Skip links

“Με απόφαση Χατζηδάκη περικόπτονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για την Απολιγνιτοποίηση”

Ερώτηση προς τον νέο Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, αναφορικά με Απόφαση του πρώην Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη βάσει της οποίας περικόπτονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για την Απολιγνιτοποίηση.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με απόφαση του απελθόντος υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη (ΥΠΕΝ/ΔΚΑΠΑ/126440/2480/31.12.2020), άλλαξε ο τρόπος κατανομής των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το έτος 2020 και έτσι περικόπτονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου που προορίζονταν για την Απολιγνιτοποίηση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης με την Υπουργική του Απόφαση περιέκοψε τους συγκεκριμένους πόρους από 6% σε 1% προς το Πράσινο Ταμείο ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των τοπικών δήμων και φορέων των επίμαχων περιοχών που καλούνται να κάνουν την περίφημη «Δίκαιη Μετάβαση».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των εσόδων που κατευθυνόταν στις λιγνιτικές περιοχές έφτανε το 6% για το 2018 και 2019, με το συνολικό κονδύλι ανά έτος να αγγίζει τα 30εκ., ενώ για το 2020 θα πέσει μόλις στο 1% κάτι που σημαίνει πως δεν θα ξεπεράσει τα 5εκ. ευρώ. Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση μάλιστα, η οποία επηρεάζει καθοριστικά το μέλλον των ενεργειακών Δήμων της χώρας, έγινε «εν κρυπτώ» και χωρίς να είναι ενήμερος κανείς θεσμικός παράγοντας ή να έχει υπάρξει κάποια σχετική διαβούλευση.

  • Επειδή καθίσταται πλέον πασιφανές ότι το πολυδιαφημισμένο Master Plan της Κυβέρνησης έρχεται πια σε σύγκρουση με τη συγκεκριμένη Απόφαση και όχι μόνο σε «Δίκαιη Μετάβαση» δεν θα οδηγήσει, αλλά θα επιφέρει μια συνεχώς και πιο άδικη μετάβαση, αν εφαρμοστούν τέτοιου είδους άδικες και αδικαιολόγητες Υπουργικές Αποφάσεις.
  • Επειδή σε μια περίοδο με παρατεταμένη ύφεση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης δεν υπάρχει η πολυτέλεια για περικοπή πόρων για το σύνθετο εγχείρημα της Απολιγνιτοποίησης.
  • Επειδή αυτό το εγχείρημα θα τραβήξει βέβαια σε βάθος χρόνου, ωστόσο η σημερινή συγκυρία εξαιτίας και της πανδημίας φέρνει σε μια οριακή κατάσταση τις περιοχές αυτές όπου επιβάλλεται η άμεση εκταμίευση ποσών για έναρξη των πρώτων έργων και δράσεων, ενόψει του πολύ σύντομου χρονοδιαγράμματος Απολιγνιτοποίησης, το οποίο είχε θέσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
  • Και επειδή η πρωτοφανής και αιφνιδιαστική αυτή μείωση των σχετικών εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αποφασίστηκε στις 31.12.2020 έρχεται να προστεθεί στο ήδη κατά πολύ μειωμένο «Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης του Λιγνίτη», όταν με το Ν. 4533/2018 αντικαταστάθηκε προς το δυσμενέστερο, από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού των σχετικών πόρων που καταβάλλονταν στις επίμαχες περιοχές ως τέλος ανάπτυξης του Ν. 2445/1996, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής ρωτά τον νέο Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος:
  1. Αν προτίθεται να τροποποιήσει την τουλάχιστον ακατανόητη και άστοχη Υπουργική Απόφαση του προκατόχου του, η οποία θα αποστερήσει σημαντικούς και πολύτιμους πόρους που έχουν ανάγκη οι προς μετάβαση περιοχές για τη χρηματοδότηση δράσεων, που στόχο έχουν την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  2. Αν προτίθεται να θεσμοθετήσει το δικαίωμα των περιοχών μετάβασης ως μόνιμο ποσοστό (πχ. 6%) έτσι ώστε να μην είναι έρμαιο των εκάστοτε υπουργικών διαθέσεων και αποφάσεων, όπως έχουμε στο παρελθόν προτείνει ως Κίνημα Αλλαγής και δεν είχε δεχθεί ο προκάτοχός του.

Αφήστε ένα σχόλιο