Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας.
Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε,
Κυρία Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Μετά την τοποθέτηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, νομίζω ότι στην δευτερολογία πρέπει να απαντήσει ένα σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τη σύσταση δομικά του Ελληνικού κράτους και ποιοι είναι Έλληνες και ποιοι παίρνουν την Ιθαγένεια, συνεχίζει να στηρίζει μία Κυβέρνηση, η οποία φέρνει αυτό το Νομοσχέδιο και νομίζω ότι είναι χρήσιμο να το ακούσουμε στην δευτερολογία από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω την εισήγηση μου χωρίς να αναφερθώ στην παρούσα συγκυρία, που παράδοξα βλέπω σήμερα ότι δεν θέλουμε να την αγγίξουμε, κανείς δεν θέλει να την αγγίξει.
Η χώρα παρακολουθεί την τελευταία πράξη μιας πεντάμηνης παράστασης με βασικό κοινό τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.
Μιας παράστασης η οποία πλησιάζει από το να μετατραπεί από φαρσοκωμωδία σε πραγματική τραγωδία καθώς ο λογαριασμός που θα βαρύνει όλους του έλληνες, είναι η ανάσχεση της ανάπτυξης, το πάγωμα της αγοράς, η τεράστια εκροή καταθέσεων αλλά και η δέσμη μέτρων της τάξης των 8 δις, που μάλλον τα μέτρα προηγούμενων περιοριστικών πολιτικών φαντάζουν γλυκά, μέτρα τα οποία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και είναι δική μας πρόταση.
Ο Πρωθυπουργός, ως σκηνοθέτης της παράστασης, δεν κατάφερε έως σήμερα να συντονίσει τους μέχρι τώρα τους συντελεστές της.
Ο βοηθός σκηνοθέτη ήθελε οπωσδήποτε να την μετατρέψει σε δράμα με θέμα τις ηρωικές σελίδες που γράφηκαν στο Κούγκι,
Ο βασικός πρωταγωνιστής υποβιβάστηκε σε β΄ ρόλο όταν τα φώτα της δημοσιότητας τον τύφλωσαν τόσο ώστε να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, εφαρμόζοντας τις δημιουργικές ασάφειες, τη θεωρία των παιγνίων, στην οποία έχει και εξαιρετικές σπουδές
Τα πρώτα ονόματα της μαρκίζας παίζουν το δικό τους θεσμικό ρόλο πάνω στο δικό τους ξεχωριστό σενάριο,
Και ο υπόλοιπος θίασος έχει χωριστεί σε ομάδες που συναγωνίζονταν σε ζογκλερικά με φωτιά δίπλα στην πυριτιδαποθήκη της ρήξης.
Αν δεν τα κατάφερε έως σήμερα να συντονίσει έστω και στοιχειωδώς τους συντελεστές της παράστασης αυτής αμφιβάλω πολύ αν θα τα καταφέρει τις επόμενες μέρες που όλοι μαζί θα κληθούν να επιβάλουν τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό.
Ένας λογαριασμός που αποδεικνύεται ότι είναι ο ορισμός του επονείδιστου και του επαχθούς, όροι τους οποίους ακούμε κάθε μέρα σε άλλες Επιτροπές, καθώς επιβαρύνθηκε υπέρμετρα από τους ασυντόνιστους και χρονοβόρους τακτικισμούς της Κυβέρνησης.
Γιατί όταν ροκανίζεις τον πολιτικό χρόνο προφασιζόμενος, τη διαπραγμάτευση, εξανεμίζεις ταυτόχρονα
τις καταθέσεις στην τράπεζα,
τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου,
το δημοσιονομικό πλεόνασμα,
την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας
αλλά και το πολιτικό μήνυμα των εκλογών που ήταν αυτό που υποτίθεται πως θα πρόσθετε στην ελληνική φαρέτρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Έτσι με τα όπλα απαξιωμένα οδηγήθηκε η χώρα με την πλάτη στον τοίχο και στα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα που πρότεινε η Κυβέρνηση στους πιστωτές μας τη Δευτέρα, μέτρα που επιτρέπουν στις προτάσεις τις προηγούμενης κυβέρνησης να φαντάζουν ως μακρινή όαση και ο προσφιλής όρος που τελευταία αναπτύσσεται ως παιδική χαρά το mail Χαρδούβελη.
Σερνόμαστε λοιπόν σε μια νέα επώδυνη παράταση της Δανειακής Σύμβασης τη στιγμή που σήμερα θα μπορούσαμε να κλείνουμε τη Σύμβαση αυτή.
Και το θλιβερό είναι ότι για το μείζον εθνικό ζήτημα που είναι το δημόσιο χρέος, δεν μάθαμε τίποτα καινούργιο!
Όλα αυτά Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές μας προκαλούν θλίψη και απογοήτευση.
Ως ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουμε με’ επιτάση τη βασική μας θέση.
Τα υπεσχημένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους μας πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν.
Ο Πρωθυπουργός έπρεπε να είχε αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να σχηματιστεί μια μεγάλη διαπραγματευτική εθνική ομάδα που θα θέσει με συνεκτικό τρόπο τη διαπραγμάτευση σε νέα βάση. Επενδύσατε όμως στην στείρα αντιμνημονιακή ρητορεία, στο λαϊκισμό και στο κυνήγι μαγισσών.
Ελπίζουμε να μην είναι πλέον πολύ αργά για την απαραίτητη Εθνική Συνεννόηση. Τώρα όμως απαιτείται και η δική σας αυτοκριτική.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για το θέμα της ιθαγένειας. Γνωρίζαμε όλοι την τοποθέτηση των ΑΝΕΛ για το θέμα και εμείς στο ΠΑΣΟΚ θυμόμαστε ότι το 2012 πρότειναν τον αποκλεισμό των παιδιών μεταναστών από την εκπαίδευση. Η συνεργασία σας φέρνει και αυτό το στίγμα, κυρία Υπουργέ.
Εμείς δεν κάνουμε πολιτικά παζάρια. Δεν διαπραγματευόμαστε για το αν θα ψηφίσουμε το άρθρο 1.
Δικό μας μέλημα ήταν και παραμένει να βρεθεί μια λύση που θα είναι βιώσιμη για τα παιδιά.
Είπα και στην Επιτροπή ότι δική μας άποψη είναι ότι ο νόμος 3838/10 είχε στέρεες ηθικές, πολιτικές και νομικές βάσεις.
Σε αυτή την άποψη επιμένουμε από την πρώτη ημέρα που όλως περιέργως διέρρευσε η απόφαση του ΣτΕ 3-4 μήνες πριν δημοσιευτεί επίσημα.
Ήταν δύσκολο έργο για εμάς να συζητήσουμε με τον τότε Κυβερνητικό μας εταίρο και να καταλήξουμε σε συμφωνία ώστε να διαμορφωθεί κοινή πρόταση προς όφελος των μεταναστών της δεύτερης γενιάς.
Θυμίζω πως οι πρώτες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαρροή της απόφασης αλλά και του αρμόδιου Υπουργού δεν προϊδέαζαν για το κλίμα συναίνεσης που θα ακολουθούσε.
Υπήρχε μάλιστα ενθουσιασμός στις τάξεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε αίσθημα χαράς και δικαίωσης για την απόφαση του ΣτΕ.
Υπήρχε και η λογική της γρήγορης και πανηγυρικής κατάργησης του νόμου 3838/10 συνολικά, αλλά και της αυστηροποίησης των διατάξεων της προγενέστερης νομοθεσίας. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.
Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε σθεναρά απέναντι από αυτή την πολιτική λογική και ξεκίνησε μια διαδικασία ενδοκυβερνητικού διαλόγου για να βρεθεί κοινός τόπος.
Η αλήθεια είναι ότι ο διάλογος συνάντησε εμπόδια όμως τα αποτελέσματα του ήταν ότι αποφασίσαμε να πάμε βήμα-βήμα να μεταρρυθμίσουμε τη μεταναστευτική νομοθεσία και μετά να προχωρήσουμε στις αναγκαίες τροποποιήσεις του Κώδικα Ιθαγένειας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά οποιοδήποτε σύστημα για την απόδοση ιθαγένειας όταν δεν στηρίζεται σε μια λειτουργική νομοθεσία για τη μετανάστευση.
Άρα ήταν προαπαιτούμενο, για κάθε νέα ρύθμιση για την ιθαγένεια,η διόρθωση των ατελειών του τρόπου που η διοίκηση αντιμετωπίζει τους μετανάστες. Λόγω της συγκυρίας θα έπρεπε να δούμε πως οι μετανάστες θα διασφαλίσουν τη νομιμότητα τους ζώντας σε μια χώρα σε οικονομική κρίση.
Το κάναμε λοιπόν αυτό και σήμερα τα πράγματα πάνε καλά-πάνε καλύτερα. Αντιμετωπίσαμε με ευαισθησία το θέμα της δεύτερης γενιάς αλλά και της μεταναστευτικής οικογένειας.
Τα νέα παιδιά, αυτά που είναι σήμερα το αντικείμενο της συζήτησης μας, προστατεύονται πολύ πιο αποτελεσματικά και έχει ελαχιστοποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν ο κίνδυνος της απονομιμοποίησης.
Δεν πρόλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση να καταθέσει το δικό της σχέδιο νόμου που περιλάμβανε διατάξεις για την ιθαγένεια και τη μετανάστευση. Γνωρίζουμε βέβαια όλοι για ποιους λόγους.
Η νέα κυβέρνηση αξιοποίησε τις διατάξεις που βρήκε. Για την ιθαγένεια της δεύτερης γενιάς πρόσθεσε τις γνωστές διατάξεις που αφορούν τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη κατάκτηση ότι σήμερα δεν συζητάμε αν τα παιδιά και οι νέοι της δεύτερης γενιάς πρέπει να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια. Συζητούμε ουσιαστικά μόνο για το πότε θα την αποκτήσουν.
Στην κοινωνία δεν έχει σημάνει συναγερμός, δεν ακούγονται οι ακραίες φωνές του 2010.
Όλο και περισσότεροι αποδέχονται την πραγματικότητα της δεύτερης γενιάς.
Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει με τον πιο επίσημο τρόπο το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.
Στηρίζει πολιτικά και αξιακά την διάταξη για την ιθαγένεια που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Υπάρχει μια διαφωνία για τη ρύθμιση που αφορά τη γέννηση. Δεν ξέρω αν είναι προσχηματική. Καλούμε και χαιρόμαστε σήμερα για τη θέση της κ. Υπουργού, την υπουργό να χωρίσει σε δυο άρθρα τις ρυθμίσεις, κάτι που ανακοίνωσε στην αρχή της συζήτησης, για να δούμε στην πράξη αν είναι προσχηματική και η συμφωνία στις διατάξεις περί φοίτησης.
Θα συζητήσουμε αναλυτικότερα τα άρθρα του νόμου στη συνέχεια.
Σήμερα θέλω να επιμείνω σε μια πιο γενική θεώρηση των θεμάτων που θέτετε στην κρίση μας.
Είπε πρόσφατα ο κ. Πανούσης ότι η χώρα δεν χωράει άλλους μετανάστες. Το είπε με αφορμή την είσοδο χιλιάδων ανθρώπων, κατά βάση, από τα νησιά του Αιγαίου.
Είναι μεγάλη η πίεση που δέχεται η χώρα μας αλλά και ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις που δεν λύνουν προβλήματα.
Υπάρχει μια σύγχυση στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει ένας λαϊκισμός και μια ευκολία που ισοπεδώνει διαφορετικές καταστάσεις.
Η ξενόφοβη λογική του να απελάσουμε τους πάντες ή η αντίστοιχη,δήθεν αλληλέγγυα, που λέει να τους νομιμοποιήσουμε όλους, παραγνωρίζει ότι άλλο είναι οι μετανάστες που έχουν άδεια διαμονής, άλλο είναι οι πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές και άλλο είναι οι άνθρωποι που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα σήμερα για αναζήτηση εργασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η μεγάλη πλειονότητα που εισέρχεται παράτυπα πλέον στη χώρα μας έχουν άλλο τελικό προορισμό, δυστυχώς για αυτούς.
Λίγα λόγια για την κάθε κατηγορία:
Οι 600.000 περίπου μετανάστες που κατέχουν σήμερα άδεια διαμονής στη χώρα είναι άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια νόμιμα στη χώρα. Μεταξύ αυτών έχουμε και τα παιδιά των μεταναστών για τα οποία συζητάμε σήμερα, έχουμε γυναίκες και άντρες παντρεμένους με Έλληνες και Ελληνίδες. Η μεγάλη πλειονότητα τους βρίσκεται στη χώρα πάνω από 10 χρόνια. Είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για ενταγμένους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας συμπολίτες μας. Δεν μπορούν να μπουν σε καμία συζήτηση περί χωρητικότητας της πατρίδας μας.
Οι πρόσφυγες που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της χώρας μας αναζητούν ασφάλεια. Εμείς αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε νομική και ηθική υποχρέωση να τους παρέχουμε προστασία και να τους αναγνωρίζουμε ως δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να ορίσουμε εκ των προτέρων πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, έχουμε υποχρέωση να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να μπορούμε με αποτελεσματικότητα να τους υποδεχτούμε αλλά και να επιμερίσουμε το βάρος της φιλοξενίας και της εγκατάστασης τους αναλογικά σε όλα τα κράτη της ΕΕ.
Οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς να δικαιούνται προστασία πρέπει να επιστρέφονται στη χώρα προέλευσης τους. Σκληρή αλήθεια αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η πραγματικότητα που ζούμε.
Σε κάθε περίπτωση όμως από αυτές που προανέφερα η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη.
Όλο αυτό το διάστημα ακούσαμε διαφορετικές φωνές και προσεγγίσεις από μέλη της Κυβέρνησης που έκαναν παρεμβάσεις για το μεταναστευτικό.
Η σύσταση θέσης Αναπληρωτού Υπουργού Μετανάστευσης δεν συνέβαλε μέχρι σήμερα στο συντονισμό της κυβέρνησης. Ακούμε διαφορετικές προσεγγίσεις από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, από τον Υπουργό Εξωτερικών αλλά και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Την ίδια ώρα η υπουργός άργησε να αναλάβει καθήκοντα και το ίδιο άργησε και η ανάθεση αρμοδιοτήτων της.
Χάσατε πολύτιμο χρόνο την ώρα που έπρεπε να οργανώσετε τις υπηρεσίες για να υποδεχτούν τον αυξημένο φόρτο των προσφυγικών ροών.
Βλέπουμε την Τροπολογία που καταθέσατε για τη σύσταση της ειδικής γραμματείας που θα διαχειριστεί τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Έχετε ήδη καθυστερήσει πολύ. Το καλοκαίρι θα τελειώσει και δεν θα έχετε κάνει τίποτα ουσιαστικό για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζουν οι πρόσφυγες και τα νησιά που τους υποδέχονται.
Ζητάτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων. Την ίδια ώρα που τους ζητήσατε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ από τα ταμεία τους.
Μια ακόμη ειδική γραμματεία θα λύσει το πρόβλημα;
Και πότε συνειδητοποιήσατε την ανάγκη της σύσταση της;
Μέχρι σήμερα, και για πολλούς μήνες, η κυβέρνηση σας πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις. Επαίρεται μάλιστα για το κατόρθωμα της. Αυτή ήταν η εντολή που πήρατε; Απλώς χάσατε πολύτιμο χρόνο.
Δημιουργήσατε θέση Αναπληρωτή Γραμματέα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να αναλάβει το συντονισμό του μεταναστευτικού. Χρειαζόταν για κάποιο ειδικό λόγο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε; Ή έπρεπε απλώς να διαμορφωθεί το αντίπαλο δέος στην Υπουργό τοποθετώντας απέναντι της ένα κομματικό μέλος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων;
Όλα αυτά, Κυρίες και Κύριοι, κοστίζουν χρήματα. Να περιμένουμε κι άλλο γραμματέα στο χώρο της μεταναστευτικής πολιτικής για να ξεκαθαρίσουμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε το κορυφαίο αυτό πρόβλημα;
Παραδέχεστε ότι το θεσμικό πλαίσιο που βρήκατε, ο 3907/11 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλός νόμος και εξαγγέλλετε την πλήρη εφαρμογή του. Καλή είναι η επιστροφή στην πραγματικότητα, καλή αρχή λοιπόν, αλλά χρειάζεται κάποια στιγμή και αυτοκριτική για την προηγούμενη στάση σας.
Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Αυτό το σχέδιο νόμου επαναφέρει ένα κομμάτι της ευρύτερης μεταναστευτικής πολιτικής που βάναυσα αποκόπηκε από αυτήν με την απόφαση του ΣτΕ. Συμπληρώνεται λοιπόν ο καμβάς του θεσμικού πλαισίου που με κόπο προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ένα σύγχρονο, δημοκρατικό πλαίσιο που χρειάζεται μια προοδευτική, συντονισμένη, αποτελεσματική και ικανή κυβέρνηση για να το εφαρμόσει.
Για το αν θα είστε αποτελεσματικοί θα κριθείτε, για αυτόν τον λόγο, όχι για τα μεγάλα λόγια.
Θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής καλώντας σας να κάνετε δεκτές τις αλλαγές και τις προσθήκες που σας προτείναμε στην Επιτροπή.
Σας ευχαριστώ πολύ