Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών για τον Προϋπολογισμού 2023, τον πρώτο Προϋπολογισμό εκτός μνημονιακής επιτήρησης.
Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2023 επί τα χείρω σε 5% από 3% που ήταν η αρχική της εκτίμηση στο προσχέδιο. Και δε φταίει μόνο ο εισαγόμενος πληθωρισμός, η εισαγόμενη ενεργειακή ακρίβεια και η εισαγόμενη πολεμική κρίση από την Ουκρανία, που κάνουν πιο βαθιές τις αδικίες του ελληνικού Προϋπολογισμού για το 2023, υπάρχουν εσωτερικές παθογένειες πολύ πιο ισχυρές και στρεβλώσεις στην αγορά και την οικονομία της χώρας, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Στρεβλώσεις σε κρίσιμους κλάδους της εγχώριας αγοράς λόγω ολιγοπωλιακής διάρθρωσης. Στρεβλώσεις που επιτείνουν και τροφοδοτούν την έξαρση του Πληθωρισμού. Στρεβλώσεις που δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακές καμπάνιες τύπου «καλάθια και καρότσια» του νοικοκυριού. Στρεβλώσεις που η Κυβέρνηση δεν δείχνει την απαραίτητη βούληση να τις τιθασεύσει και εμμένει σε ένα μοτίβο φορολογικής αφαίμαξης που ακολούθησε και η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο κ.Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι οι έμμεσοι φόροι αποτελούν εμμονή της Κυβέρνησης σε βαθιά άδικες οικονομικές επιλογές. Για μια ακόμα φορά υιοθετεί την θεωρεία του παρωδικού φαινομένου, όπως δυστυχώς κάνει εδώ και δυο περίπου χρόνια για τον Πληθωρισμό και τις Ενεργειακές αυξήσεις.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ενεργειακό κόστος «πιθανόν να παραμείνει υψηλό και ασταθές για κάποιο χρονικό διάστημα». Και επισημαίνει ότι αν οι τιμές της ενέργειας συνεχισθούν και μετά τα μέσα του 2023 ή είναι υψηλότερες από ό,τι προβλέπεται, θα πλήξουν την κατανάλωση και την παραγωγή και θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά. Η δημιουργία επαρκούς και ικανού τεχνικού προσωπικού ως της βασικής προϋπόθεσης για ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα μας είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα. Ενώ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μία βραδύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ενέχει τον κίνδυνο να καθυστερήσει η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και κατά συνέπεια να αργήσουμε να πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπου σύμφωνα με το Bloomberg, “ακόμα κι όταν οι τιμές είχαν φτάσει πρόσκαιρα στο ιστορικό υψηλό των 342 ευρώ/MWh στα τέλη Αυγούστου δεν διατηρήθηκαν πάνω από τα 275 ευρώ/MWh επί 15 συνεχόμενες ημέρες, επομένως ούτε τότε θα εφαρμοζόταν το πλαφόν. Άρα, έχουμε ένα πλαφόν ανεφάρμοστο.” Και ενώ η Ευρώπη ακόμη δεν έχει βρει κοινό βηματισμό, η Κυβέρνηση της ΝΔ από ιδεολογική εμμονή δεν υιοθετεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το πλαφόν στη λιανική, γιατί χαϊδεύει τα μεγάλα συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση ελπίζει ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συντηρήσουν μια επενδυτική δυναμική με τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να αυξάνεται κατά 15,5% το 2023 έναντι 10% το 2022. Ενώ, πανηγυρίζει για την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης να μειώνεται κατά 25 εκατοστιαίες μονάδες το τρέχον έτος 2022 και κατά 9,6 το επόμενο το 2023. Αυτό, όμως, οφείλεται στην μεγέθυνση του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2022 κατά 16%, και κυρίως στον υψηλό Πληθωρισμό.
Η αρνητική πλευρά του Πληθωρισμού χτυπάει τα εισοδήματα. Με τις τιμές σε ενέργεια, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη να τραβούν την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες, η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών συρρικνώνεται. Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ σε επίπεδο τιμών, αυτό δεν αναιρεί τη δυσκολία των ελληνικών νοικοκυριών καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους με λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι άλλοι Ευρωπαίοι.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα ξανασταθεί στο ύψος των περιστάσεων και προτείνει άμεσα :
– Την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα φτωχά νοικοκυριά, με ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και αξίας κατοικίας, βάσει του Ν. 3869/2010.
– Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να διατηρούν ως μέσο διαβίωσης, ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί.
– Και τέλος, να υπάρχει η δυνατότητα του οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις και με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια, πριν πωληθεί το δάνειό του σε funds, να κάνει προσφορά εξαγοράς του.
“Η Ελλάδα παρά τις «μεταρρυθμίσεις» των μνημονικών χρόνων που υποτίθεται ότι θα αύξαναν την ανταγωνιστικότητα της εσωτερικής αγοράς αγαθών και υπηρεσιών κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι στρεβλώσεις παραμένουν και επιτείνουν την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τροφοδοτούν την ακρίβεια. Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο κύμα σοβαρών μεταρρυθμίσεων της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας που δυστυχώς ΔΕΝ φέρνει ο παρόν Προϋπολογισμός και η οικονομική πολιτική της ΝΔ. Χρειάζεται μια άλλη επίσης προσέγγιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Χρειάζεται εν τέλει μια άλλη Κυβέρνηση που θα αξιοποιήσει σωστά την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν πρέπει να χαθεί για την χώρα, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας.”, είπε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του ο Γιώργος Αρβανιτίδης.