Skip links

Ομιλία : ” Η ΔΕΗ, με την «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση”

Ομιλία του Γιώργου Αρβανιτίδη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα:

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» (θυγατρική της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.), κ. Κωνσταντίνο Μαύρο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, κύριοι εκπρόσωποι της «ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ», καλή σας αρχή. Από το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» της προηγούμενης δεκαετίας στο σχέδιο, φτάσαμε στο «ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ» του σήμερα για την υλοποίηση αυτού του έργου το οποίο έχετε σχεδιάσει.

Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει κάτι άλλο πέρα από «ναι», για τη στροφή της χώρας μας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μια στροφή που οφείλει να γίνεται με κανόνες και με υποδομές σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις και δίκτυα, ώστε η χώρα μας- και αυτός πρέπει να είναι μεγάλος στόχος- να γίνει εξαγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο καταναλωτής ξένων πάνελ φωτοβολταϊκών ή απλά να τρέχει να καλύψει, ως υποχρέωση, τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα.

Επίσης λέμε «ναι» ότι η ΔΕΗ, με την «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση και να επιτελέσει ένα ευρύτερο εθνικό ρόλο για τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και την εθνική Οικονομία. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, πρέπει να είναι δίκαιη, πρώτα απ’ όλα, για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Τους το οφείλουμε, μετά από τόσα χρόνια υπερεκμετάλλευσης των περιοχών αυτών. Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση είναι αυτή που γίνεται και αφορά τους πολλούς που μένουν σε αυτές τις περιοχές και όχι μόνο τους λίγους που έρχονται σε αυτές τις περιοχές.

Γι΄ αυτό και ήμασταν οι πρώτοι στο Κίνημα Αλλαγής που μιλήσαμε για την ανάγκη οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής να οργανωθούν σε σχήματα ενεργειακών κοινοτήτων, σε σχέση με τη σημερινή σύμβαση που είναι όντως ξεχωριστή για το είδος της στη χώρα μας, ένα τόσο μεγάλο έργο φωτοβολταϊκό. Από την πλευρά μας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται πως τέτοιου είδους συμβάσεις γίνονται με διαφανείς όρους και δεν εμποδίζουν τον ανταγωνισμό.

Μιλάμε, λοιπόν, για ένα πάρκο 200 μεγαβάτ, μια επένδυση της τάξης των 110 εκατομμυρίων. Και, βέβαια, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για τη Δ.Ε.Η.- Ανανεώσιμες, εκτός από αυτό το πάρκο, πόσα πάρκα ακόμα θα σχεδιάζει; Ένα είναι το θέμα. Είναι μόνο η ανάγκη υπεραξιών της γης των διαθεσίμων που προκύπτουν τώρα πια και είναι χωρίς εκμετάλλευση; Είναι στόχος να τα κάνετε πρότζεκτ μάνατζμεντ, να ωριμάσετε έργα τα οποία θα αδειοδοτήσετε εξαιτίας του πλεονεκτήματος αυτού και στη συνέχεια θα τα αναπτύξετε μόνοι σας, με partners ή θα κάνετε το πρότζεκτ  management; Είναι τρεις  διαφορετικές επιλογές, όλες μαζί μπορεί να λειτουργούν αλλά και κάθε μία ξεχωριστά. Αλλά οφείλετε να έχετε καθαρούς κανόνες σε όλα αυτά.

Και γιατί δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα τέτοιο έργο με τη Δ.Ε.Η.- Ανανεώσιμες ως ενεργειακή κοινότητα που ανταποδίδει στην περιοχή με το ίδιο μοντέλο που λειτουργούσε η τηλεθέρμανση στην περιοχή αυτή και ένας μεγάλος στόχος που αυτός θα αποδείκνυε στους κατοίκους και στις τοπικές κοινωνίες ότι  πραγματικά συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο.

Μερικά ερωτήματα επίσης, πόσες και ποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πάρκου; Πόσες μόνιμης απασχόλησης και πόσες περιστασιακές. Και δεν το λέω για να πω ότι αυτές οι επενδύσεις είναι μικρής απασχόλησης, απλά πρέπει να ξέρουμε κάθε μεγαβάτ τι αφήνει ως απασχόληση και να μη φοβόμαστε τους καθαρούς κανόνες και να κρυβόμαστε.

Υπάρχει δέσμευση μέσα από τις διαδικασίες που επιλέγετε για να απασχοληθούν εταιρείες και άνθρωποι της περιοχής από τον εργολάβο ή τον οποίον ανάδοχο του έργου;

Νομίζω ότι απαντήσατε αλλά το είχα ως ερώτημα ποια είναι η χρήση της γης. Μιλήσατε για ….. στην έκταση του φωτοβολταϊκού πάρκου σύμφωνα με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ορυχείου.

Υπάρχει κάποια μελέτη που να αποτυπώνει ακριβώς, σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, ποια προστιθέμενη αξία αφήνει στη χώρα και στην περιοχή το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό έργο; Υπάρχει μέθοδος μέτρησης του οικονομικού αποτυπώματος και η συνολική συμβολή στον κύκλο της τοπικής οικονομίας;

Είναι δεδομένο ότι η διαθεσιμότητα γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης στη δυτική Μακεδονία έχει προκαλέσει έκρηξη αιτήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυρίως φωτοβολταϊκών στην περιοχή. Αυτό αφορά εσάς, κύριε Υπουργέ. Πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το θέμα και πιο συγκεκριμένα ποια είναι η μέγιστη ισχύς Α.Π.Ε. που είναι επιθυμητό, που σχεδιάζεται, που είναι βέλτιστο να αναπτυχθεί στην περιοχή σύμφωνα με σας. Έχετε βάλει όριο;

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο χωροθέτησης των επενδύσεων Α.Π.Ε. σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στην περιοχή ή θα αυτορυθμιστεί από τη ζήτηση και από την αγορά;

Εξ΄ όσων γνωρίζω, επίσης, η περιφέρεια ζητά την ολοκλήρωση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Ποιος είναι ο στόχος για να ολοκληρωθούν αυτές οι ενέργειες;

Παράλληλα, υπάρχουν δύο ακόμα αιτήματα από την περιφέρεια ισχυρά ανταποδοτικά και αυτά φυσικά θα μπαίνουν στη συζήτηση εφόσον κανείς δεν αναλύει το όλο σχέδιο και τι πλεονεκτήματα θα έχει η περιοχή. Και, δεύτερον, εξασφάλιση της προτεραιότητας και ενίσχυση των επενδύσεων Α.Π.Ε. από τοπικούς επενδυτές και είναι ζητήματα τα οποία βάζετε στο δικό σας λόγο, κ. Υπουργέ, αλλά οφείλετε να μας ενημερώσετε τι σχεδιάζετε να κάνετε.

Επίσης θα αποκτήσουν τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια πιο αποφασιστικό ρόλο στις αδειοδοτήσεις των έργων Α.Π.Ε. ή τον τελευταίο λόγο θα έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας;

Και τέλος, κλείνω με αυτό, κ. Υπουργέ έχετε ανακοινώσει ότι επίκειται νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση των αδειοδοτήσεων των Α.Π.Ε. και τον εξορθολογισμό των αδικιών του θεσμικού πλαισίου που είχε επιφέρει στις ενεργειακές κοινότητες η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Θα θέλαμε, παρόλο που όλη αυτός ο διάλογος γινόταν σε αυτή την Αίθουσα θα πάμε σε αδιέξοδο και θα χρειαστούν νέες ρυθμίσεις.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα και κάποιες βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τις ρυθμίσεις που προτίθεστε να φέρετε.

 

Αφήστε ένα σχόλιο