Skip links

-Για μια βιώσιμη και ανθεκτική Θεσσαλονίκη – Πρόταση αναδάσωσης του Γαλλικού Ποταμού-

Για μια βιώσιμη και ανθεκτική Θεσσαλονίκη – Πρόταση αναδάσωσης του Γαλλικού Ποταμού

 

Ζήσαμε φέτος την πιο καταστροφική θερινή περίοδο δασικών πυρκαγιών. Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια καμένα στρέμματα είναι ο θλιβερός απολογισμός. Είχα την ευκαιρία ως υπεύθυνος περιβάλλοντος και ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής και εισηγητής στην κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές να τοποθετηθώ στην Ολομέλεια της Βουλής ζητώντας τομές στη δασοπροστασία και δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση για αναδασώσεις σε όλη την Ελλάδα με συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια είχε ανακοινώσει πριν τις πυρκαγιές, τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με 224 εκατομμύρια του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, προβλέποντας αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για 500 στρέμματα περίπου ανά δήμο της χώρας, με έμφαση τις περιαστικές περιοχές, ενώ ξεχωριστό έργο κόστους 45 εκατομμυρίων είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων του Τατοϊου. Είναι προφανές ότι ήταν ήδη πολύ λίγα αυτά τα οποία είχαν προβλεφθεί και σε στρέμματα και σε πόρους, προτού ξεσπάσουν οι φετινές πυρκαγιές. Στις καμένες εκτάσεις η φύση θα κάνει τη δουλειά με τη φυσική αναγέννηση των δασών που κάηκαν, όπου βέβαια τα δάση δεν έχουν ξανά καεί και όπου την αφήσουμε, λαμβάνοντας παράλληλα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 

Η Κυβέρνηση οφείλει πλέον να επανασχεδιάσει το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, να προωθήσει την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και να εξασφαλίσει την ισόρροπη γεωγραφική κατανομή ποσών και έργων. Μπορεί να μην είχαμε στην Μακεδονία πολλές φωτιές φέτος, αλλά τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης πρέπει επίσης να προσεχθούν και υπάρχουν οι προσφερόμενες εκτάσεις για δασώσεις.

Η περιοχή που θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει προτεραιότητα και να γίνουν μαζικές φυτεύσεις δένδρων που θα αναμορφώσουν ολόκληρη την δυτική περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι η περιοχή του Γαλλικού Ποταμού. Από την κοίτη και τις εκβολές του μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς θα μπορούσε να γίνει μια εκτεταμένη αναδάσωση στις όχθες του Γαλλικού Ποταμού και ήδη έχω έρθει σε σχετική συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά καλώντας τον να επισκεφθεί επί τόπου την περιοχή μας.  Στόχος της αναδάσωσης του Γαλλικού Ποταμού είναι να αποτελέσει μαζί με το Σέιχ Σου έναν «Πράσινο Δακτύλιο» και «πνεύμονα» που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, αυτή η αναδάσωση θα αποτελέσει και μια σημαντική φυσική εγκατάσταση δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλοντας στον εθνικό στόχο μείωσης των αερίου του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται και η συμβολή στον μετριασμό της Kλιματικής Αλλαγής και στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας (climate neutrality) έως το 2050 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία του 2019.

 

Εικόνα 1: Οικοσύστημα Γαλλικού ποταμού

 

Η αξιοποίηση του οικοσυστήματος του Γαλλικού ποταμού θα αντισταθμίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται στην περιοχή, καθώς σε αυτή βρίσκεται η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στην οποία λειτουργούν οι σημαντικότερες βιομηχανικές μονάδες του Νομού, συμβάλλοντας στην ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής, αλλά και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνεπακόλουθα της κλιματικής αλλαγής.

 

Όλα τα σχετικά δασοτεχνικά και αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να γίνουν με περιβαλλοντικές παραμέτρους, φυσικά υλικά και με ήπιες παρεμβάσεις. Η αναδάσωση της περιοχής του Γαλλικού ποταμού θα πρέπει επίσης να γίνει με φυτά που θα προέρχονται από πιστοποιημένο γενετικό υλικό.

 Η πρόταση αυτή θα αναβαθμίσει την περιοχή μας διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική προστασία, την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δίνοντας διέξοδο αναψυχής σε χιλιάδες κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα έργο πραγματικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αξίζει να επενδύσουμε και οφείλουμε να υλοποιήσουμε ως χρέος απέναντι στις νέες γενιές, αν θέλουμε να τις κρατήσουμε στον τόπο μας.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο