Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Αρβανιτίδη στην συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας
Να μην υπάρξουν ιδιωτικά μονοπώλια και αφελληνισμός ενεργειακών εταιριών
Είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, η επερώτησή μας για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
Γιατί η σωστή, έξυπνη και με αναπτυξιακά, κοινωνικά αλλά και περιβαλλοντικά κριτήρια, αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, είναι ένα πολυεργαλείο αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε, αν όχι και εξόδου από αυτές.
Για αυτό πρέπει η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει και να επαναδιαπραγματευθεί τώρα τους επαχθείς όρους και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση δυστυχώς υποθήκευσε για 99 χρόνια την Δημόσια Περιουσία υποκύπτοντας στις πιέσεις των ξένων, όταν οι δική μας κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αντιστάθηκαν και απέρριπταν στα δύσκολα χρόνια, το 2011, τέτοιου είδους ρυθμίσεις.
ΤΩΡΑ λοιπόν είναι το momentum, η κατάλληλη στιγμή δηλαδή, για να αλλάξουν οι απαράδεκτοι όροι λειτουργίας του Υπερταμείου και να μειωθεί ο χρόνος διάρκειάς του κατά πενήντα χρόνια, ώστε να ισχύσει έως το 2060 όπου εξοφλείται και το χρέος προς τον ESM.
Πρέπει ΤΩΡΑ να μετατραπεί το Υπερταμείο από ταμείο εκποίησης, σε Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με ελληνοποίησή του και με λογοδοσία στη Βουλή. Διασφαλίζοντας ότι μεγάλο μέρος των εσόδων του θα χρηματοδοτήσει μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, με προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, αλλά και ένα Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα για τη διασφάλιση των νέων γενεών.
Η Κυβέρνηση οφείλει ΤΩΡΑ να ανατρέψει αυτή την ζημιογόνα πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλιώς πλέον ταυτίζεται με αυτήν. Και όχι μόνο ταυτίζεται αλλά δείχνει και το πιο… παρωχημένο, αλλά κλασσικό, πρόσωπο της παλιάς δεξιάς.
Αυξάνοντας τους μισθούς στα golden boys και έχοντας ως μοναδικό σας σχέδιο, τι άλλο ;
Τις ιδιωτικοποιήσεις, τελεία! Ξεπούλημα δηλαδή για να κλείσουμε απλά «τρύπες» του δημοσίου χρέους.
ΔΕΝ έχετε καμία ολοκληρωμένη στρατηγική.
ΔΕΝ υπάρχει καμία κοινωνική ή αναπτυξιακή διάχυση της ωφέλειας από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, κανένας σχεδιασμός για Βιώσιμη Ανάπτυξη και θωράκιση απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή.
Ιδίως στον τομέα της ενέργειας η αξιοποίηση της δημόσιας συμμετοχής και ελέγχου σε στρατηγικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, πρέπει να υπακούει σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό ευρείας δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς οι αποκρατικοποιήσεις να δημιουργήσουν μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές στρεβλώσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και του ΑΔΜΗΕ που προγραμματίζετε θα εγγράψουν ορισμένα ποσά στο δημόσιο λογιστικό και στον δημόσιο κορβανά, αλλά θα μετατρέψουν ένα δημόσιο μονοπώλιο σε ιδιωτικό. Και χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό ή αναπτυξιακό αντίκρισμα.
Αν θέλατε να λέτε για παράδειγμα ότι τα οφέλη του φυσικού αερίου (καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων κα) θα διαχυθούν στην Ελλάδα και θα τα καρπωθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, έπρεπε τόσο εσείς όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να είχατε «τρέξει» την ανάπτυξη των δικτύων με τη ΔΕΔΑ.
Είναι βαριές οι ευθύνες ΚΑΙ των δυο, που με τις καθυστερήσεις σας ΔΕΝ προχώρησαν αυτά τα έργα.
Και έρχεται τώρα η ΡΑΕ, τα απεντάσσει, ενόψει μάλιστα και του 2023 που λήγει το ΕΣΠΑ το οποίο χρηματοδοτεί τέτοια έργα.
Και όχι μόνο τα απεντάσσει αλλά δίνει σε ιδιώτες την κατασκευή των δικτύων στην Βέροια και στα Γιαννιτσά.
Με την στάση σας δηλαδή πριμοδοτείτε ιδιωτικά συμφέροντα και απομειώνετε και την αξία της ΔΕΔΑ και κατ’ επέκταση της ΔΕΠΑ, που θέλετε αύριο να ιδιωτικοποιήσετε, αφού θα χάσει περιοχές πολύ σημαντικές όπως η Πελοπόννησος και η Δυτική Μακεδονία.
Σας προειδοποιούμε ότι θα μας βρείτε κάθετα αντίθετους σε τέτοιου είδους παιχνίδια.
Στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι ΔΕΝ θα πωληθεί καμία δημόσια επιχείρηση σε αυτή τη συγκυρία.
Υπάρχουν όμως ανοιχτές προκλήσεις και θέματα και σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες όπως ο Πρίνος κ.α.
Λέμε επίσης ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό πρόγραμμα 100 δισεκ. Ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια, με σωστά σχεδιασμένες συμπράξεις ξένων και εγχώριων, δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων σε project μακράς πνοής – Ένα ελληνικό Green Deal!
Με ΣΔΙΤ δηλαδή που θα επιδιώκουν τη συνεκμετάλλευση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων με αμοιβαία ωφέλεια αλλά και ανάληψη κινδύνων.
Με ευθύνη του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να προωθηθούν επενδύσεις στους κρίσιμους ενεργειακούς τομείς (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ) που θα εγκριθούν και θα επικαιροποιούνται ετησίως από τη Βουλή.
Βάσει αυτών των σχεδίων πρέπει να αναζητηθούν συμπράξεις με επενδυτές, χωρίς όμως, να παραχωρηθεί η συνολική δημόσια συμμετοχή.
Όπως για παράδειγμα στον ΑΔΜΗΕ, όπου πρέπει να αναπτυχθούν οι διασυνδέσεις των νησιών αλλά και να αναπτυχθούν έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα.
Σε σχέση με την επένδυση 50 εκ. ευρώ σε παραθαλάσσιο ακίνητο, με μέτωπο 750 μέτρων στον Θερμαϊκό Κόλπο, που ανήκε στην ΕΡΤ και μεταβιβάστηκε το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ και προκείμενου να αποδοθεί αυτό στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, τίθεται το ερώτημα:
Δεσμεύστε για αυτή την επένδυση κ. Υπουργέ, που βασίζεται ακριβώς στη φιλοσοφία που προανέφερα, στη σύμπραξη δηλαδή ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που προκρίνουμε εμείς στο Κίνημα Αλλαγής και πότε θα προχωρήσετε στη σχετική νομοθέτηση ;
Εμείς λέμε ότι είναι η ώρα να δεσμευτούμε σε ένα μοντέλο ανάκαμψης της κοινωνίας και της οικονομίας, που το ορίζουμε ως Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα στηρίζεται στην Συνεργατική Οικονομία με στόχο την Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Κλείνω αναφέροντας τα λόγια του προέδρου της γερμανικής Βουλής κ. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή στην Τάγκεσπίγκελ ότι: «όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο το κράτος θα χάνει την ικανότητά του να χρησιμοποιεί κλασσικά μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της». Ας υπενθυμίσουμε στον κ. Σόιμπλε ότι «κλασσικά» πλέον μέτρα, με την έννοια του ξεπερασμένου και αποτυχημένου, είναι τα μέτρα, που ο ίδιος επέμενε να εφαρμοστούν στο ακέραιο, μέχρι τέλους, στην προηγούμενη κρίση.
Η λιτότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα, με το σχέδιο που προτείνουμε, πριν είναι πολύ αργά για τη χώρα και τους συμπολίτες μας. Η ΝΔ πρέπει να συνέλθει γρήγορα, να απορρίψει την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να επαναδιαπραγματευθεί ΤΩΡΑ ριζοσπαστικές αλλαγές στο Υπερταμείο, να ξεφύγει από την πολιτική της παλιάς κλασσικής δεξιάς, και να αποδοκιμάσει τον κακό της εαυτό.
Δείτε εδώ ολόκληρη της τοποθέτηση του κ. Αρβανιτίδη: