Skip links

«Ιστορίες Κλιματικής και Κοινωνικής Καινοτομίας» – Άνθρωποι και θεσμοί ενάντια στην κλιματική κρίση

Ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες Κλιματικής και Κοινωνικής Καινοτομίας»-Άνθρωποι και θεσμοί ενάντια στην κλιματική κρίση

Στο πλαίσιο δράσης του Κινήματος Αλλαγής για τη βδομάδα περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία η ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες Κλιματικής και Κοινωνικής Καινοτομίας» – Άνθρωποι και θεσμοί ενάντια στην κλιματική κρίση.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής, Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους πρωτοπόρους ανθρώπους που με τις πράξεις και τις προσωπικές τους διαδρομέςμας δείχνουν τον δρόμο μιας «άλλης», «πράσινης» καθημερινότητας, μιας καθημερινότητας όπως εμείς στο Κίνημα Αλλαγής οραματιζόμαστε το μέλλον της πατρίδας μας.

Τόνισε ότι  οφείλουμε να θυμόμαστε ότι τις βάσεις για αυτόν τον οραματικό στόχο, το «πράσινο» αύριο, τις έχει βάλει η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, εδώ και χρόνια.

Σήμερα λοιπόν, μετά από τις πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, περιβαλλοντική) έχουμε ανάγκη – πιο πολύ από ποτέ άλλοτε- να ξαναπιάσουμε ως προοδευτικός δημοκρατικός χώρος, το νήμα ενός νέου «πράσινου» αφηγήματος για την χώρα και τους πολίτες της.

Ακολουθεί η εισαγωγική ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργου Αρβανιτίδη :  

Και με ξεχωριστή χαρά, καλωσορίζω ανθρώπους της «πράσινης» πράξης, και της «πράσινης» καινοτομίας.

Σήμερα, μιλάνε οι πράξεις.

Δίνουμε τον λόγο σε πρωτοπόρους ανθρώπους που με τις πράξεις και τις προσωπικές τους διαδρομές, μας δείχνουν τον δρόμο μιας «άλλης», «πράσινης» καθημερινότητας.

 Θα μας παρουσιάσουν την «πράσινη» καθημερινότητά τους, έτσι όπως εμείς στο Κίνημα Αλλαγής οραματιζόμαστε το μέλλον της πατρίδας μας.

Το όραμα για «πράσινη» ανάπτυξη, με παραγωγή στον τόπο μας.

Και οφείλουμε να θυμόμαστε ότι τις βάσεις για αυτόν τον οραματικό στόχο, το «πράσινο» αύριο, τις έχει βάλει η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, εδώ και χρόνια.

Με νόμους και θεσμούς που προσπάθησαν σε… «πέτρινα» χρόνια, να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

 Προσπαθήσαμε με προγράμματα και δράσεις, να ξεκινήσει  αποκεντρωμένα, η ενεργειακή μετάβαση.

Τότε που, παρά τα λάθη και τις αστοχίες, το ΠΑΣΟΚ, έβαζε στο πολιτικό λεξιλόγιο της Ελλάδας, την «πράσινη» ανάπτυξη.

Και ας δεχόταν τα βέλη από παντού για τα … «πράσινα άλογα».

ΤΩΡΑ, όλοι αναγνωρίζουν αυτή την πρωτοπορία.

Σήμερα λοιπόν, μετά από τις πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, περιβαλλοντική) έχουμε ανάγκη – πιο πολύ από ποτέ άλλοτε- να ξαναπιάσουμε ως προοδευτικός δημοκρατικός χώρος, το νήμα ενός νέου «πράσινου» αφηγήματος για την χώρα και τους πολίτες της.

Να διορθώσουμε τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος,

Να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες που έχουν εξελιχθεί,

Να δούμε τις νέες κοινωνικές ανισότητες που διευρύνονται, από την κλιματική κρίση,

Να σχεδιάσουμε πολιτικές για μια ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη.

Και στο τέλος της ημέρας, να συνδιαμορφώσουμε με τους νέους, το νέο «πράσινο» αφήγημα της παράταξής μας.

Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να ακούσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο.

Να δούμε πώς συνδέονται και πώς εφαρμόζονται τα φιλόδοξα σχέδια που αναπτύσσουμε με την πραγματική ζωή των ανθρώπων, στο χωράφι, στην επιχείρηση, στο γραφείο, στην δουλειά του καθενός.

Δίνουμε τον λόγο σε αγρότες, επιστήμονες, γυναίκες και νέους να μας παρουσιάσουν βιωματικές ιστορίες πράσινης ενέργειας και ενός διαφορετικού «πράσινου» επιχειρείν.

Θέλουμε να αναδειχθούν τόσο οι καλές πρακτικές, όσο και τα εμπόδια, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες προς αξιοποίηση, που βρίσκονται μπροστά μας.

Ενόψει μάλιστα του μεγάλου στόχου για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία το 2050 χρειάζεται να δούμε τον κάθε τομέα της οικονομίας ξεχωριστά και το πως αυτός συμβάλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ήδη το Κίνημα Αλλαγής, έχει βάλει στην ελληνική πολιτική ατζέντα, τον Κλιματικό Νόμο.

Θέλουμε οι πολίτες και ειδικά οι νέοι, να συνδιαμορφώσουν αυτόν τον Νόμο, μέσα από την Κλιματική Συνέλευση.

Και ΟΧΙ απλά να σχολιάσουν μια διαβούλευση.

Ακούμε λοιπόν τους πολίτες και λαμβάνουμε υπόψιν μας αυτά που ΚΑΙ σήμερα θα καταγραφούν.

Διότι η κλιματικά ουδέτερη οικονομία, ΔΕΝ είναι μια πολιτικά ουδέτερη πορεία.

Είναι μια πορεία με ισχυρό πολιτικό πρόσημο.

Κάθε απόφαση, κάθε συγκεκριμένο μέτρο που θα επιβληθεί, θα έχει ένα κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

Συζητάμε με την κοινωνία την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» βάζοντας δυναμικά και πάλι την «πράσινη» ατζέντα στο προσκήνιο για την ευημερία των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως η προοδευτική παράταξη με «πράσινο» παρελθόν, θέλει να σκιαγραφήσει με τις προτάσεις του, το «πράσινο» μέλλον της χώρας.

Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, να ακούσουμε από εσάς τις δικές σας ιστορίες, για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις των κοσμογονικών αλλαγών που φέρνει η κλιματική κρίση.

Και να δούμε μικρά ή μεγάλα success stories Ελλήνων που πίστεψαν και έκαναν πράξη μια «πράσινη» καθημερινότητα στην χώρα μας.

https://www.youtube.com/watch?v=Ra-_oS1nEUo

Αφήστε ένα σχόλιο