Skip links

– Η Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδος στο Σύγχρονο Γεωπολιτικό Περιβάλλον –

Webinar ΚΕΔΙΣΑ : «Η Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδος στο Σύγχρονο Γεωπολιτικό Περιβάλλον»

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ,βουλευτής Κινήματος Αλλαγής ΄Β Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ως Τομεάρχης ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής στην Webinar του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα : «Η Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδος στο Σύγχρονο Γεωπολιτικό Περιβάλλον».

Στην ομιλία του παρουσίασε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για το πως η Ελλάδα μέσα από τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να κατοχυρώσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο και σταυροδρόμι αλλά και να γίνει χώρα εξαγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και μια «μπαταρία» Α.Π.Ε. για την Ε.Ε.

Επίσης τόνισε ότι οι κρίσεις (οικονομική, κλιματική υγειονομική και κάποιες συγκυριακές) και οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα χωρίς να αφήνουμε τον χρόνο να κυλά.

Αναφέρθηκε στα σενάρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τη ζήτηση του φυσικού αερίου στην περιοχή Ασία- Ειρηνικός. Σύμφωνα με αυτά η ζήτηση θα αυξηθεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, πριν αρχίσει να υποχωρεί. Στην Ευρώπη θα μειωθεί, αλλά δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο οικονομικά αποδοτικότερος προμηθευτής, το μερίδιό της στην αγορά θα διατηρηθεί για την επόμενη δεκαετία. Έτσι, κερδίζει χρόνο για τη δική της διαφοροποίηση, που θα βασίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Αρβανιτίδη οι  μέχρι τώρα λοιπόν κυρίαρχες χώρες εξαγωγής ορυκτών καυσίμων αξιοποιούν το «παράθυρο ευκαιρίας», για να μετασχηματιστούν σε ισχυρές ηλεκτροπαραγωγές χώρες, με δυνατότητα εξαγωγής καθαρής ενέργειας. Το κλειδί είναι η πρόσβαση σε φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια. Και εδώ είναι το πλεονέκτημα του Ευρωπαϊκού Νότου και των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει την ιδέα ώστε η Ελλάδα να προτείνει την μετατροπή του EAST MED GAS FORUM σε ένα διευρυμένο ενεργειακό φόρουμ που θα περιλαμβάνει γενικότερα τη στενότερη ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν του φυσικού αερίου.

 

Αφήστε ένα σχόλιο