Skip links

Ομιλία σε Επερώτηση για τη ΔΕΗ

 

ΔΕΗ: Εθνικός μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης και όχι μια ακόμα ΑΕ

 

Τοποθέτηση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Αρβανιτίδη σε Επερώτηση για τη ΔΕΗ

————————————————————————————————————

Πριν από έναν περίπου χρόνο, μιλώντας για την ΔΕΗ, είχα επισημάνει τρία στοιχεία:

1ον Τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της ΔΕΗ.
2ον Την ανάγκη για εθνική συνεννόηση στο κρίσιμο για ολόκληρη την ελληνική οικονομία, ζήτημα της ΔΕΗ.
3ον Την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πρόταση από την Κυβέρνηση για τη νέα ΔΕΗ.

Φοβάμαι ότι ενάμισι χρόνο μετά, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές καθώς παραμένουν ως ζητούμενα τόσο η εθνική συνεννόηση όσο και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ΔΕΗ. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία γύρω μας και μπαίνοντας σε μια νέα κανονικότητα που επιβάλλουν οι πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, κλιματική) επιμένω στην εθνική συνεννόηση γιατί η ΔΕΗ δεν είναι απλά μια ακόμα δημόσια επιχείρηση που πρέπει να την βλέπουμε με στεγνά οικονομικά κριτήρια. Η ΔΕΗ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την Εθνική Οικονομία αλλά και για το Γεωπολιτικό status της χώρας. Πρέπει να είναι πρωτοπόρος στις ΑΠΕ και παρούσα στα νέα ενεργειακά δίκτυα της ΝΑ Ευρώπης και Μεσογείου. Επιμένω επίσης στην απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, καθώς παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης της ΝΔ, δεν έχουμε δει το επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ μέχρι σήμερα.
Παραμένουν δε σοβαρά ερωτήματα από τις απαντήσεις των οποίων, θα προκύψει ο ρόλος που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση της ΝΔ στη ΔΕΗ. Απαριθμώ 8 κεντρικά ερωτήματα για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής:

1) Πότε θα ξεκαθαρίσει η ΔΕΗ τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα 5; Θα ξεκινήσει τελικά να δουλεύει το 2023 ως λιγνιτική μονάδα ;
2) Έχει ετοιμάσει η ΔΕΗ τα αρμόδια τμήματά της, τα έχει στελεχώσει με επαρκές προσωπικό ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν 24ώρες επί 7 μέρες την εβδομάδα από 01.11 με την έναρξη του target model ;
3) Η ΔΕΗ χρωστάει στου Διαχειριστές πάνω από 600 εκ. ευρώ, και αυτοί με τη σειρά τους χρωστάνε αυτά τα λεφτά στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, θερμικούς και ΑΠΕ. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση αυτών των ποσών; Το ερώτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ουσιαστικά η ΔΕΗ υλοποιεί το επενδυτικό σχέδιο της με τα λεφτά άλλων.
4) Πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις της ΔΕΗ σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία;
5) Ποια είναι η συμμετοχή (μετοχική ή άλλη) της ΔΕΗ στο έργο Euroasia Interconnector ;
6) Τι θα γίνει με τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές ;

7) Τι σκοπεύει να κάνει η ΔΕΗ με την υδροηλεκτρική μονάδα της Μεσοχώρας ;
8) Θα συνεχίσει να υπάρχει κοινωνική διάσταση στις πολιτικές της ΔΕΗ (ευάλωτες ομάδες);

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν κάνουμε «τυφλή» κριτική, αλλά δεν μπορεί άλλο η ΔΕΗ να βαδίζει και στα «τυφλά»…ή με την γνωστή τακτική της Κυβέρνησης του «βλέποντας και κάνοντας». Αναγνωρίζουμε την άνοδο της μετοχής και τις προσπάθειες ανάταξης της ΔΕΗ, αν και αυτό έγινε και με αυξήσεις στους λογαριασμούς των πολιτών. Χρειάζεται να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε βέβαια να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την εμμονή της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και περαιτέρω ποσοστού του ΑΔΜΗΕ. Για εμάς τα «δίκτυα» που αφορούν δημόσια αγαθά, όπως είναι η Ενέργεια, πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του Δημόσιου. Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι οικονομικά και εθνικά ασύμφορες.

Στο θέμα της Απολιγνιτοποίησης το μόνο ουσιαστικό που ξέρουμε για αυτό είναι ότι η Απολιγνιτοποίηση δεν θα γίνει με ΑΠΕ σε πρώτη θέση, αλλά με εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Η ΔΕΗ λοιπόν πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε έργα ΑΠΕ και να μετατραπεί σε εθνικό μοχλό Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αναβαθμίζοντας έτσι την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, και μετατρέποντάς την σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και ενεργειακή γέφυρα με την Αφρική. Αν δεν το κάνει αυτό η Κυβέρνηση της ΝΔ και αντιμετωπίσει τη ΔΕΗ αποκλειστικά ως μια ακόμα Α.Ε. θα είναι υπόλογοι έναντι της ιστορίας και θα κριθεί αυστηρά για τις επιλογές της.

Αφήστε ένα σχόλιο