Skip links

Πού θα πρωτοπάνε οι 104 αστυνομικοί που θα προστεθούν από…Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη;

Σε μια πολύ δυσάρεστη και επικίνδυνη κανονικότητα τείνει να εξελιχθεί – και να καθιερωθεί πλέον – η εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Καθημερινές διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες συμβαίνουν ανεξαρτήτου ώρας, περιοχής ή γειτονιάς. Η έξαρση αυτών των υποθέσεων οδηγούν τις τοπικές κοινωνίες σε απόγνωση, τις διοικήσεις των δήμων σε μια αδιέξοδη αναζήτηση λύσεων και τους αστυνομικούς διαρκώς απολογούμενους για το ανθρώπινο δυναμικό που απλώς, δεν υπάρχει.

Σημαντική παράμετρος για την έκταση αυτών των φαινομένων είναι για άλλη μια φορά η άνιση μεταχείριση από πλευράς κεντρικής διοίκησης, των δήμων της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Η ελλιπής αστυνόμευσης δεν αφορά μόνο το κέντρο της πόλης και στα πέριξ αυτού, αλλά κυρίως πλήττει την περιφέρεια, τα χωριά και τις κωμοπόλεις της ενδοχώρας. Ο περίφημος θεσμός του «Αστυνομικού της γειτονιάς», που είχε εισάγει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, ατόνησε, δεν επεκτάθηκε και κάθε φορά επανέρχεται ως εξαγγελία από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Προεκλογική «παρηγοριά στον άρρωστο» οι 104 αστυνομικοί
Κι ενώ οι φωνές από τους περιφερειακούς δήμους γίνονται ολοένα και εντονότερες, ενώ οι οχλήσεις προς την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πιεστικές, την ώρα που οι διαμαρτυρίες των κατοίκων αυτών των περιοχών «μιλάνε» για χαρακτήρα πανδημίας των κρουσμάτων εγκληματικότητας, ο αρμόδιος Υπουργός προστασίας του πολίτη, ανακοινώνει 104 πρόσθετους αστυνομικούς για τη δύναμη της Θεσσαλονίκης. Οι νέες αυτές τοποθετήσεις όμως δεν θα γίνουν νωρίτερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, βάσει του κώδικα μεταθέσεων. Και ο πραγματικός τους αριθμός θα είναι τελικά πολύ μικρότερος, λαμβάνοντας υπόψη τις συνταξιοδοτήσεις του 2022 αλλά και τα δύο τμήματα ενδοοικογενειακής βίας που στελεχώθηκαν εκ των έσω.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες μοιάζουν με «παρηγοριά στον άρρωστο» ειδικά για την Β’ Θεσσαλονίκης, όπου δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ρεπόρτερ-ερευνητής για να διαπιστώσει την απόλυτη ανυπαρξία προληπτικής αστυνόμευσης περιφερειακά, με κοινά περιπολικά για δήμους που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις και τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ να αδυνατούν να ανταποκριθούν, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

«Άμεση Δράση» για τη νεανική εγκληματικότητα
Μέσα στο ανασφαλές αυτό περιβάλλον μιας καθημερινότητας χωρίς προληπτικούς αστυνομικούς ελέγχους και με περιορισμένες δυνατότητες αντιμετώπισης των περιστατικών, τα στοιχεία που καθημερινά διαβάζουμε για την αύξηση των κρουσμάτων της νεανικής εγκληματικότητας, προβληματίζουν ιδιαίτερα και δημιουργούν ερωτηματικά και οργή. Οργή για τα χαμένα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας που δε μπορεί να δώσει δημιουργικές διεξόδους και ένα ελκυστικό μέλλον στα παιδιά της, πόσο μάλλον να προλάβει το κακό. Τα αστυνομικά δελτία καθημερινά αναφέρονται σε περιπτώσεις συμμοριών ανηλίκων με δράστες ή θύματα άτομα νεαρής ηλικίας και την πολιτεία να στέκεται άνευρη, άτολμη και τελικά άπραγη, απέναντι στη νέα μάστιγα που διαρκώς ξεφυτρώνει κεφάλια ως λερναία Ύδρα. Το Υπουργείο προστασίας του πολίτη θα πρέπει άμεσα, σε συνεργασία με τους δήμους και ειδικούς επιστήμονες, να δει ξεχωριστά αυτό το ζήτημα, εισάγοντας νέες μεθόδους αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας, πριν η κατάσταση ξεφύγει εντελώς και να είναι πλέον πολύ αργά….

ΠΗΓΗ: https://www.theopinion.gr/opinions/poy-tha-protopane-oi-104-astynomikoi-poy-tha-prostethoyn-apo-septemvri-sti-thessaloniki/

Αφήστε ένα σχόλιο