Skip links

“Ο προϋπολογισμός του 2022 θα είναι ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ αυτής της κυβέρνησης”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  “POLITICAL

 -Το “καλάθι” που θα γεμίσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι ικανό να αλλάξει το αρνητικό κλίμα ;

Η κυβέρνηση έδειξε πολύ καθυστερημένα αντανακλαστικά στο «κύμα» ακρίβειας που υπάρχει ήδη και παίρνει χαρακτηριστικά «τσουνάμι» αυξήσεων. Δεν βλέπω πως μπορεί να αλλάξει το πολύ αρνητικό κλίμα που έχει συσσωρευτεί και από την αποτυχημένη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Οι πολίτες βλέπουν ήδη τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις για τις ανατιμήσεις, με «κούφιες» διαβεβαιώσεις περί «παροδικού φαινομένου». Είναι γνωστό όμως ότι οι κυβερνητικές προβλέψεις έχουν πέσει όλες έξω και το να περιμένει ο Υπουργός Ανάπτυξης ως άβουλος παρατηρητής να τα «ρυθμίσει» όλα η αγορά είναι μια λάθος τακτική. Δυστυχώς ούτε που σκέφτεται η Κυβέρνηση αυτά που προτείνουμε εδώ και καιρό:

-Την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής,

-Την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης αλλά και

-την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να χτυπηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και δημιουργίας καρτέλ.

-Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την νέα χρονιά που ξεπροβάλλει;

Ζούμε σε μια μεταβατική εποχή τριπλής κρίσης (οικονομικής, υγειονομικής και κλιματικής) με εμφανή τα σημάδια παντού. Η οικονομία «αγκομαχά», αναζητά ακόμα «ελατήρια» ανάπτυξης και αναμένει τις «ενέσεις» ρευστότητας του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πανδημία μεταλλάσσεται και είναι ακόμα εδώ. Τα επικίνδυνα και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα είναι μεγαλύτερης συχνότητας, διάρκειας και έντασης πια. Δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος και περιθώρια για εφησυχασμούς και επικοινωνιακές ωραιοποιήσεις, σε κανένα από τα τρία αυτά μέτωπα των κρίσεων. Δεν υπάρχει επιστροφή στην «κανονικότητα», όπως την ορίζαμε πριν το 2020. Όλα θα είναι αλλιώς από εδώ και πέρα στη λειτουργίας της αγοράς και της κοινωνικής ζωής. Απέχουμε όμως αρκετά από την οριστική διαμόρφωση της νέας «κανονικότητας» και της καθημερινότητας πολιτών και κράτους. Το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο αυτής της νέας «κανονικότητας-καθημερινότητας» στη χώρα μας είναι θέμα πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων, οι οποίες θα αποκρυσταλλωθούν το 2022. Τις επιλογές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ τις βλέπουμε να ξεδιπλώνονται νομοθετικά και υφολογικά σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι επιλογές νέο-συντήρησης, κλειστών συστημάτων διαμόρφωσης αποφάσεων, καταστολής και όχι πρόληψης, διεύρυνσης ανισοτήτων και προνομιακής μεταχείρισης των «δικών» της παιδιών. Είναι επιλογές που υπονομεύουν την αξιοπιστία της πολιτικής, προκαλούν σύγχυση πολλές φορές στους πολίτες και μεγαλώνουν την ανασφάλεια στην κοινωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσεται σε «βραχνά» και εμπόδιο στην έλευση μιας νέας κανονικότητας στην χώρα. Είναι ιστορικό χρέος της Δημοκρατικής Παράταξης να αντιτάξει μια πραγματική εναλλακτική πρόταση πολιτικής. Μια προοδευτική ατζέντα που θα προτείνει μια διαφορετική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και όχι το business as usual της κυβέρνησης.

 

-Εκτιμάτε ότι στο τραπέζι του Πρωθυπουργού έχει ανοίξει ο φάκελος “πρόωρες εκλογές;

Η εκλογολογία «δίνει και παίρνει» από την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα. Δεν υιοθέτησα όλη την προηγούμενη περίοδο κανένα σενάριο «πρόωρων» εκλογών που κατά διαστήματα έβγαιναν στην επικαιρότητα. Ωστόσο, το 2022 θέλοντας και μη είναι μια προεκλογική χρονιά. Εκτιμώ ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 θα είναι ο τελευταίος που θα καταθέσει η παρούσα κυβέρνηση.

-Πόσο πιθανό είναι το σενάριο μιας μετεκλογικής συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να μπλοκαριστεί η ΝΔ;

Μια τεχνητή συγκυριακή συγκόλληση κομμάτων δεν θα μας πάει μακριά και η κυβερνησιμότητα θα πρέπει να εξασφαλιστεί, γιατί τόσο το 2022 όσο και το 2023 δεν θα είναι εύκολες χρονιές. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία των κομμάτων που θα κληθούν να κυβερνήσουν θα πρέπει να είναι επί την βάση αρχών και σύγκλησης προγραμμάτων για μια άλλη πορεία της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, οπότε τα όποια σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας είναι ακόμα πρόωρα.

– Στο ΚΙΝ.ΑΛ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της  εσωκομματικής αναμέτρησης. Ποιο είναι το στοιχείο που θα αναδείξει το “φαβορί”;

Σκοπός κάθε φιλόδοξου επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να είναι όχι μόνο να εγγυηθεί, μέσα από τις προσεχείς διαδικασίες ανάδειξής του, την ενότητα και την ενδυνάμωση της παράταξης, αλλά η διαμόρφωση και διατύπωση μιας «προοδευτικής» ατζέντας ως φάρου αναφοράς και εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Όποιος υποψήφιος καταφέρει να συσπειρώσει κάθε δημιουργική δύναμη απέναντι στην νέο-συντήρηση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αυτός που μπορεί να μας πάει μπροστά. Και υπάρχουν οι κοινωνικές συνθήκες, η αγωνία αλλά και η αναζήτηση των πολιτών για να ταυτιστούν και να ανα-συνταχθούν στην βάση μιας τέτοιας «προοδευτικής» ατζέντας.

 

Αφήστε ένα σχόλιο