Skip links

“Το κόστος για την οικονομία είναι ήδη μεγάλο και η κυβέρνηση τρέχει καθυστερημένα να υλοποιήσει μέτρα και προτάσεις”

Σημεία ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών

Στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Απογραφή του 2021 και τα οικονομικά μέτρα σχετικά με την πανδημία του COVID-19 τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης σημειώνοντας ότι η Απογραφή – και κυρίως τα αποτελέσματά της – είναι σίγουρο, ότι θα ξαναβάλει δυναμικά στην ατζέντα, το ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος.

Ο κ. Αρβανιτίδης, ευχήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας να δώσει την δυνατότητα να γίνουν ομαλά και όπως πρέπει, όλες οι διαδικασίες της Απογραφής και η Ελληνική Στατιστική Αρχή να φέρει εις πέρας ολοκληρωμένα, αυτό το πολύ σημαντικό έργο, σημείωσε όμως ότι :

«Τα μηνύματα για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, τόσο τα υγειονομικά, όσο και τα οικονομικά. Όπως βέβαια δεν είναι αισιόδοξα και τα στοιχεία που γνωρίζουμε ήδη, για την μείωση του πληθυσμού, τα οποία θα καταγράψει και θα επισφραγίζει και επισήμως, η Απογραφή. Και είναι ευκαιρία σήμερα να θυμηθούμε ότι η Διακομματική Επιτροπή «Για το Δημογραφικό» που συστάθηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 5 Μαΐου 2017, ύστερα από πρόταση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας Φώφης Γεννηματά, είχε καταλήξει σε ένα πόρισμα τον Μάρτιο του 2019, με προτάσεις και συμπεράσματα. Η προηγούμενη Κυβέρνηση το αγνόησε. Η Κυβέρνηση της ΝΔ αρκέστηκε μόνο στη θεσμοθέτηση ενός επιδόματος γέννησης, θεωρώντας ότι έκανε το χρέος της.

Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, έχουμε καταθέσει από τον Δεκέμβριο του 2018 πρόταση νόμου, για μια «Εθνική Δηµογραφική Πολιτική και την Στήριξη της Οικογένειας» με συγκεκριμένες προτάσεις».

Για τις υπόλοιπες διατάξεις του Νομοσχεδίου που αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική ζωή, αν και εκ πρώτης όψεως και δεδομένης της συνεχιζόμενης παράτασης ουσιαστικά του lockdown στην αγορά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι εύλογες οι ρυθμίσεις που φέρνει ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης, αλλά η Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε υιοθετήσει ένα πιο σοβαρό πρόγραμμα ρευστότητας μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό και ένα σύστημα επιστρεπτέας προκαταβολής για όλες τις επιχειρήσεις, όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. Έχουμε προτείνει ένα νέο τραπεζικό εργαλείο, μέσω εγγυήσεων του δημοσίου που θα πληρώνονταν κανονικά οι επιταγές και θα λυνόταν χωρίς παρατάσεις το ζήτημα των επιταγών. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση πάντα τρέχει καθυστερημένα να υλοποιήσει μέτρα και προτάσεις.

«Είναι να απορεί κανείς, γιατί παραμένουν 12 δις. ευρώ από τη ρευστότητα που έχει χορηγήσει η ΕΚΤ, ως καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδας και δεν πέφτουν στην αγορά….Μήπως ξέρετε κάτι που δεν μας το λέτε ; Μήπως θα επιλέξετε εσείς, με δικά σας κριτήρια, το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να τα ρίξετε στην αγορά ;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Για την ενίσχυση της Aegean ο κ. Αρβανιτίδης υπογράμμισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σύνεση για να διασφαλιστούν καλύτερα τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ζήτησε την επέκταση της ευεργετικής διάταξης του αρ. 40 σε όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε πτωχευτική διαδικασία ή σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά εργοδότη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση απόλυσης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε επίσης ότι ρυθμίσεις, όπως αυτές για τα ακίνητα που βρίσκονται στο Δήμο Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, θα πρέπει να λύνονται με ενιαίο τρόπο για όλη τη χώρα και όχι με ad hoc διατάξεις, ενώ χαιρέτησε την παραχώρηση στον ερασιτέχνη Ηρακλή της χρήσης τριών ακινήτων για την κάλυψη των αθλητικών του σκοπών και όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Οι εγκαταστάσεις που παραχωρούνται, όπως οι «Χορτατζήδες» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το γήπεδο της Μίκρας, είναι κάτι που θα βοηθήσει τα αθλητικά τμήματα του Ηρακλή, ένα αθλητικό σωματείο με τεράστια ιστορία για τη Θεσσαλονίκη».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αρβανιτίδης εξέφρασε την ευχή να δοθεί έμφαση όχι απλά στην γρήγορη ένταξη έργων και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά στην αποτελεσματικότητα αυτών των έργων και στην προστιθέμενη αξία που θα φέρουν στη χώρα, και κατέληξε ζητώντας:

«Να μην σπαταληθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης σε άσκηση ισορροπιών εντός της Κυβέρνησης. Ανάμεσα δηλαδή στον Υπουργό Οικονομικών, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης, γιατί αλλιώς, όσα έργα και να δούμε ότι ξεκινά η χρηματοδότησή τους, τόσοι και άλλοι τόσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα βλέπουμε να παραδίδουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στον κ. Γεωργιάδη. Σύνεση και προσοχή λοιπόν και όχι παιχνίδια ισορροπιών».

Αφήστε ένα σχόλιο