει έργα, έχουν πάρει δάνεια και τώρα τους λέτε να φύγουν από τις Κοινότητες που συμμετέχουν;

Πρόκειται κυριολεκτικά για δήμευση περιουσίας!!

Δεν μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να παίζει με τα όνειρα των μικροεπενδυτών και να τους εξαπατά με τέτοια απάθεια, παραβιάζοντας κάθε έννοια Ενεργειακής Δημοκρατίας.

Η Στόχευση όλων αυτών κατά την άποψή μας είναι προφανής.

Να αποκλειστούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί από τις επενδύσεις ΑΠΕ και ο ηλεκτρικός χώρος να δοθεί σε λίγους μεγάλους παίκτες.

Ο ηλεκτρικός χώρος ανήκει σε όλους τους Έλληνες, δεν είναι κανενός Υπουργού, για να τον χαρίζει σε λίγους και εκλεκτούς.

 Το Κίνημα Αλλαγή Ζητά από τον Υπουργό:

  1. Να απαλειφθεί η εισφορά επί του τζίρου στους παραγωγούς ΑΠΕ.
  2. Η καταληκτική ημερομηνία 31/12/20 για την πληρότητα των φακέλων να παραταθεί για ένα τετράμηνο, λόγω του covid-19, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν δαπάνες για την αδειοδότηση των έργων, να προλάβουν να συμπληρώσουν τους φακέλους τους.
  3. Να καταργηθεί εντελώς η καταληκτική ημερομηνία 30/6/2021 για τις Ενεργειακές Κοινότητες και να εξομοιωθεί με την ημερομηνία 31/12/2021 που ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά έργα Φ/Β Σταθμών αφού αποτελεί άδικη διάκριση σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
  4. Να καταργηθεί ο παράλογος αποκλεισμός της συμμετοχής πολιτών σε 2 Ενεργειακές Κοινότητες εντός της ίδιας Περιφέρειας και ο αποκλεισμός να ισχύει τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
  5. Να εξαιρούνται από την απαγόρευση οι μεγάλες κοινότητες άνω των 60 μελών ή αυτές στις οποίες συμμετέχει Ο.Τ.Α.
  6. Να δοθεί μεταβατική δυνατότητα και προθεσμία σε όσους δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους, λόγω της πανδημίας, ώστε να «κλειδώσουν» τις τιμές αναφοράς που υπήρχαν κατά την ημερομηνία λήξης 26/11/2020. Σας το έχω ζητήσει και με ερώτησή μου από τις 12.11.2020 αυτό.

 

Και ΔΕΝ θα κουραστώ να ρωτώ ξανά και ξανά  τον κ. Χατζηδάκη, που αρέσκεται να αναφέρεται σε βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών:

Στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, πάνω από το 40% των έργων ΑΠΕ ανήκει σε πολίτες που παράγουν την δική τους πράσινη ενέργεια.

Γιατί στερείτε κ. Υπουργέ αυτή την δυνατότητα στους Έλληνες ;

Αυτό που ζητάμε είναι ισονομία, ίδιες ευκαιρίες για όλους, και να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Και όχι να έχουμε τις υψηλότερες τιμές ρεύματος και στρεβλώσεις στην αγορά, όπως με την αρνητική πορεία στο Target Modell, το οποίο παρακολουθείτε σε απόσταση και με απάθεια.

Στην ισονομία και τις ίδιες ευκαιρίες για όλους στοχεύουμε και με τις Τροπολογίες που καταθέσαμε, τόσο ο συνάδελφος Γιώργος Καμίνης όσο και ομάδα βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής.

Και πολύ περισσότερο με την Τροπολογία την δική μου και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας Βασίλη Κεγκέρογλου στο άρθρο 40 προκειμένου οι αιτήσεις οικοδομικών αδειών και προέγκρισης οικοδομικής άδεια να εξετάζονται με τους όρους δόμησης που ίσχυαν όταν αυτές υποβλήθηκαν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

στο κύριο σώμα του Νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση δείχνει την προτίμησή της στους μεγάλους και ισχυρούς.

Με την ενεργειακή Τροπολογία χτυπά τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ.

Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με θετική συμβολή για το περιβάλλον.

Μετά από τα σημερινό Νομοσχέδιο ΔΕΝ πρόκειται όμως ξανά να εμπιστευτούν την ΝΔ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας και καταψηφίζουμε το παρόν Νομοσχέδιο.

Για τους ίδιους λόγους, η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ θα μείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση των “ολίγων” και στην ενέργεια.

Και τον κ. Χατζηδάκη θα τον συνοδεύει μόνιμα πια ο τίτλος του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Τροπολογίας.

Αφήστε ένα σχόλιο