Skip links

Οι στόχοι και τα όνειρα μπορούν να γίνουν πράξη

Γεννήθηκα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και τόσο το βιογραφικό μου όσο και η μακροχρόνια πολιτική μου πορεία και συνεισφορά στα κοινά με κάνουν να τολμάω να προτείνω στους συμπολίτες μου να είναι «Ξανά μαζί».

Εδώ, είναι πέντε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ τις οποίες τις προσυπογράφω και δηλώνω με σιγουριά ότι θα φέρουν την Ελλάδα σε μια ασφαλέστερη οικονομικά, δικαιότερη κοινωνικά θέση σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χρονιά ορόσημο το 2023 για τον ενεργειακό τομέα

Οι πολιτικές αποφάσεις και επιλογές για τη νέα κυβέρνησης είναι αυτές που θα καθορίσουν αν η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το υψηλό ενεργειακό κόστος για τους πολίτες της και για το αν θα καταφέρει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει την ανάγκη να προωθηθούν αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.

«Πρέπει να μετασχηματισθεί το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό μας σύστημα, σε πιο ”πράσινες” κατευθύνσεις, όχι απλά για να πάμε με τη ”μόδα” της εποχής, αλλά για υπαρξιακούς λόγους εθνικής επιβίωσης»

Ο πρωτογενής τομέας, βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου

Για το  ΠΑΣΟΚ-ΚΑΛ ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου και οι προτάσεις του στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής για τα αγροτικά εφόδια και καύσιμα.

Η κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών είναι επιτακτική και θα αποδειχθεί ανακουφιστική. Η δέσμευση για σταθερό ενεργειακό κόστος για τα επόμενα 15 χρόνια με μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της κρίσης επίσης.

Σημαντική είναι ακόμα η στήριξη Συνεταιρισμών στη δημιουργία πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακών Κοινοτήτων μεταξύ αγροτών.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει επίσης την καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών, την επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) με επέκταση της κάλυψης καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και στο ζωικό, φυτικό κεφάλαιο και βέβαια με ολοκλήρωση έγκαιρα, όλων των διαδικασιών για τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) .

Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει καθολική προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις: «Δεν πρέπει να αφήσουμε σπιθαμή ελληνικής αγροτικής γης να βγει σε πλειστηριασμό από τα funds».

 

Ο Γαλλικός Ποταμός μπορεί να αποτελέσει
υπερτοπικό χώρο αναψυχής για όλη την Θεσσαλονίκη

«Η Β’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης δεν είναι η «πίσω αυλή» της, αλλά μια δυναμική ενδοχώρα», ο τόπος που μεγάλωσα, βαθιά πεπεισμένος ότι είναι μια περιοχή που μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Η ανάπλαση και αναδάσωση του Γαλλικού ποταμού, πιο συγκεκριμένα, αποτελεί σημείο αιχμής καθώς η επιστημονική τεκμηρίωση σε συνδυασμό με την κοινή λογική συγκλίνουν. Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να αποτελέσει υπερτοπικό χώρο αναψυχής για όλους τους Θεσσαλονικείς αλλά κι ένα φίλτρο πρασίνου απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση που αυξάνεται συνεχώς στην πόλη.

Είναι εξάλλου γενικά παραδεκτό ότι ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσανατολίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, σε μία ισχυρή προτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επανασχεδιάσει το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και να εξασφαλίσει την ισόρροπη γεωγραφική κατανομή ποσών και έργων.

«Από την κοίτη και τις εκβολές του μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς θα μπορούσε να γίνει μια εκτεταμένη αναδάσωση στις όχθες του Γαλλικού Ποταμού ώστε να αποτελέσει μαζί με το Σέιχ Σου έναν ”Πράσινο Δακτύλιο” και ”πνεύμονα” που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη». Η αναδάσωση αυτή θα αποτελέσει μια σημαντική φυσική εγκατάσταση δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλοντας στον εθνικό στόχο μείωσης των αερίου του θερμοκηπίου.

 

Ανθεκτική και Συνεκτική Κοινωνία με δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Για όλους τους πολίτες, όχι μόνο για τους αρεστούς αφορούν οι προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη σε μια ανθεκτική και συνεκτική κοινωνία με δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
«Μιλάμε για παράδειγμα για την αναγέννηση του ΕΣΥ ζητώντας 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία, που είναι σε χαοτική απόσταση από το 2% που αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης»

Την ίδια ώρα μια σειρά από ρεαλιστικά μέτρα είναι έτοιμα να τεθούν σε εφαρμογή για την ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας στα μεγάλα αστικά κέντρα για να υποστηριχθεί η νέα γενιά. «Όχι με τραπεζικά δάνεια αλλά με κίνητρα σε ιδιοκτήτες για να παρέχουν χαμηλά μισθώματα, με προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω νέου επικαιροποιημένου νόμου»

 

Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους πολίτες

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιμένει στο τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθεί μια ανθεκτική οικονομία, ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα μειώσει τις ανισότητες δίνοντας ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες και ειδικά τις νέες γενιές.

Το όραμα για μια ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη με αλληλεγγύη τόσο εντός της Ε.Ε. όσο κι εντός της Ελλάδας παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, όπως προτείνει και το Κίνημα Αλλαγής.

«Στην πραγματικότητα μιλάμε για μια ενεργειακή δημοκρατία με ισότιμες και δίκαιες ευκαιρίες για όλους». Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παραμένει ο σχεδιασμός και η αποτελεσματική υλοποίηση μιας Πράσινης και Δίκαιης Μετάβασης με πρωταγωνιστές τους πολίτες.

 

ΠΗΓΗ: https://www.thessnews.gr/politiki/giorgos-arvanitidis-oi-stochoi-kai-ta-oneira-boroun-na-ginoun-praxi/

Αφήστε ένα σχόλιο