Με τον Προϋπολογισμό του 2021 που συζητάμε σήμερα, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, σε σχέση με την πρόχειρη προετοιμασία της Κυβέρνησης της ΝΔ, για την δύσκολη χρονιά που έρχεται.
Όσο πρόχειρα προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα πανδημίας, που ήξερε ότι ερχόταν…άλλο τόσο και περισσότερο πρόχειρα, βλέπουμε να προετοιμάζει τον Προϋπολογισμό, επαναλαμβάνοντας κενά και ολιγωρίες, ενόψει του δεύτερου κύματος της οικονομικής δυσπραγίας, το 2021.
Η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα προστασίας των πολιτών και στήριξης του ΕΣΥ, μετά το πρώτο lockdown, και τώρα πάμε από διάγγελμα σε διάγγελμα και από παράταση σε παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Το ίδιο καθυστερημένα, βλέπουμε να έρχονται τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας, με… ανεπαρκή έως ανύπαρκτα, μέτρα προστασίας της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων.
Και ενώ το ΕΣΥ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής μέσα στην Πανδημία, στους Προϋπολογισμούς 2020 – 2021 γίνεται ο φτωχός συγγενής αφού:
1ον -Θα λειτουργεί στα ίδια περίπου επίπεδα δαπανών με το 2019 και
2ον -με πολύ λιγότερο προσωπικό, από ότι το 2019,
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επιμένει να υιοθετεί υπεραισιόδοξες προβολές και σενάρια για τις οικονομικές εξελίξεις το 2021.
Ο Προϋπολογισμός του 2021 θα αποδειχθεί μια ανεφάρμοστη εξίσωση που δεν θα βγαίνει, όχι εξαιτίας του COVID19, αλλά κυρίως εξαιτίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ.
Πριν από δυο μήνες, με το νέο lockdown τότε επί θύραις, η Κυβέρνηση έστηνε το αφήγημα του … «ελατηρίου» της ανάπτυξης στο 7,5% για το 2021.
Σήμερα, μιλά για ανάπτυξη στο 4,8%.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κάνοντας λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 0,9% το 2021….θυμίζω ότι ο ΟΟΣΑ είναι ο διεθνής οργανισμός, την προεδρία του οποίου διεκδικούμε.
Πριν από δυο μήνες, η Κυβέρνηση δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι η ύφεση το 2020 θα είναι διψήφιος αριθμός.
Σήμερα, αναθεωρεί για τρίτη φορά, τις εκτιμήσεις της και προβλέπει ύφεση στο 10,5% για το 2020.
Πριν από δυο μήνες, η Κυβέρνηση παρέπεμπε στις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» και το σχέδιο που θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σήμερα, «ξαναζεσταίνει» το πιάτο με την έκθεση Πισσαρίδη και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να καλύψει τις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που ήρθαν χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία.
Η έκθεση όμως Πισσαρίδη, που με ορισμένες θεματικές θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς, αν και απουσιάζει εντελώς η κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης, δεν μας λέει το πως θα απορροφηθούν αποτελεσματικά αυτοί οι πόροι.
Το Κίνημα Αλλαγής λέει ότι το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των πόρων, πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας.
Αυτό το σχέδιο πρέπει να στοχεύει στην Πράσινη Ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας και όχι να κατευθύνει τους πόρους σε εισαγωγές.
Χρειαζόμαστε πολλές πράσινες επενδύσεις τώρα, με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τον τόπο.
Με συμπαραγωγές ελληνικών εταιριών με ξένες εταιρείες, και ανάπτυξη νέων καινοτόμων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Στον Αγροδιατροφικό τομέα, στον Ενεργειακό, στον Ναυτιλιακό/επισκευαστικό, στην υγεία.
Στον τομέα ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μπούμε στο τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Ίσως είναι η τελευταία εθνική ευκαιρία για να καλύψουμε το κενό που μας χωρίζει με τις άλλες αναπτυγμένες βιομηχανικά ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλά, με ποιο…επιτελικό κράτος, με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποιες διαδικασίες, θα έρθουμε να αξιολογήσουμε επενδύσεις και προτάσεις για να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους αυτών των δις ;
Με το επιτελικό κράτος του κ. Χατζηδάκη που δεν εφαρμόζει ούτε τις προτάσεις της ίδιας της έκθεσης Πισσαρίδη, αφού δεν αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος σε Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά την φορτώνει με γραφειοκρατικές ευθύνες ;
Το επιτελικό κράτος του κ. Χατζηδάκη, με τις Τροπολογίες στο και πέντε, με το «βλέποντας και κάνοντας», με το «ράβε-ξήλωνε» και την αλλαγή των κανόνων 8 φορές στην αγορά των ΑΠΕ, που θα επιφέρουν καθολικό lockdown στις ενεργειακές κοινότητες και στους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ ;
Ή με το επιτελικό κράτος που καθυστερεί να παρέμβει στις αστοχίες του Target Model, που προκαλούν παρενέργειες στην ανάπτυξη και την οικονομία συνολικότερα ;
Την περασμένη Άνοιξη όταν η χώρα μπήκε στις συμπληγάδες του Κορωνοϊού, το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και τα άλλα κόμματα, βάλαμε πλάτη.
Στηρίξαμε τα υγειονομικά μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί.
Η κατάσταση άλλωστε, ήταν για όλους μας πρωτόγνωρη.
Το Κίνημα Αλλαγής, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της Πανδημίας, κράτησε υπεύθυνη στάση.
Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και δεν παρασυρθήκαμε από τον πειρασμό λαϊκισμών και επικίνδυνων αμφισβητήσεων.
Αυτό όμως που δεν μπορούμε να δεχτούμε, είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση την πανδημία για να περνά μέτρα για λίγους και εκλεκτούς.
Μέτρα άδικα και με ουσιαστική παράκαμψη του Κοινοβουλίου, που έχει καταδικαστεί σε έναν «αποστειρωμένο» ρόλο, με τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Η πανδημία έφερε μια υγειονομική και μια νέα οικονομική κρίση.
Δεν πρέπει να φέρει επιπλέον και μια κρίση Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.
Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα το 2021.
Θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να στηρίξουμε όσους πληγούν από την ύφεση.
Να κρατήσουμε την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια.
Και εδώ έρχεται το τεράστιο πρόβλημα αντίληψης, που έχει η Κυβέρνηση.
Η οποία δείχνει να μην καταλαβαίνει τις δυσκολίες και σχεδιάζει την πορεία της Ελλάδας σε ένα εικονικό περιβάλλον.
Ελπίζω, όταν αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος, να μην είναι πολύ αργά ξανά για τη χώρα.
Θεωρούμε θετική την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό της πρόταση που έχουμε εδώ και μήνες καταθέσει εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, για το «πρασίνισμα» του Προϋπολογισμού με την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών ως φιλικών ή μη για το περιβάλλον.
Είναι μια θετική αναφορά που απορρέει και από ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αλλά δεν φτάνει.
Εμείς ζητάμε να ενσωματωθούν οριζόντια στον Προϋπολογισμό αλλά και σε κάθε κυβερνητική πολιτική οι πρόνοιες για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής και για αυτό θα παρουσιάσουμε σχετικές προτάσεις για έναν ελληνικό κλιματικό νόμο.
Το ζητούμενο δεν είναι απλά το «πράσινο» περιτύλιγμα του Προϋπολογισμού, αλλά και το «πράσινο» περιεχόμενο του.
«Πράσινο» περιεχόμενο με όφελος για τους πολλούς και ΟΧΙ για τους λίγους, που δυστυχώς προωθείτε εσείς και με αυτόν τον Προϋπολογισμό.
Για αυτό και εμείς, τον καταψηφίζουμε.