Skip links

Καμία πρόβλεψη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου

giatroi_ipe

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή την Τρίτη 10.01.2017 οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνουν την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης:

«Με το τεύχος ΑΣΕΠ 14/30-12-2016 ανακοινώθηκε η 7Κ/2016 προκήρυξη που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων εξακοσίων εξήντα έξι (1.666) θέσεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μελετώντας την εν λόγω προκήρυξη, αλλά και παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις σας, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για οποιαδήποτε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προς ενίσχυση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης».

Υπενθυμίζεται, ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης έχει κίνηση που αντιστοιχεί στο 50% της δραστηριότητας του συνόλου των νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, είναι ΝΠΙΔ ενταγμένο στο ΕΣΥ και εφημερεύει στο πλαίσιο του υγειονομικού χάρτη της Θεσσαλονίκης ως νοσοκομείο πυλώνας και μάλιστα συχνά χωρίς δορυφόρο νοσοκομείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Κύριε Υπουργέ,

Με το τεύχος ΑΣΕΠ 14/30-12-2016 ανακοινώθηκε η 7Κ/2016 προκήρυξη που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων εξακοσίων εξήντα έξι (1.666) θέσεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μελετώντας την εν λόγω προκήρυξη, αλλά και παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις σας, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για οποιαδήποτε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προς ενίσχυση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Είναι βέβαια γνωστό, ότι οι γενικές προκηρύξεις ουδέποτε περιελάμβαναν το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο που έχει ένα ιδιόμορφο νομικό καθεστώς και προσλαμβάνει το προσωπικό του μέσω ΑΣΕΠ αλλά με ιδιωτικού δικαίου εργασιακή σχέση.

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης είναι ένα ΝΠΙΔ ενταγμένο στο ΕΣΥ και εφημερεύει στο πλαίσιο του υγειονομικού χάρτη της Θεσσαλονίκης ως νοσοκομείο πυλώνας και μάλιστα συχνά χωρίς δορυφόρο νοσοκομείο.

Η μέση πληρότητά του είναι από τις υψηλότερες στο ΕΣΥ πανελλαδικά (90% περίπου) με χαμηλό, όμως, μέσο χρόνο νοσηλείας (3 ημέρες περίπου γεγονός που αναδεικνύει πραγματική διακίνηση ασθενών και όχι πλασματική πληρότητα), με την επιβάρυνση να έχει αυξηθεί μετά τις προσφυγικές ροές κι ενώ ήδη έχει αναπτύξει και λειτουργεί 150 κλίνες επιπλέον του αρχικού σχεδιασμού (πλέον των 750 έναντι 625). Η ετήσια αυτή κίνηση αποτυπώνεται με πάνω από 70.000 νοσηλευόμενους, 20.000 περίπου χειρουργικές επεμβάσεις, πάνω από 100.000 εξετασθέντες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 220.000 εξετασθέντες στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, 30.000 περίπου συνεδρίες στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης, πάνω από 2.500 επεμβατικές καρδιολογικές πράξεις και πάνω από 300.000 ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις κάθε είδους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, κίνηση που αντιστοιχεί στο 50% της δραστηριότητας του συνόλου των νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ταυτόχρονα, όμως, ειδικές κλίνες, 8 από τις 20 της γενικής ΜΕΘ, μία επιπλέον πτέρυγα ΜΕΘ με αρχικό σχεδιασμό για μονάδα εγκαυμάτων, και 2 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες αδυνατούν να στελεχωθούν με ότι επίπτωση έχει η αδυναμία αυτή στις λίστες αναμονής, στην υγεία των ασθενών και στο δημόσιο συμφέρον, λόγω της ύπαρξης 282 κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, 144 εκ  των οποίων προέρχονται από παραιτήσεις (πλην συνταξιοδοτήσεων) και η προκήρυξή τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπροσθέτως, η δυνατότητα οικειοθελούς μετάταξης του προσωπικού που παρέχεται εκ του νόμου 4052/12 (άρθρο 6 παρ. 12 ΦΕΚ Α΄41/1-3-2012) προς κλινικές και τμήματα, πανεπιστημιακά και ΕΣΥ, που μεταφέρθηκαν και λειτουργούν από το 2004 στο Παπαγεωργίου και μπορεί να ενισχύσει άμεσα το νοσοκομείο – επίσης χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση – παραμένει «παγωμένη» διατηρώντας τη στελέχωση σε χαμηλά επίπεδα, συντηρώντας παράλληλα μια ιδιότυπη ομηρία εργαζόμενων, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν από όλη την Επικράτεια στη Θεσσαλονίκη λύνοντας οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

  • Ποιες είναι οι ενέργειές σας για την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου που σύμφωνα με τα στοιχεία της εποπτεύουσας 3ης ΥΠΕ «σηκώνει» το 50% της υγειονομικής κίνησης επί συνόλου 15 νοσοκομείων;