Skip links

Πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη με ενεργειακή δημοκρατία και ισότιμες, δίκαιες ευκαιρίες για όλους

Στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές και εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου πολυκρίσεων (οικονομική, κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή) όπου το παλιό ακόμη δεν έχει τελειώσει ενώ το καινούριο δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί, ζητούμενο παραμένει ο σχεδιασμός και στη συνέχεια η  αποτελεσματική υλοποίηση μιας Πράσινης και Δίκαιης Μετάβασης με πρωταγωνιστές τους πολίτες για έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Μέσα από τις αλληλένδετες πολυκρίσεις που είναι ακόμη σε εξέλιξη πρέπει παράλληλα να αναγνωρίσουμε αλλά και να συνειδητοποιήσουμε τα όρια και τις δυσκολίες της αυτορρύθμισης των αγορών καθώς και την ανάγκη  για διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας μας, ώστε να δείξουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε επόμενες κρίσεις. Επομένως το στοίχημα της επόμενης ημέρας των μετα-κρίσεων αφορά σε μία διαφορετική κοινωνικο-οικονομική οργάνωση σε τοπικό, αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καλύτερα προετοιμασμένους. Με τους πολίτες πιο ενήμερους, πιο έτοιμους, αλλά και πιο προστατευμένους, ειδικά τους πιο ευάλωτους.

Το όραμα για μια ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη με αλληλεγγύη τόσο εντός της Ε.Ε. όσο κι εντός της Ελλάδας παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, όπως προτείνει και το Κίνημα Αλλαγής. Η Πράσινη και Δίκαιη μετάβαση δε μπορεί να μην σχετίζεται με την ποιότητα της οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής και πολιτιστικής ζωής των πολιτών. Αντιθέτως, εξελίσσεται σε συνάρτηση  μαζί τους και περνά μέσα από τον ενεργειακό και κλιματικό ανασχεδιασμό.

Στην πραγματικότητα μιλάμε για μια ενεργειακή δημοκρατία με ισότιμες και δίκαιες ευκαιρίες για όλους. Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που σχεδιάζει να δημιουργήσει «μόνιμο» μηχανισμό επιδότησης προκειμένου να ενισχύσει την εξάρτηση των νοικοκυριών από το κράτος, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αυτή της «πράσινης» ενεργειακής ανεξαρτησίας. Μια σοσιαλδημοκρατική απάντηση στην κρίση και μια προοδευτική ενεργειακή πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο. Μιλάμε για μια  πολιτική που απελευθερώνει τον πολίτη από ενεργειακές εξαρτήσεις και τον μετατρέπει σε αυτοπαραγωγό καθαρής ενέργειας, συμμετέχοντας ομότιμα στην ενεργειακή αγορά. Έτσι ο Έλληνας πολίτης γίνεται από απλός καταναλωτής, και  παραγωγός καθώς παίρνει ο ίδιος  τα μέσα παραγωγής στα χέρια του. Στην κατοικία του, στην επιχείρησή του, στη γειτονιά του, στο σχολείο του. Καταναλωτής και παραγωγός, ελεύθερος, αυτόνομος, ισχυρός. Με τεράστια οικονομικά οφέλη για τον ίδιο. Με ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα μας – ένα ζήτημα μεγάλης εθνικής σημασίας.

Ας μη γελιόμαστε. Σήμερα η χώρα έχει ανάγκη –πιο πολύ από ποτέ– ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ψηφιακή και «πράσινη» οικονομία, με την ενεργειακή πολιτική βασικό μοχλό που θα μειώνει τις ανισότητες, θα στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα και θα φέρει μια ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο. Αντ’ αυτού, παρακολουθούμε μια ενεργειακή πολιτική- ακορντεόν και ένα διαρκές εκκρεμές του Φουκώ. Χωρίς πυξίδα και προοπτική να εξασφαλιστεί μόνιμα προσιτή και καθαρή ενέργεια για τους πολίτες. Παρατηρούμε  να εκτυλίσσεται καθημερινά ένας ενεργειακός αυτοσχεδιασμός που τελεί υπό  σύγχυση, που «παίζεται στα ζάρια», ανάλογα με τη ζαριά. Χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Ένα άλμα στο κενό!

Πρέπει άμεσα να αντιληφθούμε όλοι ότι το 2023 θα είναι χρονιά ορόσημο για τον ενεργειακό τομέα, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας όσο και στο διεθνές, με το ξεκαθάρισμα των ευρωπαϊκών ενεργειακών επιλογών και την επαναχάραξη του ενεργειακού χάρτη της ευρύτερης περιοχής μας. Οι πολιτικές αποφάσεις και επιλογές μιας νέας κυβέρνησης είναι αυτές που θα καθορίσουν αν η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το υψηλό ενεργειακό κόστος για τους πολίτες της και για το αν θα καταφέρει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να προωθήσουμε αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής. Πρέπει να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό μας σύστημα, σε πιο πράσινες» κατευθύνσεις, όχι απλά για να πάμε με την «μόδα» της εποχής, αλλά για υπαρξιακούς λόγους εθνικής επιβίωσης.Η εφαρμογή όμως ενός ελληνικού greendeal πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και να μην αποτελέσει μια μεταφορά και αντιγραφή απλώς ενός σχεδιασμού απέξω. Και βέβαια να μην εφαρμοστεί αποσπασματικά. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουμε μια κλιματική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, με ενσωμάτωση της κλιματικής ουδετερότητας σε κάθε κυβερνητική πολιτική, αλλά και σε κάθε δράση της αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δείχνει να ανησυχεί έντονα για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Σε αυτή την αγωνία οι κυβερνήσεις οφείλουν να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης και συγκεκριμένες βιώσιμες λύσεις για την ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της πολιτών, και ειδικά των νέων ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: https://www.theopinion.gr/opinions/prasini-viosimi-anaptyxi-me-energeiaki-dimokratia-kai-isotimes-dikaies-eykairies-gia-oloys/

Αφήστε ένα σχόλιο