Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είμαστε αισίως Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου και ακόμα ψαχνόμαστε για την Τροπολογία που ΘΑ κατέθετε ο κ. Χατζηδάκης, όπως ο ίδιος μας ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, την οποία είχε εξαγγείλει την…πιο προηγούμενη Παρασκευή και 13.
Μήπως τελικά θα φτάσουμε στην αυριανή Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, για να δούμε την…αόρατη Τροπολογία…;
Εδώ Τροπολογία, εκεί Τροπολογία…πουθενά η Τροπολογία.
Στην πορεία βέβαια γίνανε 3, όπως μας είπε χθες ο κ. Υφυπουργός, και ελπίζω να κατατεθούν σύντομα ώστε να μπορέσω να αναφερθώ στην δευτερολογία μου.
Και είναι να απορεί κανείς γιατί ένας τόσο σημαντικός τομέας όπως είναι η ενέργεια, πάνω στον οποίο η Κυβέρνηση θέλει να στηρίξει το αφήγημα μιας «πράσινης» ανάπτυξης, έχει μια τόσο πρόχειρη προσέγγιση και αντιμετώπιση από τον κ. Χατζηδάκη.
Συνολικά ο Υπουργός έχει καταθέσει στην θητεία του 9 τροπολογίες (10 με την σημερινή) όπου ρυθμίζονται κομβικά ενεργειακά θέματα, και όλα πάντα τελευταία στιγμή.
Για αυτό και δικαίως νομίζω θα μπορούσε να λάβει τον τίτλο του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Τροπολογίας.
Ελπίζω βέβαια να μην φτάσει το ρεκόρ που κατέχει η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία και έχει ως μόνο μέτρο σύγκρισης, δυστυχώς, ο κ. Υπουργός.
Θυμίζω, κάνοντας ένα επετειακό flash back, ότι ήταν ακριβώς πριν από 5 χρόνια, στις 4 Δεκεμβρίου 2015, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση, έφερνε 24 Τροπολογίες σε ένα Νομοσχέδιο…20 άρθρων, το οποίο είχε τίτλο: «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις»
Τότε, που κάποιοι ψάχνανε βοσκοτόπια για να πάρουν κανάλια…
Τώρα, ο κ. Χατζηδάκης, επικαλείται το πολύ αφελές επιχείρημα «αφού και οι προηγούμενοι αυτά κάνανε και χειρότερα, γιατί να μην τα κάνω και εγώ ;»
Και με αυτή την νοοτροπία σε Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, περιμένουμε να πάει μπροστά ο τόπος…
Κάποιοι ΔΕΝ θέλουν να καταλάβουν τις ανάγκες της εποχής και την αλλαγή νοοτροπίας που χρειαζόμαστε, και κυρίως το πολιτικό σύστημα…
Αλλά επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, και επειδή περίμενα όλες τις προηγούμενες ημέρες να γίνει κάποια μνεία σε ένα σχέδιο νόμου του προηγούμενου Υφυπουργού Περιβάλλοντος, του πρώην συναδέλφου μας Γιώργου Δημαρά, από τους Οικολόγους, δεν είδα να τον αναφέρει κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκυβερνούσε τότε…
Ίσως γιατί ξέχασε γρήγορα την οικολογική του συνιστώσα ;
Ο τότε λοιπόν αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, είχε παρουσιάσει δυστυχώς, με κλειστή τη Βουλή παραμονές των εκλογών, στις 24 Ιουνίου 2019, ένα Νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις.
«Ένα νομοσχέδιο που δεν πρέπει να μείνει στα συρτάρια», είχε πει…
ΚΑΙ στα συρτάρια έμεινε, ΚΑΙ δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, τα θέματα που είχαν τότε τεθεί, με καλές προθέσεις.
Σήμερα, έχουμε μπροστά μας το Νομοσχέδιο της παρούσας Κυβέρνησης με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» με τον κ. Υπουργό να μας μιλά για… μεγάλη Μεταρρύθμιση.
Όπως ανέφερα όμως και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μας ΔΕΝ επέρχεται κανένας εκσυγχρονισμός και ΔΕΝ πρόκειται για καμία μεγάλη Μεταρρύθμιση.
ΔΕΝ προστατεύεται το περιβάλλον, ούτε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών, ούτε θα «τρέξει με 1000» καμία Βιώσιμη Ανάπτυξη, εξαιτίας των ρυθμίσεων του παρόντος Νομοσχεδίου.
Και ΔΕΝ επέρχεται κανένας εκσυγχρονισμός γιατί:
- ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και μεγάλη Μεταρρύθμιση, το να τροποποιείς σημειακά απλώς 2-3 πρόσφατα ψηφισμένους νόμους.
Εκτός και αν αποκαλείτε κ. Υπουργέ εκσυγχρονισμό, την ηθική, πολιτική και εθνική ευθύνη και υποχρέωση που έχετε, για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα αυτονόητα δηλαδή, στην σημερινή συγκυρία!
Θα είστε μάλιστα, πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, αν αντί σωστού προγραμματισμού, αποτελεσματικής και μετρήσιμης αξιοποίησης των πόρων, αρχίσετε να μοιράζετε κονδύλια για μελέτες, εδώ κι εκεί, ή θα ρίξετε τις ευθύνες στον Συντονιστή ;
- ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός, και ούτε βέβαια προωθείται η προστασία του περιβάλλοντος, όταν επιφυλάσσετε στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, ρόλο «φτωχού συγγενή» με πενιχρά μέσα και στελέχωση.
Εκτός και αν πιστεύετε ότι διατηρώντας την ως μια ακόμα Διεύθυνση του Υπουργείου, και στριμώχνοντας κάποιες νέες ευθύνες, στις λειψές διατάξεις των άρθρων 124/125, που βρίσκονται στις λοιπές διατάξεις, του κατά τα άλλα «Μεταρρυθμιστικού» σας Νομοσχεδίου, «εκσυγχρονίζετε» τον περιβαλλοντικό έλεγχο στην χώρα.
Πού είναι η μεταρρύθμιση που προτείνει η «έκθεση Πισσαρίδη» για την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, σε Ανεξάρτητη Αρχή ;
Ακόμα και η WWF σας τόνισε ότι φορτώνετε γραφειοκρατικές ευθύνες στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, χωρίς να την κάνετε ΑΡΧΗ.
Και πώς θα μας πείσετε ότι «κόπτεστε», εσείς με την «πράσινη» ατζέντα, για την προστασία του περιβάλλοντος, όταν στο πρώτο έτος της δικής σας διακυβέρνησης (Ιούλιος 2019 – Ιούλιος 2020), το ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ διενήργησε συνολικά 46 επιθεωρήσεις και μόλις 7 υποθέσεις εξ’ αυτών κατάφεραν να ολοκληρωθούν με απόφαση επιβολής προστίμου;
Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία του ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Και καταθέτω για όποιον ενδιαφέρεται όλους τους ελέγχους και τα στοιχεία από δική σας απάντηση, σε Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.
Οι άνθρωποι και τα στελέχη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δίνουν άνιση μάχη με το περιβαλλοντικό έγκλημα και εσείς τους υποβαθμίζετε σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία.
Για ποιον εκσυγχρονισμό και προστασία του περιβάλλοντος μιλάτε ;
- ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός, ούτε προστατεύεται το περιβάλλον και ούτε προστατεύονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα με τις ρυθμίσεις που φέρνετε για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Είναι βαθιά ταξικές οι διατάξεις αυτές και πρέπει να επιφέρετε αλλαγές.
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι μεγάλοι και ισχυροί, που μπορούν να αγοράσουν τα άχρηστα πλέον γεωτεμάχια και να εξαφανίσουν την μικρή περιουσία του απλού κόσμου, και να προωθήσουν ακόμα και δικό τους ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.
Γιατί δεν δίνετε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις μεταβατικές διατάξεις ;
Σας το ζητάνε οι πάντες!
Δεν είναι ρεαλιστικά αυτά τα χρονοδιαγράμματα που έχετε θέσει κ. Υπουργέ.
Εμείς έχουμε πει: βάλτε τουλάχιστον 5 χρόνια, να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια πρώτα, και μετά να ξέρουν όλοι από τώρα, ποιοι θα είναι οι κανόνες πολεοδόμησης.
Θα έπρεπε να φέρετε ένα αυτοτελές Νομοσχέδιο, μόνο για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Εμείς δεν λέμε να μην μπει μια τάξη στα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Λέμε ξεκάθαρα, η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να καταργηθεί, όπως είναι σήμερα.
Αλλά όχι εις βάρος της μικροϊδιοκτησίας, όπως οι ρυθμίσεις που φέρνετε.
Συμφωνούμε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση απαξιώνει το τοπίο, με τον κατακερματισμό και τη διόγκωση του οικολογικού αποτυπώματος.
Η δόμηση πρέπει να περιοριστεί στις πολεοδομημένες περιοχές και εκτός σχεδίου μπορεί να γίνεται εξειδικευμένα μόνο για συγκεκριμένες χρήσεις.
Υπεραξία στα γεωτεμάχια ναι, αλλά με οργανωμένο τρόπο, λειτουργικές μεταβατικές διατάξεις, χωρίς να τινάζονται στον «αέρα» μικροεπενδύσεις και περιουσίες.
Άρα, πρέπει να τροποποιηθούν πολλά ακόμα στο παρόν Νομοσχέδιο.
Και υπογραμμίζω την κραυγαλέα αντίφαση:
Στην εκτός σχεδίου δόμηση, περιορίζονται οι μικροϊδιοκτήτες και πριμοδοτούνται οι τουριστικές εγκαταστάσεις των μεγάλων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, την στιγμή που η πανδημία αλλάζει το προφίλ του Τουρισμού παγκοσμίως.
- ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και ΔΕΝ προστατεύονται τα ιδιοκτησιακά δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ΟΛΩΝ των πολιτών το ίδιο, όταν φέρνετε κατ’ εξαίρεση «δωράκια» για τις Τράπεζες και τα ψηλά κτήρια στο Ελληνικό.
Γιατί δίνετε μόνο στις Τράπεζες το δικαίωμα να τακτοποιούν τις μεγάλες αυθαιρεσίες των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ έχει παρέλθει η σχετική προθεσμία ;
Μήπως για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί απρόσκοπτα και πιο γρήγορα ;
Και γιατί δίνετε δωρεάν μέτρα στα πολύ ψηλά κτήρια, εμμέσως, αφαιρώντας διάφορες εγκαταστάσεις, από τον συντελεστή δόμησης ;
- ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και ΔΕΝ προστατεύονται επί ίσοις όροις τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα όταν αυξάνετε τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο ή διατηρείτε αδικίες των νόμων της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Για παράδειγμα σας έχω επισημάνει στο αρ. 80 πρέπει να επιφέρετε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5.
Ενώ σας έχουμε πει επίσης ότι το να φέρνετε αυξήσεις μέσα στο 2021 στα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο, κάθε άλλο παρά βοηθά την ολοκλήρωσή του.
Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να καταργηθούν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει η υφιστάμενη νομοθεσία του Ν.4495/2017 προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο μηχανικών και πολιτών.
- ΔΕΝ είναι εκσυγχρονισμός και ΔΕΝ προστατεύονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όταν ΔΕΝ διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ορεινής ή νησιωτικής περιοχής όπως ορίζει το Σύνταγμα στο αρ. 101.
Εκτός και αν θεωρείτε πως με τις εξαγγελίες σας για την κατά προτεραιότητα εκπόνηση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων στη Μύκονο και τη Σαντορίνη εκπληρώσατε την ρήτρα νησιωτικότητας…
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
πέραν των όσων κατέθεσα στην Επιτροπή, και των Τροπολογιών που καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής, επιτρέψτε μου ορισμένες σκέψεις και προτάσεις ακόμα, για το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο και για το τί θα όφειλε αυτό να υπηρετεί.
Θα όφειλε λοιπόν να υπηρετεί την Ισορροπημένη Βιώσιμη Ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και Περιφέρειας.
Για να ριχθεί νερό στο μύλο μιας Ισορροπημένης Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την ύπαιθρο της χώρας, οφείλει η κάθε Κυβέρνηση να μην «μηρυκάζει» την υφιστάμενη Νομοθεσία και να τολμήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Δυστυχώς εδώ ΔΕΝ έχουμε να κάνουμε με ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, παρά τις μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης.
Υπάρχουν ασφαλώς και διατάξεις που είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα τις υπερψηφίσουμε όπως για παράδειγμα οι ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία, ή η παράταση για ένα έτος στις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο.
Είναι κάτι που η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής το είχαμε ζητήσει με σχετική μας Ερώτηση από τις 16 Νοεμβρίου.
Αλλά σίγουρα το παρόν Νομοσχέδιο ΔΕΝ αποτελεί ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, παρά θα φέρει ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ, αν όντως περάσουν ορισμένα θέματα χωρίς αλλαγές.
Θα όφειλε επίσης αυτό το Νομοσχέδιο να έχει ένα πιο συνεργατικό πνεύμα και να επιδιώκει συναινέσεις.
Και όχι να είναι ταξικό και συγκρουσιακό.
Χρειαζόταν ένα συνεργατικό πνεύμα μεταξύ πολλών Υπουργείων, δομών και επιπέδων διοίκησης, ώστε να απαλειφτούν διαδικασίες που ευνοούν την γραφειοκρατία και εμποδίζουν την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της.
Δυστυχώς όμως, ΔΕΝ βλέπουμε αυτό το πνεύμα στον κ. Χατζηδάκη, καθώς σε πολλά σημεία του Νομοσχεδίου δείχνει να θέλει να «καπελώσει» άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Και να γίνει ο ΜΕΓΑΣ ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ, ο οποίος θα αποφασίζει για όλα και μετά από έναν χρόνο θα αποφασίζει και τι απαλλοτριώσεις θα κάνει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.
Θα όφειλε αυτό το Νομοσχέδιο να ΜΗΝ περιοριστεί απλά στο «πράσινο» περιτύλιγμα ενός αφηγήματος για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Αλλά να μπει σε ένα πραγματικά «πράσινο» περιεχόμενο για το οποίο νοιαζόμαστε εμείς, με τις ουσιαστικές μας προτάσεις, που συνεχίζουμε να καταθέτουμε.
«Πράσινο» περιεχόμενο με όφελος για τον άνθρωπο, που έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας.
«Πράσινο» περιεχόμενο με όφελος για τους πολλούς και ΟΧΙ για τους λίγους.
Γιατί να πριμοδοτούνται οι ισχυροί και να περιορίζονται οι μικροί ;
Πόσο «πράσινο» είναι αυτό ;
Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε ανάμεσα σε άλλα:
- Να υπάρξει σχετική δεσμευτική πρόνοια στη σύνταξη των ΤΠΣ για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο στις ελληνικές πόλεις, που να προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Να περιέλθουν τα αδήλωτα και αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στους Δήμους της χώρας, και όχι στο Δημόσιο και να κινδυνεύουν έτσι να καταλήξουν στο Υπερταμείο.
Με αυτόν τον τρόπο οι Δήμοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» και τα αγροτικά, για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών.
- Προτείναμε επίσης να θεσμοθετηθεί καταβολή εισφοράς στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΛΚΑΓ) για τις συντάξεις των νέων γενεών, από τις παραχωρήσεις θαλασσιών περιοχών για ενεργειακά έργα ΑΠΕ.
Κατά αντιστοιχία του ν.4162/2013, που είχαμε προτείνει ως ΠΑΣΟΚ και είχε υπερψηφιστεί τότε.
Μια από τις ελάχιστες προτάσεις νόμου κόμματος που υπερψηφίστηκαν και έγιναν Νόμος κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ο Τζόζεφ Κάμπλ, Αμερικανός καθηγητής και συγγραφέας είχε πει:
«Αν θέλει να διαπιστώσει κανείς σε τί πραγματικά πιστεύει μια κοινωνία, δεν έχει παρά να κοιτάξει τον ορίζοντα μιας πόλης, και να δει πού είναι αφιερωμένα τα μεγαλύτερα κτίριά της….»
Ας κοιτάξουμε λοιπόν γύρω μας, ας κάνουμε την αυτοκριτική μας, και ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς με τον εαυτό μας και μεταξύ μας…
Σε τί πιστεύουμε ως κοινωνία και πού θέλουμε να ζήσουν και να πιστεύουν οι νέες γενιές Ελλήνων ;
Στις χωρίς ταυτότητα γειτονίες και στις όλο και πιο ψηλές, απρόσωπες πολυκατοικίες με τις αυξήσεις σε συντελεστές δόμησης και κάλυψης, που δίνει η Κυβέρνηση, ως κίνητρα για την απόσυρση κτιρίων ;
Γιατί αυτά τα κίνητρα να μην είναι τα μειωμένα τέλη, οι φοροαπαλλαγές κλπ για απόσυρση μάλιστα ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων ;
Ας αναλογιστούμε ποια θα ήταν η αξία του Ψυχικού, της Κηφισιάς ή ακόμα και της Καλαμάτας, του Ναυπλίου ή των Χανίων, με μεγάλα σε ύψος κτίρια.
Ας θυμηθούμε τέλος ότι βρισκόμαστε στην χώρα όπου κάποτε δοξάστηκε, γιατί οι κάτοικοί της είχανε το ανθρώπινο μέτρο στον πολιτισμό τους.
Του μέτρου με την έννοια της ανθρώπινης κλίμακας αλλά και με την έννοια του κάλους στην αισθητική.
Τα σπίτια και οι άνθρωποι κάνουν μια πόλη, αλλά και αντιστρόφως, μια πόλη «κάνει» και πλάθει τους ανθρώπους και τα σπίτια της.
Οι Ρωμαίοι έκαναν την Ρώμη, αλλά και η Ρώμη απέπνεε το κύρος σε όλους, να κάνουν σαν τους Ρωμαίους, όταν την επισκέπτονταν.
Άρα, ένα Χωροταξικό και Πολεοδομικό Νομοσχέδιο είναι κατά βάση θέμα Πολιτισμού και πολιτικών προτεραιοτήτων που βάζει η εκάστοτε εξουσία.
Πολιτικών και πολιτισμικών προτεραιοτήτων που έτσι όπως έρχονται στον κύριο κορμό του παρόντος Νομοσχεδίου αλλά και με τις ενεργειακές ρυθμίσεις που θα προστεθούν είναι βαθιά αντιπροοδευτικές και ταξικές.
Για αυτό και εμείς θα το καταψηφίσουμε επί της Αρχής, καθώς οι βασικές του διατάξεις και φιλοσοφία ΔΕΝ κινούνται στην κατεύθυνση της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης των πόλεων.
ΔΕΝ καταπολεμούν την άναρχη δόμηση και ΔΕΝ εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο της Χωροταξίας στην χώρα μας.
Με λίγα λόγια, είναι διατάξεις κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της εποχής, της χώρας και των πολιτών της.