Skip links

“Μια τριπλή κρίση και μια τριπλή ευκαιρία”

Ζούμε σε μια μεταβατική εποχή τριπλής κρίσης (οικονομικής, υγειονομικής και κλιματικής) που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εφησυχασμούς και επικοινωνιακές ωραιοποιήσεις. Όποιος πορεύεται με αυτή την κοντόφθαλμη λογική στοχεύει μόνο σε μικροκομματικά και περιστασιακά οφέλη και είναι κατώτερος των περιστάσεων, την στιγμή που οι καιροί απαιτούν αλλαγή παραδείγματος και ιδέες «έξω από το κουτί». Δεν μπορούμε με παλιά περπατησιά να πάμε στο μέλλον. Και το μέλλον αναζητά νέες απαντήσεις σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Με τις ισορροπίες δυνάμεων να αναδιατάσσονται. Με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους και να ανατάξουν το παγκόσμιο γόητρο βασισμένο ξανά σε αρχές, αξίες και το διεθνές δίκαιο. Με το Brexit να αποτελεί πια πραγματικότητα. Με την Κίνα σε αναμονή για να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Με την Ε.Ε. να συμπεριφέρεται αμήχανα μπροστά σε κάθε κρίση και να αποζητά μια πιο εμπνευσμένη ηγεσία και τον επανακαθορισμό των σχέσεων της με γείτονες όπως η Ρωσία και η Τουρκία, η οποία είναι σταθερά πλέον προσηλωμένη στην διεκδίκηση ενός ηγεμονικού περιφερειακού ρόλου, επιπέδου όμως παγκόσμιου δρώντος.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα θα πανηγυρίσει τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Εκ των πραγμάτων, αλλά και εξ’ ανάγκης θα πρέπει να αναστοχαστούμε πορείες και τρόπους με τους οποίους θα πετύχουμε μια πιο ευημερούσα πατρίδα για τις επόμενες γενιές. Αυτός ο αναστοχασμός και οι επιλογές θα είναι επίπονες αλλά μόνο με αλλαγή νοοτροπίας και νέα προσέγγιση των πραγμάτων μπορούμε να πάμε μπροστά.

Όλοι πλέον γνωρίζουν – και αναγνωρίζουν –  ότι στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ ήμασταν οι πρώτοι που θέσαμε τις βάσεις, για όλη αυτή την αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας και σκέψης, σε δύσκολους καιρούς. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να επέλθουν όμως αυτές οι αλλαγές. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η τριπλή κρίση μπορεί να γίνει μια τριπλή ευκαιρία για την χώρα ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους μια πραγματική και ισορροπημένη Βιώσιμη – Πράσινη Ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας.

Τριπλή ευκαιρία για:

  • Να αλλάξουμε πρώτον, το οικονομικό και παραγωγικό μας μοντέλο.
  • Να ενισχύσουμε δεύτερον, τις δομές υγείας, φροντίδας και προστασίας των πολιτών όλων των ηλικιών.
  • Και τρίτον, να διαφυλάξουμε αποτελεσματικά την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το Κίνημα Αλλαγής μέσα από την δράση του εντός και εκτός Κοινοβουλίου, προσπαθεί με τις δυνάμεις που έχει να υπηρετήσει με κάθε τρόπο και όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή την στρατηγική της τριπλής ευκαιρίας, θέτοντας τρείς στόχους.

  1. Την προάσπιση της Δημοκρατίας και της λειτουργίας των θεσμών της από κάθε είδους απειλές.
  2. Την ανασύνταξη της μεσαίας τάξης ταυτόχρονα με την καταπολέμηση της διεύρυνσης των ανισοτήτων που παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο.
  3. Την υιοθέτηση πρωτοπόρων και καινοτόμων ιδεών για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της εποχής μας όπως η Κλιματική Αλλαγή, η 4η βιομηχανική επανάσταση, μελλοντικές υγειονομικές πανδημίες κλπ.

Πάνω σε αυτή την τριπλή στόχευση μπορούν να υφανθούν επί μέρους προτάσεις και λύσεις, με βάση πάντα την ανθρωποκεντρική μας προσέγγιση ως προοδευτικός χώρος, και να δώσουμε καλύτερες απαντήσεις από τις πρακτικές της συντηρητικής διακυβέρνησης της ΝΔ. Η επιτροπή Πισσαρίδη και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε σανίδα σωτηρίας από μόνα τους. Οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες, είναι αυτές που μπορούν να μεταμορφώσουν την τριπλή κρίση σε τριπλή ευκαιρία ή απλά να μιλάμε για την χαμένη ευκαιρία μιας πραγματικά νέας εθνικής αναγέννησης.

Αφήστε ένα σχόλιο