Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μίλησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Νομοσχέδιο της απολιγνιτοποίησης.
Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τη σημαντικότητα της απολιγνιτοποίησης σε κοινωνικό, ενεργειακό, περιβαλλοντικό αλλά και αναπτυξιακό επίπεδο.
Η Κυβέρνηση όμως, αντί να προτάξει την περιβαλλοντική αποκατάσταση, την ενεργειακή ευστάθεια, την κοινωνική συμμετοχή μέσω πολλών αποκεντρωμένων ΑΠΕ και την τήρηση των δεσμεύσεων της ΔΕΗ, δημιουργεί μια νέα ειδική υπηρεσία στον Υπουργό και μια νέα ΑΕ που θα διαχειριστεί ερήμην της τοπικής κοινωνίας τις εκτάσεις των περιοχών αυτών.
Και αντί αυτό το Νομοσχέδιο να το φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το φέρνει το Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο με την ειδική αυτή υπηρεσία και την ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ θα περιοριστεί να κάνει τον … «τροχονόμο» των επενδύσεων, αντλώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εδώ και χρόνια γνωρίζαμε ότι ο λιγνίτης είχε ημερομηνία λήξης και ότι θα έπρεπε να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα έγκαιρα.
Σκοπός του Κινήματος Αλλαγής ήταν και είναι να σχεδιάσουμε μια μετάβαση βιώσιμη για όλους και πρώτα για τους ίδιους πολίτες. Η ενεργειακή δικαιοσύνη και η ενεργειακή δημοκρατία είναι οι αφετηρίες για όλες μας τις επιλογές. Ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι για εμάς στο επίκεντρο.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι o μελλοντικός ενεργειακός χαρακτήρας των λιγνιτικών περιοχών θα πρέπει να δίνει έμφαση στην προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της αυτοπαραγωγής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά.
Παράλληλα, παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες που θα έπρεπε η Κυβέρνηση να είχε οριστικοποιήσει, ΠΡΟΤΟΥ φέρει προς ψήφιση αυτό το Νομοσχέδιο, όπως:
- Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί.
- Ο Κλιματικός Νόμος που ΔΕΝ έχει έρθει ακόμα στη Βουλή.
- Ο «ξαφνικός θάνατος» όλων των μονάδων μέχρι το 2023 που εξήγγειλε ήδη από το 2019, αλλά που ακόμα φαίνεται να το σκέφτεται.
- Ο άγνωστος Χ που ακούει στο όνομα Πτολεμαΐδα 5 και στον τον τρόπο λειτουργίας της για μετά το 2028.
Χωρίς την τοπική ΣΥΝδιαμόρφωση και ΣΥΝαίνεση ΔΕΝ μπορεί να είναι αποτελεσματικό κανένα σχέδιο στις μέρες που ζούμε…
Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις και έχει μιλήσει από πολύ νωρίς για το κόστος μιας σταδιακής και ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης. Έχει πρώτο μιλήσει για την Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης, σχετικά με την απόσυρση των μονάδων κλπ. Ήταν το πρώτο, και το μόνο, που από το 2018 στο «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον», όπως είχε ονομάσει τότε το σχέδιο του, μίλησε με αριθμούς.
Σήμερα, έχοντας να αντιμετωπίσουμε μια τριπλή κρίση (οικονομική, κλιματική και υγειονομική) αλλά και μετά από τις τοποθετήσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων χρειάζονται αλλαγές και προσαρμογές στα νέα δεδομένα Χρειάζεται πνεύμα συνεργασίας και όχι επιβολής. Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις στις αγωνίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων και των εργαζομένων στις περιοχές αυτές.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του θέτοντας ερωτήματα για την ασφάλεια εφοδιασμού, για την πλήρη εξάρτηση από το εισαγόμενο καύσιμο βάσης το φυσικό αέριο, για την εκτίναξη του κόστους ενέργειας, καθώς επίσης και για τις αιτιάσεις της τελικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Αρβανίτιδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της αποκατάστασης των εκτάσεων και στο πως αυτές διαμοιράζονται. Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε στην οποία η ΓΗ θα μεταβιβαστεί, δεν προβλέπεται, με το παρόν Σχέδιο Νόμου, να αναλαμβάνει την Αποκατάσταση των Εδαφών. Άρα η υποχρέωση φεύγει από τη ΔΕΗ στο Κράτος, χωρίς όμως χρηματοδότηση. Ενώ όμως, οι αποκαταστάσεις των ορυχείων θα πληρωθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ αποτελούν υποχρέωση της ΔΕΗ.
Δυστυχώς η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τις λιγνιτοφόρες περιοχές περίπου ως παράπλευρες απώλειες, ΔΕΝ νοιάζεται για τους πολλούς, νοιάζεται για τους λίγους και εκλεκτούς.
Οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι:
-Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης για ομαλή και σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.
-ΡΗΤΡΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ θα πρέπει να έχει κάθε έργο, με μετρήσιμα αποτελέσματα για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
-Η ΡΗΤΡΑ αυτή είναι απόλυτα συμβατή και με την Αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» στο περιβάλλον που επιβάλλει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
-Διατήρηση Ενεργειακού Brand Name των περιοχών με νέο περιεχόμενο.
-Διασφάλιση Τηλεθέρμανσης στις πόλεις.
-Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων.
-Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
-Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και εξειδικευμένο σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο με συνδιαμόρφωση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.