Skip links

Κυκλική Οικονομία:Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μίλησε στην ημερίδα για την Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα και την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων που διοργάνωσε το “Waste To Energy υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Αρβανιτίδης στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση μας οδηγεί στην Κυκλική Οικονομία και στην Κλιματική Ουδετερότητα. Σήμερα, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής για λόγους όχι μόνο περιβαλλοντικούς, αλλά και για λόγους ενεργειακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Αποτελεί δηλαδή επιλογή επιβιωτικής ανάγκης και όχι απλά ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος (Ν.4936/2022) που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2022 και πρώτο το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την αναγκαιότητά του, στοχεύει στη σταδιακή επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο βουλευτής στη συνέχεια της ομιλίας του επισήμανε ότι χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία που θα επικαιροποιείται, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και στην διαχείριση των αποβλήτων. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι ότι πρέπει να στήσουμε ένα σύγχρονο και «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης κάθε είδους αποβλήτων. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένει να πιέζει στην κατεύθυνση για μια πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων που πρέπει να δίνει έμφαση κατά προτεραιότητα:

  1. Στην Πρόληψη
  2. Στην Επαναχρησιμοποίηση
  3. Στην Ανακύκλωση

Ο μετασχηματισμός του γραμμικού υποδείγματος παραγωγής σε κυκλικό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις τόσο στη διαχείριση των αποβλήτων όσο και στη μεταποίηση. Η Κυκλική Οικονομία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ελληνικής οικονομίας.

Μία έμμεση παραγωγική ενίσχυση απόλυτα συμβατή με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι οι επιδοτήσεις για την προσαρμογή σε όλες στις πλέον προηγμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές όλων των μεταποιητικών μονάδων της χώρας. το μεγαλύτερο κομμάτι των απορριμμάτων (οικιακών, βιομηχανικών, υγειονομικών, οικοδομικών, αγροτικών καθώς και βιομάζας) ήδη βρίσκεται στη διαχείριση του Κράτους. Η χωροθέτηση, η αδειοδότηση, η ζεύξη επενδύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,  αποτελούν ίσως ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά στοιχήματα της χώρας, τα επόμενα χρόνια.

“Γι’ αυτούς τους λόγους η «πράσινη» φωνή της δικής μας συνείδησης, σε αντίθεση με αυτήν της Κυβέρνησης, λέει ναι στην Κυκλική Οικονομία, στην Ανακύκλωση στην ενεργειακή αξιοποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων και ΟΧΙ σε αναχρονιστικές Κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες εμφανίζονται με το μανδύα της μεταβατικότητας και τροποποιούν το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων  «κλειδώνοντάς» το σε λάθος επιλογές,” είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αρβανιτίδης στο τέλος της ομιλίας του.

 

Αφήστε ένα σχόλιο