Skip links

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά από τους περιορισμούς που θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α Γεωργιάδη και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη με θέμα τα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά από τους περιορισμούς που θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο κ. Αρβανιτίδης λαμβάνοντας υπόψιν τo γεγονός ότι υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που είχαν εντάξει το κέντρο διασκέδασης ως δευτερεύουσα δραστηριότητα (δεύτερο ΚΑΔ), το οποίο λειτουργεί ως υποκατάστημα και στεγάζεται σε διαφορετικό χώρο από αυτόν της κύριας δραστηριότητας, με τον τζίρο του κέντρου διασκέδασης να υπολείπεται ελάχιστα από αυτόν της κύριας δραστηριότητας το 2019 και ότι τα συνολικά κέρδη των επιχειρήσεων μειώθηκαν σημαντικά ή ακόμη μηδενίστηκαν, ζητάει από τους υπουργούς να ενημερωθεί για το τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία και να ενισχύσουν αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος Αρβανιτίδης στο κείμενο της ερώτησής του :

Κύριοι Υπουργοί,

το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά από τους περιορισμούς που θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα κέντρα διασκέδασης θέτει ως προϋποθέσεις ο τζίρος του κέντρου να έχει υποστεί μείωση άνω του 50% μεταξύ 2019 και 2020 και το κέντρο διασκέδασης να αποτελεί ή την κύρια δραστηριότητα του επιχειρηματία ή εφόσον αποτελεί δευτερεύουσα δραστηριότητα να παρουσιάζει τα μεγαλύτερα έσοδα της επιχείρησης.

Υπάρχουν όμως μικρές επιχειρήσεις που είχαν εντάξει το κέντρο διασκέδασης ως δευτερεύουσα δραστηριότητα (δεύτερο ΚΑΔ), το οποίο λειτουργεί ως υποκατάστημα και στεγάζεται σε διαφορετικό χώρο από αυτόν της κύριας δραστηριότητας, με τον τζίρο του κέντρου διασκέδασης να υπολείπεται ελάχιστα από αυτόν της κύριας δραστηριότητας το 2019. Αυτές οι επιχειρήσεις παρότι έχουν υποστεί μείωση του τζίρου του κέντρου διασκέδασης κατά 100% μεταξύ 2019 και 2020 δεν δικαιούνται καμιάς ενίσχυσης ενώ συνεχίζουν να βαρύνονται με όλα τα πάγια έξοδα του κέντρου διασκέδασης όπως τα ενοίκια, φόρο επιτηδεύματος, δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κλπ.

Είναι προφανές ότι γι’ αυτή την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων η δραστηριότητα του κέντρου διασκέδασης απορροφά τα όποια έσοδα της κύριας δραστηριότητας. Τα συνολικά κέρδη των επιχειρήσεων μειώθηκαν σημαντικά ή ακόμη μηδενίστηκαν, οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση ενώ πολλοί από αυτούς έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης.

Πρόκειται για μια κατάφορη αδικία σε βάρος αυτών των μικρών επιχειρήσεων και ένα αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των κέντρων διασκέδασης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία και να ενισχύσουν αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων ;

Αθήνα,  31 Μαρτίου 2022

         Ο ερωτών βουλευτής

            Γιώργος Αρβανιτίδης

Αφήστε ένα σχόλιο