Skip links

Για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Ελληνική Αστυνομία

poasy xairetismos

*Χαιρετισμός στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, 30.11.2016

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι για πρώτη φορά σε πανελλήνιο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ και μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να συμμετέχω σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί σας.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη Φώφη Γεννηματά, έχει και συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Αφενός, επιβεβαιώνει την πρόθεσή μας να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα διαλόγου και συνεργασίας, αφετέρου σηματοδοτεί την ειλικρινή μας στήριξη στη δύσκολη καθημερινή μάχη που δίνετε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αστυνομικοί, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Είμαι από τους πολιτικούς που δεν μιλούν πολύ, ειδικά όταν βρίσκομαι εκτός Βουλής.

Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι έχει αξία κυρίως να ακούς τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα και να βοηθάς να δυναμώσει η φωνή τους, να δοθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματά τους.

Κατά συνέπεια, θα αξιοποιήσω τη φιλοξενία σας για να αναφερθώ επιγραμματικά στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Ελληνική Αστυνομία.

Μια πρόταση για ένα ευέλικτο πλέγμα υπηρεσιών που θα κινείται στο τρίπτυχο:

  • προστασία του πολίτη
  • διατήρηση της κοινωνικής ευημερίας
  • ενίσχυση του Έλληνα και της Ελληνίδας Αστυνομικού στην καθημερινή τους προσπάθεια.

Ο πρώτος άξονας της πρότασης αφορά στην αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου, μέσα από μια σύγχρονη, ενιαία και αυτόνομη λειτουργία, να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας μεταξύ των πολιτών.

Και βέβαια – πέρα από τον γενικό πληθυσμό – πρέπει να στοχεύσουμε στις κοινωνικές εκείνες ομάδες που το αίσθημα της ασφάλειας έχει πληγεί περισσότερο, όπως είναι οι κάτοικοι των περιοχών με αυξημένη εγκληματικότητα και οι ηλικιωμένοι.

Και σας μιλά ένας άνθρωπος από τη Δυτική Θεσσαλονίκη που έχει βιώσει τα προβλήματα αυτά ως πολίτης, ως επαγγελματίας, ως Δήμαρχος και ως Βουλευτής.

Ο δεύτερος άξονας – που είναι ίσως και ο σημαντικότερος της πρότασής μας – σχετίζεται με την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες οι υπηρεσίες του Υπουργείου, στην προοπτική μιας γρήγορης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

Πρώτον, την επαναδραστηριοποίηση όλων των εποχούμενων και ευέλικτων ομάδων της ΕΛ.ΑΣ., ώστε με συνεχείς περιπολίες να βρίσκονται διαρκώς δίπλα στον πολίτη, αρχικά στις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν υψηλή εγκληματικότητα και στη συνέχεια, σταδιακά, στο σύνολο της Επικράτειας.

Δεύτερον, την αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών μέσα από αναδιάταξη της οργανικής τους δύναμης, μετά από διάλογο με την αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Μια αναδιάρθρωση που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, όπως η μορφολογία, ο πληθυσμός και τα επίπεδα εγκληματικότητας.

Τρίτον, την άμεση απαλλαγή των υπηρεσιών και του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας από πάρεργα και διοικητικές αρμοδιότητες, όπως η επίδοση δικογράφων, ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας και η βεβαίωση υγειονομικών παραβάσεων.

Τέταρτον, την τοποθέτηση Εισαγγελικού Λειτουργού τουλάχιστον στις έδρες των μεγάλων Αστυνομικών Διευθύνσεων, για την αποφυγή των άσκοπων μεταγωγών και την κατασπατάληση μέσων και ανθρώπινων πόρων.

Η προστασία του πολίτη, η διασφάλιση της ευνομίας και η εγκαθίδρυση του αισθήματος ασφάλειας μεταξύ των πολιτών, είναι ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά, ζητήματα που απαιτούν υπεύθυνη προσέγγιση και ακόμη πιο υπεύθυνη υλοποίηση.

Η διάρθρωση και η ποιότητα των υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία του πολίτη αποτελούν νευραλγικούς άξονες πολιτικής, που αν τους προσεγγίσουμε με αυστηρά οικονομικά κριτήρια ή με ιδεολογικές “αγκυλώσεις”, είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε.

Αντίθετα, αν θέλουμε να προσφέρουμε μια καλή υπηρεσία στην πατρίδα και ένα ουσιαστικό έργο στην κοινωνία, χρειαζόμαστε:

  • βαθιά γνώση των προβλημάτων και των σύγχρονων πρακτικών αντιμετώπισής τους,
  • μία προσέγγιση που θα είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση παροχής βέλτιστων, άμεσων και αποτελεσματικών υπηρεσιών στους πολίτες

και προπάντων

  • διαρκή διάλογο, όχι μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά κυρίως με αυτούς που γνωρίζουν τα προβλήματα καλύτερα από τον καθένα μας, που τα ζουν καθημερινά, τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.