Skip links

Ομιλία στο Νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης

Σημεία τοποθέτησης Γιώργου Αρβανιτίδη στο Νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης

 

Η κυβέρνηση φέρνει άλλο ένα Νομοσχέδιο πρόχειρο και βιαστικό και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, όπου επιχειρούνται αποσπασματικές αλλαγές σε σημαντικούς θεσμούς όπως η νομική βοήθεια.

Και αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να… απαξιώσει τον επιστημονικό κλάδο των δικηγόρων με την περίφημη πλέον τηλεκατάρτιση. Εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοίου τα μπρος – πίσω με την στήριξη

των επιστημόνων δεν έχουν προηγούμενο. Και ενώ υπάρχει ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας Αυτοαπασχολούμενων, για τον οποίο το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει εδώ και 15 ημέρες ερώτηση.

Ποιος είναι τελικά ο σκοπός αυτού του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοαπασχολουμένων ;

Γιατί δεν κάνετε τις αναγκαίες προσαρμογές και αλλαγές εδώ, ώστε να ωφεληθούν όντως, όσοι έχουν πραγματική ανάγκη ;

Γιατί δεν επεκτείνετε τάχιστα και άμεσα και με μικρότερο κόστος, το μέτρο της ψηφιακής υπογραφής  στους δικηγόρους, που πάει με ρυθμούς «χελώνας» η παράδοση των USB – και αφήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Κλείνουν ραντεβού για την παραλαβή των USB στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, οι δικηγόροι, αφού έχουν πληρώσει 27 ευρώ, πηγαίνουν και τους λένε ότι η πύλη ΕΡΜΗΣ έχει «πέσει» ελάτε ξανά αργότερα και βλέπουμε πότε θα παραλάβετε…

Αντίστοιχα πρέπει να προχωρήσετε και στις ηλεκτρονικές υπογραφές των δικαστών, ώστε να εκδίδουν ηλεκτρονικά τις αποφάσεις, αλλά και να γίνονται ηλεκτρονικά πια και οι επιδόσεις.

Αυτή είναι η προσαρμογή ενός σύγχρονου κράτους δικαίου στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της νέας εποχής και των λειτουργών της δικαιοσύνης.

Πρέπει επίσης να προσαρμόσετε σωστά στα νέα δεδομένα αλλά και να επιλύσετε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον θεσμό της δωρεάν νομικής βοήθειας για τους άπορους συμπολίτες μας.

Με χαρακτηριστικότερο εξ αυτών των προβλημάτων την μεγάλη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των φακέλων και την εκκαθάριση και καταβολή των αμοιβών των δικηγόρων που αναλαμβάνουν.

Ένα σχεδόν χρόνο τώρα αδιαφορούσατε και έρχεστε σήμερα να αυξήσετε απλώς τα εισοδηματικά όρια για την ένταξη στη δωρεάν νομική βοήθεια.

Ο σημαντικός αυτός θεσμός δυστυχώς δυσλειτουργεί και φοβάμαι ότι οι ρυθμίσεις που φέρνετε θα έχουν ως βέβαιο αποτέλεσμα την έμπρακτη παράλυσή του.

Θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε.

Εκτός και αν το αποτέλεσμα που επιδιώκετε είναι να χρησιμοποιήσετε τον θεσμό ως έναν άτυπο και άτοκο δανεισμό δικηγορικών υπηρεσιών προς το Δημόσιο.

Θέλετε να φτιάξετε ένα κράτος δικαίου και μια Δικαιοσύνη με κουπόνια ;;

Αν είναι αυτός ο στόχος σας εμείς είμαστε αντίθετοι.

Είμαστε επίσης αντίθετοι με την ακατανόητη και παράλογη εξαίρεση από τον θεσμό ουσιαστικά  όλων των νέων δικηγόρων, με την εντελώς αδικαιολόγητη προϋπόθεση που τίθεται να υπάρχουν 10 παραστάσεις πριν την ένταξη ενός δικηγόρου στον κατάλογο.

Λέμε ΝΑΙ στη δωρεάν νομική βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη.

Με έγκαιρη πληρωμή των δικηγόρων που αναλαμβάνουν αυτές τις υποθέσεις. Γιατί όχι και με παροχή σε αυτούς δωρεάν ψηφιακών υπογραφών, υπολογιστών και άλλων μέσων για να κάνουν εύκολα και γρήγορα τη δουλειά τους.

Και με προτεραιότητα στους νέους δικηγόρους που είναι μια πρώτη ύλη για αυτούς ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία αξιοπρεπώς, όχι με αποκλεισμό τους.

Κάθε επιστήμη, όταν χωρίζεται από τη δικαιοσύνη και την υπόλοιπη αρετή, γίνεται πανουργία κι όχι σοφία, έλεγε ο Πλάτωνας διά στόματος Μενέξενου.

Είναι λοιπόν μεγάλη η ευθύνη σας, σε αυτή ειδικά τη συγκυρία να μην μπαίνετε σε πειρασμούς για τεχνάσματα και πανουργίες εις βάρος ενός σύγχρονου κράτους δικαίου της δικαιοσύνης και των συλλειτουργών της.

#kinima_allagis #vouli

Δείτε εδώ ολόκληρη της ομιλία του κ. Αρβανιτίδη:

 

Αφήστε ένα σχόλιο