Skip links

Να μην συνηθίσουμε το ψέμα

arvanitidis_parliament

Φτάνουμε σιγά – σιγά στα τέλη του 2015, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για ανασκόπηση. Μια ευκαιρία να δούμε αν – και σε ποιο βαθμό – ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες των πολιτών από την Κυβέρνηση η οποία εκτός από τιμωρός της διαφθοράς και της διαπλοκής είχε και τη μαγική λύση για κάθε πρόβλημα του τόπου.

Αφορμή για τις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η βασικότερη αιτία τα μέτρα του περίφημου mail Χαρδούβελη. Μετά από την γνωστή 7μηνη «σκληρή διαπραγμάτευση» τα μέτρα που ήρθαν ήταν πολύ χειρότερα, όχι μόνο επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά κυρίως γιατί στο ενδιάμεσο οι τακτικισμοί της Κυβέρνησης έκαναν τους εταίρους να απολέσουν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης.

Αποκορύφωμα της «πρώτης φοράς αριστερά» το δημοψήφισμα του καλοκαιριού όπου η ελληνική κυβέρνηση ενώ καλεί τον λαό να πει όχι στη συμφωνία με τους εταίρους υπογράφει λίγες ημέρες μετά το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο. Ένα μνημόνιο αχρείαστο αφού σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η Ελλάδα ήταν έτοιμη να απαλλαγεί από τα μνημόνια το 2015.

Μπροστά στην πραγματικότητα αυτή, η Κυβέρνηση απαντά ότι εκβιάστηκε και μη μπορώντας να κάνει αλλιώς υπέκυψε. Μάλιστα, μας «χρυσώνει το χάπι» λέγοντας ότι πέτυχε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και ότι τα μέτρα που θα πάρει δεν τα πιστεύει αλλά θα τα εφαρμόσει με «πόνο ψυχής». Μάλιστα, τα ίδια λέει και στους 153 βουλευτές που τη στηρίζουν ώστε να περάσει το ασφαλιστικό και η φοροκαταιγίδα στους αγρότες. Και φυσικά, όταν κάποιος την εγκαλεί για τις επιλογές της, του συστήνει να μην διαμαρτύρεται γιατί ο λαός πρόσφατα επέλεξε «δεύτερη φορά αριστερά».

Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται πλέον με φτιασιδώματα.

Πρώτον, η συζήτηση για το χρέος άνοιξε λίγα χρόνια πριν όταν μέσω του PSI η τότε Κυβέρνηση πέτυχε μια τεράστια διαγραφή χρέους. Μέχρι στιγμής η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτα.

Δεύτερον, τα μέτρα του μνημονίου είναι αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής τακτικής της Κυβέρνησης και των επιλογών της. Όλα όσα κατήγγειλαν τα προηγούμενα χρόνια τα υλοποιούν και μάλιστα με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, εκχώρηση δανείων σε distress funds, οριζόντια φορολογικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα και αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος είναι μερικά μόνο από όσα έχουν «καταφέρει» την χρονιά που κλείνει.

Η χώρα δεν αντέχει άλλη υποκρισία. Ο ελληνικός λαός έχει ταλαιπωρηθεί πολύ όλα αυτά τα χρόνια και είναι απόλυτη ανάγκη η Κυβέρνηση να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Να πει ποιες είναι οι επιλογές της χώρας και πως θα την βοηθήσουν να σηκωθεί στα πόδια της.

Δημοσιεύτηκε στις 19.12.2015 στην Εφημερίδα “Karfitsa”.