Skip links

Ομιλία επί των άρθρων στο Σ/Ν για την Ιθαγένεια

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρία Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ακούστηκε εδώ μέσα ότι μία από τις τακτικές των κρατών μπορεί να είναι να υψώσουμε τα τείχη, ξέρετε στη σύγχρονη ιστορία όσοι λαοί ύψωσαν τα τείχη στο τέλος τα έριξαν οι ίδιοι, γιατί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτά και όλοι μαζί έριξαν τα τείχη.

Αυτό για παρατήρηση.

Καλούμαστε σήμερα να σχολιάσουμε άρθρα ενός σχεδίου νόμου πολύ σημαντικού για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και για την κοινωνική συνοχή.

Με την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης συζητάμε και αυτό το σχέδιο νόμου στο και πέντε.

Δεχόμαστε, πολλοί από εμάς, ότι οι διατάξεις για την αποκατάσταση της αδικίας προς τα παιδιά και τους νέους της δεύτερης γενιάς είναι επείγουσες για λόγους ηθικής. Πολύ πιο επείγουσες, για πρακτικούς λόγους, είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς για να τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει κόσμος, γυναικόπαιδα, που προσπαθούν να επιβιώσουν και η κυβέρνηση είναι απλός παρατηρητής. Την αίσθηση του επείγοντος δεν την έχετε σε αυτή την κυβέρνηση.

Έγινε το δημοψήφισμα την Κυριακή για να ζητήσετε, εκ των υστέρων, την εθνική συνεννόηση. Την εθνική συνεννόηση την ζήτησε το ΠΑΣΟΚ επανειλημμένα. Όχι από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε την κυβέρνηση αλλά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση. Κωφεύατε τότε και κάποιοι από εσάς ποντάρατε στο διχασμό.

Τώρα ελπίζουμε να προσγειώνεστε στην πραγματικότητα. Και ελπίζουμε να μην είναι αργά για τη χώρα. Εμείς έχουμε αναλάβει στο ακέραιο τις ευθύνες μας ως κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεν υπονομεύουμε την εθνική προσπάθεια όπως κάνατε εσείς στο πρόσφατο παρελθόν.

Τώρα μένει στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη. Την ευθύνη που δεν ανέλαβε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η εντολή που πήρατε δεν είναι για ρήξη. Οφείλετε να βρείτε λύση, να πετύχετε μια βιώσιμη συμφωνία που θα διασφαλίζει την ισότιμη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο Ευρώ. Οφείλετε να κυβερνήσετε προς όφελος της χώρας και των πολιτών της. Για να ανοίξουν οι τράπεζες, και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, η καθημερινότητα των πολιτών και να λειτουργήσει το κράτος. Για να μην είναι η ελπίδα, η ελπίδα που υποσχεθήκατε απλό προεκλογικό σύνθημα…

Είναι πολύ περίεργη η συγκυρία σήμερα.

Υπό κανονικές συνθήκες το σχέδιο νόμου θα είχε συζητηθεί αρκετό καιρό πριν και σήμερα θα ήταν νόμος του ελληνικού κράτους.

Σήμερα δεν μπορούμε καν να πούμε με ασφάλεια ποια είναι η θέση μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ένα συστατικό στοιχείο της ελληνικής ιθαγένειας έχει τεθεί σε αμφισβήτηση στην πράξη και από εσάς και από τους εταίρους- δανειστές, όπως θέλετε πες τε το.

Ελπίζω αυτή η περιπέτεια που ζούμε ως έθνος να έχει καλή κατάληξη.

Τραγική ειρωνεία ότι μαζί με το θέμα της ιθαγένειας συζητάμε δυο ευρωπαϊκές οδηγίες (που τις αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής) αλλά και μια τροπολογία για να ρυθμίσουμε το πώς θα χρηματοδοτήσουμε τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με ευρωπαϊκά, φυσικά, χρήματα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο λόγος της καθυστέρησης της συζήτησης του σχεδίου νόμου ήταν δική σας στρατηγική επιλογή ώστε να μην υπάρξουν ενδοκυβερνητικές διαφωνίες το κρίσιμο, για εσάς αλλά και τη χώρα, χρονικό διάστημα.

Είναι ενοχλητικό ότι αποφασίσατε να διακόψετε το νομοθετικό έργο της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα. Ισχυριστήκατε ότι το κάνατε για να μπορέσουν οι βουλευτές να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες για να ενημερώσουν τους πολίτες για το δημοψήφισμα. Την Δευτέρα και την Τρίτη η Βουλή συνεδρίασε για άλλο, πιο «φιλικό» για την συγκυβέρνηση, νομοσχέδιο. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι ήταν πολύ κρίσιμη η προηγούμενη Τετάρτη για την ενημέρωση των πολιτών. Άρα η Δευτέρα και η Τρίτη δεν ήταν…

Υπάρχει φαντάζομαι αμηχανία στους κυβερνητικούς σας εταίρους. Θέλουν να μιλήσουν για εθνικές μειοδοσίες και προδότες αλλά και να απολαύσουν την επίπλαστη ευφορία της νίκης του Δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Σήμερα, κατά το ολίγον έγκυος, γι’ αυτούς είστε ολίγον μειοδότες αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σας θυμίζω την τοποθέτηση του κ.Χαϊκάλη εδώ πριν μια εβδομάδα. Είπε πολλά ανατριχιαστικά εγώ κρατάω αυτό που είπε ότι «ποσώς τον ενδιαφέρει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία». Δείτε δίπλα σας για να καταλάβετε πόση ευρωπαϊκή προοπτική δίνετε στη χώρα.

Μετά το δημοψήφισμα έχετε χαμηλώσει τους τόνους και ελπίζουμε να έχει συνέχεια αλλαγή της στάσης σας. Βαρεθήκαμε τις κινήσεις τακτικής σας. Η χώρα δεν τις αντέχει άλλο.

Η Υπουργός, προς τιμήν της, προσπάθησε να μην υπάρξει ένταση στις προηγούμενες συνεδριάσεις, στην επιτροπή και την Ολομέλεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών άνοιξε το δρόμο, παρά τις αρχικές διαφωνίες της Νέας Δημοκρατίας, για να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει το πρόβλημα που προέκυψε από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποδείξει ότι είναι συνεπής ψηφίζοντας τουλάχιστον αυτό που και η ίδια πρότεινε. Μόνο έτσι θα μπορεί να ισχυριστεί ότι περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

Η υπουργός έκανε αυτό που ζητήσατε. Με το χωρισμό των άρθρων δίνεται σε εσάς η δυνατότητα πλέον να ψηφίσετε την κτήση ιθαγένειας μέσω φοίτησης.

Εμείς είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας. Ξαναλέω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει σε καμία μικροκομματική ζυγαριά τα δικαιώματα των παιδιών μας.

Θα ψηφίσει την πρόταση της Υπουργού και όχι της Κυβέρνησης γιατί το σχέδιο νόμου δεν έχει την δεδηλωμένη της Κυβέρνησης. Με τις δικές μας ψήφους θα ψηφιστεί. Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Σας είχα θέσει στην Επιτροπή μια επιφύλαξη που έχει σχέση με τη δυνατότητα της διοίκησης να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των νέων διατάξεων.

Όταν εφαρμόστηκε ο νόμος 3838/10 πολλά παιδιά δεν μπορούσαν να καταθέσουν αίτηση γιατί λόγω της γραφειοκρατίας δεν είχαν στα χέρια τους άδεια σε ισχύ.

Με την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της μετανάστευσης από τους Δήμους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις το 2011 ξεκίνησε μια νέα εποχή που ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του Κώδικα Μετανάστευσης πριν ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα της μεθοδικής αυτής μεταρρύθμισης τα βλέπουμε σήμερα, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις οι άδειες εκδίδονται γρήγορα. Έχουμε 527.000 άδειες σε ισχύ σήμερα ενώ πριν από ένα χρόνο είχαμε γύρω στις 450.000. Παράλληλα, ως αποτέλεσμα μιας σειράς ρυθμίσεων, έχει μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα απονομιμοποίησης των μεταναστών.

Με την ψήφιση του νόμου είναι αυτονόητο ότι η διοίκηση θα πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με τις εκκρεμείς αιτήσεις από τον προηγούμενο νόμο. Την ίδια ώρα το σύστημα θα δεχτεί πίεση από όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων.

Αντικειμενικά, μπορούμε να πούμε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, αυτά που είναι ενήλικα, πρέπει να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα.Οι ανάγκες τους είναι άμεσες και αδικήθηκαν περισσότερο από την καθυστέρηση θεραπείας των προβλημάτων που προέκυψαν με την απόφαση του ΣτΕ.

Καλό θα ήταν λοιπόν να δώσουμε ευκαιρία στη διοίκηση να ανασάνει και να ασχοληθεί με τα πιο επείγοντα θέματα.

Σας κάναμε πρόταση να αξιοποιήσετε τη διάταξη του δικού μας σχεδίου που προβλέπει την εναλλακτική γραπτή δοκιμασία ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες από τις αιτήσεις της πρώτης γενιάς. Δεν τοποθετηθήκατε καν για αυτό το θέμα.

Καταντά όμως υποκριτικό να μην ασχολείστε με τους γονείς των παιδιών για τα οποία έχετε τόσα καλά λόγια να πείτε. Δεν λέμε να δώσετε ιθαγένεια άκριτα στους γονείς. Θέλουμε να δοθεί όμως η δυνατότητα να εξεταστεί γρήγορα το αίτημα τους.

Ακούω ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο Υπουργείο σας ακόμη και με την προώθηση των διαδικασιών για τους ανθρώπους που έχουν ήδη περάσει θετικά από τις επιτροπές πολιτογράφησης. Κάτι δεν πάει καλά και ελπίζουμε να μην είναι εσκεμμένη η καθυστέρηση.

Πάντως προκύπτει αβίαστα το ερώτημα που πρέπει σήμερα να απαντήσετε. Έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα η σημερινή διαδικασία ή θέλετε πράγματι να δώσετε δικαιώματα και ιθαγένεια σε ανθρώπους;

Υπάρχει η πιθανότητα, η αυξημένη προσέλευση δικαιούχων να καταστήσει τις υπηρεσίες της Ιθαγένειας υπηρεσίες παραλαβής αιτημάτων και όχι εξέτασης τους.

Σας προτείνω να μεταθέσετε κατά ένα χρόνο, και σας παρακαλώ να ακούσετε αυτό που λέω, την έναρξη εφαρμογής της περίπτωσης της παραγράφου 1. Μια μικρή νομοτεχνική βελτίωση στο τελευταίο άρθρο χρειάζεται. Στην πράξη αυτή η ρύθμιση θα επιταχύνει και δεν θα καθυστερήσει την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά.

Πρέπει να επαναφέρετε επίσης τις διατάξεις για τους ομογενείς που δεν περιλαμβάνετε στο σχέδιο σας. Οι διατάξεις είναι στα χέρια σας και μπορείτε να το κάνετε.

Δεν πρέπει να περιμένετε για κάποια τόσο επείγοντα θέματα σύσταση της Επιτροπής για τη σύνταξη Κώδικα ιθαγένειας. Είδα ότι έχετε τάξει σε πολλούς πολλά μέσω της Επιτροπής. Αφού σας δίνουμε την πλειοψηφία στα περισσότερα από αυτά γιατί δεν τα υλοποιείτε τώρα;

Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να αγγίξετε το θέμα της πολιτικής συμμετοχής των μεταναστών. Θα μπορούσατε όμως να μας πείτε έστω και μια κουβέντα για αυτό. Αν είναι στο σχεδιασμό σας ή όχι. Δεν ξεχνάμε τις επιθέσεις που δεχτήκαμε από εσάς και για όλο αυτό το θέμα. Τώρα είστε εσείς στην κυβέρνηση. Δεν μπορείτε να υπεκφεύγετε.

Όσον αφορά τα θέματα που ρυθμίζονται με την ενσωμάτωση των δυο οδηγιών θα κάνω λίγα σχόλια.

Βλέπετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μπαμπούλας, ούτε εχθρός των μεταναστών ή οτιδήποτε άλλο. Έχουν έρθει σήμερα προοδευτικές ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και για την οργάνωση της εποχικής εργασίας στις οποίες δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Κεντρική ιδέα των οδηγιών που συζητάμε σήμερα είναι ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι πρέπει να απολαμβάνουν ίση μεταχείριση με τους ευρωπαίους και τους έλληνες συναδέλφους τους σε μια μακρά σειρά θεμάτων. Η ίση μεταχείριση δεν είναι παραχώρηση προς τους μετανάστες. Αν δεν υπάρχει αυτή αλλοιώνεται η αγορά εργασίας, διαμορφώνονται συνθήκες «φτηνών εργατικών χεριών» που στο τέλος αποβαίνουν κατά βάση σε βάρος των ελλήνων εργαζομένων.

Θέλω να ξαναθέσω σήμερα την σύνδεση της οδηγίας για την εποχική εργασία με τη ρύθμιση του δικαιώματος εργασίας των υπό αναβολή απομάκρυνσης αλλοδαπών και των αιτούντων άσυλο.

Δεν χρειαζόμαστε εποχικούς εργάτες που θα έρθουν τώρα μέσα στην οικονομική κρίση με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, αν αξιοποιήσουμε το ντόπιο εργατικό δυναμικό. Πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους ο ΟΑΕΔ και στον αγροτικό χώρο και οι θέσεις της εποχικής εργασίας να καταλαμβάνονται από εσωτερικά μετακινούμενους εργαζόμενους.

Η απόδοση δικαιώματος εργασίας στους υπό αναβολή απομάκρυνσης μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την καταγραφή μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ, ο 3907/11 σας δίνει τη δυνατότητα να αποδώσετε αυτό το προσωρινό καθεστώς σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Με αυτή τη διάταξη διαφωνούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν; Δεν καταλαβαίνουν πραγματικά; Είπαν ότι ο 3907/11 είναι μνημονιακός νόμος. Λύστε το θέμα μεταξύ σας αφού έχετε ήδη δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του νόμου. Μαζί σας είμαστε και σε αυτό.

Σας προτείναμε να δώσετε τη δυνατότητα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά να υποβάλλουν αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς και να τους δώσετε δικαίωμα εργασίας με την απόφαση της Αστυνομίας. Η Αστυνομία θα πρέπει να εκδίδει, αφού γίνει η αίτηση, απόφαση επιστροφής και παράλληλα αναβολή απομάκρυνσης που αν το αντέχουν οι υπηρεσίες, μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια από αυτήν που προβλέπει ο νόμος έτσι ώστε αν οι μετανάστες είναι άμεσα απελάσιμοι να απελαθούν. Κατά το διάστημα όμως που θα μεσολαβήσει μέχρι την απόφαση οι μετανάστες θα πρέπει να μπορούν να εργάζονται νόμιμα. Είναι αυτονόητο ότι οι πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και εφόσον, δεν θέλουν να υποβάλλουν ή δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση για άσυλο, θα αποκτούν άμεσα το δικαίωμα εργασίας με την προβλεπόμενη από το νόμο εξάμηνη διάρκεια.

Ας το ρυθμίσετε μεταβατικά για να μη χρειαστεί να περιμένουμε τη δημοσίευση της ΚΥΑ.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις – προσθήκες στον Κώδικα Μετανάστευσης θα ήθελα να σας καλέσω να προσέξετε να μην διαταράξετε την καλή πλέον λειτουργία των υπηρεσιών που λειτουργεί προς όφελος των μεταναστών.

Εισάγετε πολλές κατηγορίες που διαφοροποιούν αυτό που μέχρι τώρα λυνόταν με την προσφυγή στο σύστημα των εξαιρετικών λόγων.

Η ρύθμιση που βρήκατε έτοιμη για δυνατότητα επαναφοράς στη νομιμότητα των μεταναστών που συμπλήρωσαν πέντε χρόνια άδειας διαμονής στα προηγούμενα δέκα χρόνια διευκολύνει την πρόσβαση και των υπολοίπων κατηγοριών στο υφιστάμενο σύστημα εξαιρετικών λόγων.

Δεν είναι διοικητικά ορθή η παραπομπή και άλλων περιπτώσεων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Πάνω που αρχίζει κάπως να λειτουργεί το σύστημα είναι κρίμα να το σαμποτάρετε με αυτή την απόφαση.

Έχετε εικόνα για τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να υπαχθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις; Ξέρετε πόσες ανθρωποώρες θα προστεθούν, έχετε συνυπολογίσει την πιθανότητα ανάπτυξης κυκλωμάτων διαφθοράς;

Ας αφήσετε τις επιπλέον κατηγορίες που φέρατε μετά τη διαβούλευση και δείτε τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών, δοκιμάστε την εφαρμογή του νέου συστήματος στις αποκεντρωμένες και ελάτε μετά να αλλάξετε ότι διοικητικά είναι εφικτό.

Καλό θα είναι επίσης να τροποποιήσετε την μεταβατική διάταξη για το ίδιο θέμα ώστε να απαιτούνται 4 χρόνια στα προηγούμενα 10 για όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε τον χρόνο που χάθηκε με την καθυστέρηση της ψήφισης της σχετικής ρύθμισης.

Κυρία Υπουργέ

Με τον Κώδικα Μετανάστευσης απλοποιήσαμε τις διαδικασίες και μειώσαμε τα απαιτούμενα έγγραφα αξιοποιώντας προοπτικά όλα τα μέσα που μας δίνουν τα πληροφοριακά συστήματα του κράτους.

Μην αλλάζετε τη λογική και το πνεύμα του Κώδικα.

Δεν έχουμε πρόβλημα με τη νομιμοποίηση των ανθρώπων που ζουν και είναι ενταγμένοι στη χώρα. Κρατήστε τις όποιες αλλαγές θέλετε αλλά στις υπηρεσίες του ΥΠΕΣ.

Κλείνοντας δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στα θέματα της διαχείρισης των μικτών ροών που τελευταία είναι κατά βάση προσφυγικές ροές.

Με ενδιαφέρον είδαμε την τροπολογία που καταθέσατε ώστε να οργανωθεί η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων για την προγραμματική περίοδο 2014-20120.

Το 2010 και το 2011 το ΠΑΣΟΚ, με το actionplan που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ψήφιση του νόμου 3907/11, έθεσε νέους, σύγχρονους και αποτελεσματικούς κανόνες για τη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών.

Δεν ψηφίσατε το νόμο 3907/11, δεν στηρίξατε την εφαρμογή του actionplan αλλά σήμερα είναι η βάση της πολιτικής που εξαγγέλλετε.

Διαχειριστήκατε μέχρι τώρα το θέμα επικοινωνιακά. Δημιουργήσατε Υπουργείο Μετανάστευσης που για το πρώτο, κρίσιμο, χρονικό διάστημα δεν είχε υπουργό, δεν είχε αρμοδιότητες. Μπερδευτήκατε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κάνατε ακτιβισμούς στην Αμυγδαλέζα και μετά υποχωρήσατε. Κάνατε συσκέψεις και επισκέψεις και ισχυριστήκατε, μάλλον με αμετροέπεια, ότι ωθήσατε την Επιτροπή να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Δεν προετοιμαστήκατε. Αλλά πώς να προετοιμαστείτε;

Με ποιους πόρους; Καταλαβαίνουμε ότι όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους κυριαρχεί η άποψη του κ. Κατρούγκαλου. Το Δημόσιο δεν είναι υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά εργασιακό καταφύγιο. Με την αποκατάσταση της αδικίας, όπως τιτλοφορείται ο νόμος που ψηφίστηκε, δημιουργήσατε αναστάτωση μέσα στο καλοκαίρι στη λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι είστε πλέον αναπληρωτές Υπουργοί στο ίδιο Υπουργείο για λόγους καλύτερου συντονισμού προκύπτει το ερώτημα. Ποιος θα συντονίσει τους συντονιζόμενους;

Όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται τι μπορεί να πει κανείς;

Δυστυχώς είστε δέσμια και θύμα των πολιτικών διαπραγμάτευσης και τσάμπα μαγκιάς του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου.

Δεν έχετε αφήσει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο. Αν είναι προτεραιότητα η υγεία, η εκπαίδευση, η υποδοχή των προσφύγων, αν οτιδήποτε άλλο είναι προτεραιότητα, έπρεπε να το αποδείξετε δίνοντας τα απαιτούμενα χρήματα. Δεν θα κοιμηθούν σε θεωρίες αλληλεγγύης και δεν θα φάνε ευαίσθητες ανακοινώσεις οι πρόσφυγες.

Δεν θέλουμε να αποτύχετε. Θα αποβεί σε βάρος της κοινωνικής συνοχής. Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν από την αποτυχία σας είναι οι ξενόφοβοι και οι ρατσιστές.

Αλλά να γνωρίζετε ότι δεν δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή.

Σας ευχαριστώ

Αφήστε ένα σχόλιο