Skip links

Για τον Απολογισμό-Ισολογισμό του Κράτους για το 2018

Καταψηφίζουμε τον Απολογισμό-Ισολογισμό του 2018 απορρίπτοντας τις κοντόφθαλμες οικονομικές πρακτικές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ακολουθεί και σήμερα η ΝΔ

 

Η σημερινή συζήτηση για την κύρωση του Απολογισμού-Ισολογισμού του 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να βγάλουμε κρίσιμα συμπεράσματα για το πόσο διαφέρουν – αν διαφέρουν –  οι πολιτικές των τότε κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αυτές της ΝΔ, σήμερα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσκονται να θυμίζουν τα ταμειακά διαθέσιμα που αφήσανε, αλλά παραλείπουν να αναφέρουν πως τα μάζεψαν αλλά και τη ζημιά που προκάλεσε η τυχοδιωκτική πολιτική του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2018 ήταν ακόμη μια χρονιά όπως το 2015, το 2016 και το 2017, όπου ο λόγος έμμεσων προς άμεσους φόρους αυξάνεται δραματικά και από το ιστορικό χαμηλό 1,15 του 2014, έφτασε σταδιακά στο 1,39 το 2018 η αναλογία άμεσων προς έμμεσων φόρων

Τα ταμειακά διαθέσιμα (εθνικό σκέλος) σωρεύτηκαν σχεδόν αποκλειστικά από τους φόρους των μικρομεσαίων νοικοκυρών. Για αυτό τον λόγο και αποτελεί εμπαιγμό να μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2018 χορηγήθηκε κοινωνικό μέρισμα συνολικού ποσού 790 εκατομμυρίων που προήλθε από τις υπερβάσεις του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5%. Δεν είναι κοινωνική πολιτική να μαζεύεις από τα λαϊκά νοικοκυριά το 40% των εισοδημάτων τους σε έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές και υγειονομικές εισφορές και μετά να τους δίνεις πίσω τα ελάχιστα! Και αυτή η…. «μεγαλοσύνη» μάλιστα να εξαρτάται και από τη βούληση μόνο του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών.

Το 2018 ήταν ένα έτος που το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 30,2 δις. ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος της Κεντρικής Διοίκησης άγγιξε το 194,3%. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξασφαλίστηκε ουσιαστικά, και σε σχεδόν απόλυτο βαθμό, από το PSI κάτι που αναγνωρίζει και η αιτιολογική έκθεση του τότε Προϋπολογισμού του 2018.  Όλα τα υπόλοιπα μέτρα μπροστά του ήταν ασπιρίνες.

Το Συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει αβίαστα είναι ένα: Τα αποθεματικά για τα οποία κομπάζει ο ΣΥΡΙΖΑ προήλθαν από τη φορολογική αφαίμαξη των μικρομεσαίων νοικοκυριών και από την αύξησή του Δημόσιου Χρέους. Επιπλέον, αυτό το μαξιλάρι με τα αποθεματικά είναι ναρκοθετημένο. Γιατί το μέρος του που αποτελεί πόρους του ESM μπορούμε να τους πάρουμε μόνο μετά από ενεργοποίηση ρήτρας με τον ESM που σημαίνει στην ουσία ένα νέο Μνημόνιο. Άρα τα πολυδιαφημισμένα ταμειακά διαθέσιμα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί την ίδια ακριβώς τακτική και πολιτική και βαδίζει στα ίδια χνάρια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βλέπει μυωπικά την οικονομία χωρίς να βλέπει μακριά και να αντιλαμβάνεται τον διεθνή περίγυρο.

Παράλληλα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ έχουν φανεί κατώτεροι των περιστάσεων στο θέμα της κοστολόγησης της ακίνητης Δημόσιας Περιουσίας που παραμένει ακόμα ζητούμενο. Η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε ακόμα να ενημερώσει την κοινή γνώμη και τη Βουλή παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας για το ποια ήταν τα 10.119 ακίνητα που μεταφέρθηκαν, στο Υπερταμείο επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ποιοι ήταν οι αρχαιολογικοί χώροι που τελικά επεστράφησαν στο δημόσιο και το τι μέλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα. Και φυσικά η ΝΔ, αντί να μειώνει την ισχύ του Υπερταμείου, την αυξάνει, αφού μετέφερε σε αυτό και τα έσοδα από τις επενδύσεις σε τεχνολογίες 5G.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί η αύξηση του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Χρέους. Και τα δύο συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και θα μείνουν στη χώρα ακόμα και όταν η πανδημία του Covid – 19 θα έχει ανασχεθεί υγειονομικά.

Για αυτούς τους λόγους απορρίπτουμε τις κοντόφθαλμες λογικές και προσεγγίσεις που ακολούθησε τότε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και απορρίπτουμε τις ίδιες πρακτικές που ακολουθεί και σήμερα η ΝΔ και καταψηφίζουμε τον Απολογισμό και Ισολογισμό του Κράτους για το 2018.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Αρβανιτίδη:

#kinima_allagis #vouli

Αφήστε ένα σχόλιο