Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφού ο Πρωθυπουργός χθες βράδυ, διά των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναγνώρισε τα λάθη της Κυβέρνησης στη στρατηγική της διαπραγμάτευσης, αφού άλλαξε ομάδα διαπραγμάτευσης, αφού προσπάθησε να ξεφύγει από τη «δημιουργική ασάφεια» και τις αντιφάσεις, αφού συμπάθησε την κ. Μέρκελ μετά τη γνωριμία τους και μετά από την παραπλάνησή του, παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά πρέπει να επιστρέψουν στην πραγματικότητα.
Χαιρετίζουμε, λοιπόν, αυτή τη στροφή στην πραγματικότητα για το συμφέρον της χώρας, αρκεί να έχει σωστό βηματισμό και σχέδιο, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν σας χαρακτηρίζει.
Η συζήτηση μέσα στη συγκυρία των ημερών και στην κατάσταση της χώρας μου θυμίζει την έκφραση «αφήστε με, μη με ξυπνάτε!». Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την προσπάθεια ανασύστασης της ΕΡΤ, ονειρεύεται την επίλυση όλων των κοινωνικών προβλημάτων του λαού μας, μέσω της ψυχαγωγίας του, της ενημέρωσής του, της μορφωτικής του αναβάθμισης, της ανάπτυξης πολιτιστικών προϊόντων.
Στη συζήτηση ακούσαμε από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ και από τον αρμόδιο Υπουργό να επικαλούνται ότι με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται η οικοδόμηση μιας νέας ανταγωνιστικής δημόσιας τηλεόρασης, με ευελιξία και πραγματική ανεξαρτησία από κομματικές επιρροές και κυβερνητική κηδεμονία.
Υποστήριξαν δε ότι εάν το τηλεοπτικό προϊόν είναι προϊόν μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης, τραυματίζεται εν τη γενέσει του και κάλεσαν όλες τις παρατάξεις να συμβάλουν θετικά στη λειτουργία μιας αξιόπιστης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο διηνεκές και όχι για έναν μόνο πολιτικό κύκλο.
Φοβούμαι ότι ο κύριος Υπουργός δεν έπεισε τους περισσότερους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων, εάν κρίνω από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν σε αυτή την Αίθουσα.
Είναι κοινή η αντίληψη ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν παρέχει τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες, για να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στην ΕΡΤ και την πολιτική εξουσία, ανάμεσα στην ΕΡΤ και τον εκάστοτε Υπουργό.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο έλεγχος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επιδιώκεται, λοιπόν, μια κρατική ραδιοτηλεόραση και όχι μια δημόσια ραδιοτηλεόραση. Βέβαια, είναι θετικό το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια βασίζεται στον ιδρυτικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη ΝΕΡΙΤ, την οποία αποκαλούσατε «μόρφωμα» και από τις εκπομπές της οποίας απείχαν τα στελέχη σας.
Με πρόσχημα την αποφυγή νομικών, τυπικών και ουσιαστικών προβλημάτων, τροποποιείτε τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ, τον υπ’ αριθμόν 4173, αλλάζετε φραστικά μόνο τα άρθρα περί σκοπού, αποστολής, περί γενικών αρχών και περιεχομένου και περί γενικής συνέλευσης και αφαιρείτε όλες τις διατάξεις που αφορούν την εποπτεία, τον έλεγχο του φορέα σε όλα τα επίπεδα, από το στρατηγικό σχέδιο μέχρι τις προσλήψεις προσωπικού και τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας.
Επίσης, καταργείτε τις ανοιχτές διαδικασίες επιλογής στελεχών για τη διοίκηση και τις διευθυντικές θέσεις, καθώς και το αυστηρό πλαίσιο προσόντων που απαιτείται γι’ αυτές.
Σε ένα νομοσχέδιο «αιχμής», όπως το αποκαλείτε, θα περιμέναμε να καταθέσετε ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, βασισμένο στη συσσωρευμένη γνώση μέχρι σήμερα από όλη αυτή τη μακροχρόνια λειτουργία της, αποφεύγοντας βέβαια στρεβλώσεις, αμαρτίες και αστοχίες του παρελθόντος και κρατώντας τις καλές πρακτικές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα καλά στοιχεία λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, όπως και τα αποτελέσματα της έρευνας του κ. Αλιβιζάτου.
Συγκεκριμένα, περιμέναμε ένα σχέδιο νόμου που θα περιέγραφε με σαφήνεια τον αριθμό των σταθμών και τα είδη των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών υπηρεσιών που θα παρέχουν, τα νέα μέσα, την τεχνολογική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, στα οποία η ΕΡΤ σκοπεύει να προχωρήσει.
Αναμέναμε να εξασφαλιστεί ρητά η περιφερειακότητα, ειδικότερα της ΕΡΤ3, η δημιουργία της και ο σαφής προσδιορισμός της, όσον αφορά την αυτονομία της, την αυτοτέλειά της, την αποκεντρωμένη διοίκησή της από διοικούσα επιτροπή, την εικοσιτετράωρη λειτουργία της σε πανελλαδική εμβέλεια, διότι εξάλλου ήταν και είναι το μοναδικό περιφερειακό Μέσο το οποίο δεν έχει έδρα την Αθήνα.
Ελπίζω προσωπικά και θεωρώ ότι αν κάποιος ήθελε να επαναφέρει πραγματικά τη λειτουργία της ΕΡΤ3, θα έπρεπε να βασιστεί στον ν. 2173/1993 στο άρθρο 3, στις παραγράφους 3, 4, 5 και 6 και στο π.δ. 133/1994, προκειμένου έτσι να επικυρώσει το γεγονός ότι θέλει μια ΕΡΤ3 να λειτουργεί περιφερειακά και να έχει όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία προανέφερα.
Καλούμαστε, κυρίες και κύριοι, στο άρθρο 7, ελλείψει επιχειρησιακού σχεδίου, να ψηφίσουμε μια άλλη δημιουργική ασάφεια, με την υπόσχεση ότι θα αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και η νέα «ΕΡΤ Α.Ε.» θα είναι ανταγωνιστική, παραγωγική και ελεύθερη από κάθε κυβερνητική παρέμβαση.
Στο άρθρο 9 καταργείται το Δ.Σ.. Tο Δ.Σ. θα επιλέγεται με πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δηλαδή με κυβερνητική πλειοψηφία και ο Υπουργός Επικρατείας θα ασκεί στενή εποπτεία.
Αντιπαραθέτω ότι πριν το Δ.Σ. οριζόταν από εποπτικό συμβούλιο μετά από ειδική διαδικασία και το εποπτικό συμβούλιο αποτελείτο από άτομα κύρους με επιλογή από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και αξιολόγηση μετά από την πρόσφατη τροπολογία από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Πάντως, υπήρξε ένα όργανο κύρους το οποίο ήλεγχε το Δ.Σ..
Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου για τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τον διευθύνοντα σύμβουλο ευτυχώς πια μετά τις αλλαγές χρειάζονται πτυχίο πανεπιστημίου, κάτι που, βέβαια, πιστεύεται ότι δεν είναι απαραίτητο για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.. Βέβαια, το πτυχίο πανεπιστημίου το ζητάμε από οποιονδήποτε άνθρωπο πρόκειται να στελεχώσει μια τέτοια θέση που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Μια πρόταση θα ήταν η Επιτροπή Θεσμών, η οποία είναι αρμόδια για την επιλογή του Προέδρου και την ακρόασή του, να επιδιώξει αυξημένη πλειοψηφία. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να κατοχυρώσει αυτό που επιθυμούμε, δηλαδή ο Πρόεδρος της ΕΡΤ να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Πρέπει, λοιπόν, να το προβλέψουμε στον νόμο, η ακρόασή του στην επιτροπή και η επιλογή του να έχει ευρύτερη πλειοψηφία.
Στο άρθρο 10 προβλέπετε τη συγκρότηση Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου. Όσο και αν πιστεύουμε, όμως, στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και στην εποπτεία και τον έλεγχο των δημοσίων οργανισμών, δεν αποσαφηνίζεται πώς μπορεί να είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός αυτός ο ρόλος.
Στο άρθρο 12 ρυθμίζετε θέματα προσωπικού της εταιρείας, στα οποία έχω κάνει τις εξής επισημάνσεις: Το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει την επέμβαση της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2013, το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Οφείλω να πω στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ότι καλό θα ήταν να διαβάσει τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου. Είχε απαιτήσει να ψηφιστούν τότε οι εγγυήσεις διαφάνειας και ανεξαρτησίας.
Όμως, το «μαύρο» στην ΕΡΤ δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την επιστροφή στο παρελθόν, στις χειρότερες μέρες της ΕΡΤ, της ραδιοτηλεόρασης, μιας ραδιοτηλεόρασης ασφυκτικά ελεγχόμενης από το κράτος.
Δώστε μου ακόμα ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Επιμένω να πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν κριτήρια για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ, να υπάρξει μια σοβαρή αξιολόγηση των δομών που θα λειτουργήσουν και για την ένταξη του προσωπικού που θα απασχοληθεί σε αυτές τις θέσεις. Πρέπει να προβλεφθεί κινητικότητα για το πλεονάζον προσωπικό και να δοθούν κίνητρα για τη συνταξιοδότηση όσων είναι κοντά στα όρια σύνταξης.
Αν δεν γίνουν τα παραπάνω, θα είμαστε θεατές στο ίδιο έργο της αναποτελεσματικότητας και των ελλειμμάτων που έχουμε βιώσει στο παρελθόν.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εγχείρημα της ΕΡΤ δεν θα πετύχει χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς διαφάνεια στις προσλήψεις, χωρίς αξιοκρατία. Πραγματικά, το αίτημα της κοινωνίας είναι η επαναθεμελίωση της ΕΡΤ με καθαρές, διάφανες διαδικασίες, μιας ΕΡΤ, μιας δημόσιας τηλεόρασης-πρότυπο.
Περιμέναμε όλοι από εσάς, μια αριστερή Κυβέρνηση, μια ριζοσπαστική Κυβέρνηση, όπως λέτε, να δούμε έστω μια καινοτομία στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μια υπέρβαση των πρακτικών του παρελθόντος.
Κύριε Υπουργέ, στο παρόν σχέδιο νόμου δεν διασφαλίζετε στοιχειώδεις εγγυήσεις διαφάνειας, ούτε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Δυστυχώς δεν μας πείσατε.
Ευχαριστώ.