Skip links

Ομιλία Γ. Αρβανιτίδη στο Σ/Ν για την Ρύθμιση για την βιωσιμότητα της ΕΒΖ

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το χθεσινό Eurogroup θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ως ενδεικτικό των όσων θα ακολουθήσουν στην χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Το δημοψήφισμα, οι κάλπες, οι κόκκινες γραμμές στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό,  όπως όλα δείχνουν αφορούν μόνο την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σ΄ όλα αυτά προστέθηκαν και οι ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες αν συνεχίσουν να υφίστανται θα οδηγήσουν την χώρα στο απόλυτο χάος, σε άδεια ταμεία και σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο.

«Χρήμα χωρίς μεταρρυθμίσεις» δεν πρόκειται να λάβει η Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισαν στο χθεσινό Eurogroup οι εταίροι.
Κι εμείς εδώ σήμερα, αγαπητοί Συνάδελφοι μοιράζουμε χρήμα, χωρίς κανένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο έτσι απλά για να κερδίζουμε τις εντυπώσεις.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Συζητάμε στην σημερινή Ολομέλεια το Σχέδιο Νόμου «κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Ζάχαρης και  τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Άραγε θα αναρωτιέται ολόκληρος ο ελληνικός λαός που μας ακούει, η βιωσιμότητα της Ελληνικής Ζάχαρης διασφαλίζεται από μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και μέσα σε δύο μόνο άρθρα;

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Πρέπει να μπει ένα ‘τέλος’ επιτέλους  σ’ αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι.

Μία Κυβέρνηση για ‘Πρώτη φορά Αριστερά’ αντί να καταθέτει Νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του Πρωτογενούς Τομέα, είναι να δυνατόν να προωθεί με τόσο επιδερμικό τρόπο διατάξεις, οι οποίες όχι μόνο δεν εξυγιαίνουν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη ΑΕ αλλά την οδηγούν σε ζημιογόνες καταστάσεις του παρελθόντος;

Θα ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος, κ. Υπουργέ, ως άνθρωπος της αγοράς, αν σήμερα, μέσα στην αίθουσα αυτή καταθέτατε ένα Σχέδιο Νόμου που θα έθετε τα θεμέλια για το πώς θα φτιάξουμε μία ‘εξωστρεφή πρωτογενή παραγωγή’, πως θα ενισχύσουμε την αγροτική μας δύναμη με ένα νέο μοντέλο-πρότυπο για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, πως θα χτίσουμε όλοι μαζί μία νέα αγροτική πολιτική, ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον, η οποία θα τονώσει την εγχώρια οικονομία και θα βγάλει επιτέλους την χώρα μας από το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο  βρίσκεται σήμερα. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την συμβολή της «Ελληνικής Βιομηχανικής Ζάχαρης ΑΕ» στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ξαφνικά, όμως, μου γεννάται η εξής απορία: Η κεφαλαιακή ενίσχυση των 30 εκ. ευρώ που θα πάρει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι αρκετή για να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα; Δηλαδή, λύνεται το πρόβλημα με την πρωτοβουλία σας αυτή; Ή όπως πάντα προσπαθούμε να γεμίσουμε το πηγάδι δίχως πάτο;

Απ’ όσο ενημερωθήκαμε από την Επιτροπή οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι 48 εκατ. Ευρώ. Από τα 30 εκ. ευρώ που θα δώσετε, ένα ποσοστό μικρότερο της τάξης του 10% θα δοθεί στους τευτλοπαραγωγούς και στους διανομείς τεύτλων. Τα υπόλοιπα θα δοθούν στις σέρβικες θυγατρικές, στη ΔΕΠΑ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Και εδώ προκύπτουν διάφορα ζητήματα στα οποία θα αναφέρω λεπτομερώς στην αυριανή συζήτηση επί των άρθρων.

Κύριε Υπουργέ, Η «Ανασυγκρότηση» δεν γεννάται από τους «κεφαλαιακούς πόρους» αλλά από τις «κεφαλαιακές ιδέες». Και αυτές τις ιδέες δεν τις έχουμε δει μέχρι σήμερα από τα Νομοσχέδια που έχετε καταθέσει, τα οποία υποδεικνύουν των προθέσεών σας. Δεν βλέπω να υπάρχει οργανωμένο, επιχειρησιακό πλάνο ούτε για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικότητας ούτε της δημόσιας διοίκησης.

Θα ήθελα λίγο στο σημείο αυτό να σταθώ και σε δύο βασικές παρατηρήσεις.

Παρατήρηση πρώτη: Κάθε εβδομάδα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ‘επίμαχη συμφωνία’ με τους εταίρους.

Κάθε Σαββατοκύριακο ζούμε στιγμές Εθνικής Αισιοδοξίας, η οποία στην αρχή της εβδομάδας μετριάζεται, ενώ στην συνέχεια μεσοβδόμαδα καταλήγει σε Εθνική Απαισιοδοξία.

Αυτή, λοιπόν, η συμφωνία, όπως φαίνεται από τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Κυβέρνησης μέχρι της 30 Ιουνίου που λήγει η δανειακή μας σύμβαση, θα αιωρείται.

Πώς μπορείτε λοιπόν, να προωθείτε κεφαλαιακές ενισχύσεις, φοροαπαλλακτικά μέτρα όταν δεν έχετε διασφαλίσει για την χώρα το αυτονόητο; Την ομαλή χρηματοδότησή της;

Παρατήρηση δεύτερη: Επί της διαδικασίας.

Ακούσαμε από την Πρόεδρο της Βουλής, από την έναρξη της παρούσας Κοινοβουλευτικής περιόδου, να τονίζει συνεχώς ότι δεν θα κατατίθενται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επίσης, και ο Πρωθυπουργός, ως  Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιλούσε συνέχεια για την Πραξικοπηματική στάση της προηγούμενης Κυβέρνησης με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ανέφερε συνεχώς ότι θα τις καταργούσε.

Υπογράμμιζε, επίσης, συχνά ότι επί της δικής του θητείας δεν θα περνούν Σχέδια Νόμου με την μορφή του Κατεπείγοντος.

Μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε το Νομοσχέδιο για την ΕΡΤ όλη η υπόλοιπη Νομοθετική διαδικασία έχει διεξαχθεί με την μορφή του Κατεπείγοντος και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Για τέτοια συνέπεια λόγων και πράξεων μιλάμε;Και φέρνετε κυρία Πρόεδρε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δύσκολη θέση που του ζητήσατε να μην υπογράφει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Εσείς που ευαγγελίζεστε την «πρόοδο», «την αλλαγή», «την ελπίδα», με το παρόν Σχέδιο Νόμου δίνεται, όντως ελπίδα.
Ξέρετε σε ποιους; Στους μεγαλοφειλέτες. Και θα σας εξηγήσω τι θέλω να πω.

Στις 20/3/2015 ψηφίσαμε κι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, τις «ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», για να δώσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις την δυνατότητα να ρυθμίσουν σε 100 δόσεις χρέη, τα οποία αδυνατούσαν να αποπληρώσουν.

Διαφωνούσαμε ως προς την κατάργηση του πλαφόν του 1 εκατομμυρίου. Εσείς, όχι μόνο σπάσατε το πλαφόν του 1 εκατομμυρίου, αλλά δώσατε με αυτόν τον τρόπο την «δυνατότητα να διαγραφούν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί με βάση τον ν. 2523/1997 στους φοροφυγάδες της προηγούμενης δεκαετίας, σ’ αυτούς, δηλαδή, που έχουν διαπράξει αδικήματα της ιδιάζουσας φοροδιαφυγής, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, της απόκρυψης των εισοδημάτων, της εξαπάτησης των φορολογικών αρχών, της παρεμπόδισης των φορολογικών ελέγχων, της λειτουργίας κυκλωμάτων με ψεύτικους Α.Φ.Μ. για να εισπράττουν επιστροφές Φ.Π.Α».  Με το άρθρο 1β που ισχυρίζεστε ότι προσπαθείτε να διορθώσετε φορολογικές εκκρεμότητες, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι όλοι όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αλλά εσείς δεν πάτε να σώσετε αυτούς. Προσπαθείτε να απαλλάξετε τους μεγαλοφειλέτες, Χωρίς όρους και κανόνες.Από ποια πηγή, από πού προέρχεται η οφειλή;

Και είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προωθεί αυτές τις αλλαγές.

Μία Κυβέρνηση, η οποία σήκωνε το μπαϊράκι και προεκλογικά και μετεκλογικά για την πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής.

Και σε όλα αυτά, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, εμείς δεν συναινούμε.

Και επειδή το ΠΑΣΟΚ, στήριξε τον Νόμο  Ν. 4321/2015 (Α32) και προσπάθησε να συμβάλει στην διαμόρφωσή του παρότι συζητήθηκε με τη διαδικασία του Κατεπείγοντος, χωρίς να πάρει ουσιαστικές απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων ιδίως σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των μεγαλοοφειλετών, και επειδή είναι προκλητική και  σκανδαλώδης η ρύθμιση της Π.Ν.Π. που ευνοεί μεγαλοοφειλέτες- φοροφυγάδες, καλλιεργώντας στην κοινωνία και σε χιλιάδες οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας που μας ακούνε για ακόμη μια φορά την δυσπιστία, καταψηφίζουμε επί της αρχής το παρόν Σχέδιο Νόμου.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Το ΠΑΣΟΚ θα υπερψήφιζε ένα Σχέδιο Νόμου το οποίο θα ενίσχυε την τευτλοπαραγωγή, θα προωθούσε καινοτόμες ιδέες και λύσεις για την παραγωγή ζαχαρότευτλων και θα θεμελίωνε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χωράς.

Δεν μπορούμε πλέον, όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο να δίνουμε 30 εκατομμύρια ευρώ για να μην κλείσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που κανένας εδώ μέσα στην αίθουσα αυτή δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, χωρίς να έχουμε, ωστόσο, φροντίσει για την επόμενη μέρα της λειτουργίας της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».

Σας ευχαριστώ.

Αφήστε ένα σχόλιο