Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δυστυχώς, η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ανοίγει με τα έκτακτα μέτρα, των 2 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ΕΞΑΙΤΙΑΣ των καταστροφικών πυρκαγιών.
Πέραν όμως από τα έκτακτα περιλαμβάνονται και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Όπως η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την οποία καλό θα ήταν να είχε προηγηθεί μια συζήτηση.
Θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε τουλάχιστον τους καθ’ ύλιν αρμόδιους ανθρώπους (Δασολόγους κλπ.) για το ΠΩΣ θα λειτουργήσει αυτή η μεταφορά καλύτερα και αποτελεσματικότερα.
Έχουμε το παράδειγμα του ΟΦΥΠΕΚΑ και την μεταφορά των Φορέων Διαχείρισης, ο οποίος ενάμισι χρόνο μετά την ψήφιση του Νόμου ακόμα ΔΕΝ λειτουργεί πλήρως.
Ίσως θα έπρεπε να γίνει μια ακόμα συνεδρίαση των Επιτροπών μας…
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισπευστούν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη μεταβίβαση των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Γιατί όπως προανέφερα η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων προκαλεί πάρα πολλά βραχυκυκλώματα και καθυστερήσεις στη διοίκηση.
Συζητάμε ωστόσο σήμερα, τα ειδικότερα μέτρα, μια ημέρα μετά από την χθεσινή γενικότερη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.
Μια συζήτηση στην Ολομέλεια, την οποία στην ουσία προκάλεσε το Κίνημα Αλλαγής ζητώντας να ανοίξει νωρίτερα η Βουλή.
Στην χθεσινή λοιπόν συζήτηση είδαμε έναν Πρωθυπουργό κατώτερο των περιστάσεων που απευθύνθηκε υποτιμητικά στην κ. Γεννηματά.
Είδαμε την Κυβέρνηση της ΝΔ να επιλέγει να βάζει το πήχη χαμηλά.
Καθώς, την ενδιαφέρει μόνο η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε τραγικά γεγονότα.
Η λέξη ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ δεν ακούστηκε ΟΥΤΕ από την Κυβέρνηση, ΟΥΤΕ από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Παρά τα όσα δραματικά έχουμε ζήσει σε αυτό τον τόπο.
Αποδείχθηκε περίτρανα ΚΑΙ χθες, ότι τελικά όποιος από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.
Η μεν ΝΔ ανακάλυψε την Κλιματική Αλλαγή ΤΩΡΑ, ενώ παλιότερα της έφταιγε ο … «Στρατηγός Άνεμος».
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε ότι η Κλιματική Αλλαγή ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια περίπου…
Το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν οι μόνοι, που ΟΧΙ μόνο μιλήσαμε εγκαίρως για την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ….
Αλλά προχωρήσαμε και σε συγκεκριμένα μέτρα, με την δημιουργία του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το Πράσινο Ταμείο, και άλλα…
ΝΑΙ!
Η Κλιματική Κρίση είναι πλέον ΕΔΩ!
ΟΧΙ απλά η Κλιματική Αλλαγή.
Η Κλιματική Κρίση είναι επιβαρυντικός παράγοντας, για τις δασικές πυρκαγιές, αλλά ΔΕΝ μπορεί να είναι το ΑΛΛΟΘΙ για κανέναν.
Το Κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε.
Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κατήγγειλε ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης και αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε η Δικαιοσύνη να τον καλέσει για εξηγήσεις…
Μόνο στην Αττική σε Γεράνεια, Βαρυμπόμπη, Κερατέα, Βίλια έχουμε συνολικά 260.000 καμένα στρέμματα.
Μιλάμε για καμένες εκτάσεις που ξεπερνούν την μισή έκταση ολόκληρου του μητροπολιτικού πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας που είναι περίπου 460.000 στρέμματα.
Οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, ανέδειξαν :
- Την υποστελέχωση,
- Την ΜΗ επαρκή χρηματοδότηση της πρόληψης,
- Την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης και
- Τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών.
Οι προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες, ενώ αποτελούν αναγκαιότητα που είχε αναγνωριστεί από τους θεσμούς ακόμα και στην περίοδο των Μνημονίων, εκκρεμούν για πάνω από 2 χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών.
Οι τελευταίοι διορισμοί έγιναν πριν από 17 χρόνια.
«Κάθε Δασολόγος καλείται σήμερα να διαχειριστεί έκταση 381.260 στρεμμάτων, με βάση το επιστημονικό πεδίο γνώσης του. Στην πραγματικότητα υπάρχουν Δασικές Υπηρεσίες με κανέναν ή το πολύ έναν Δασολόγο/Δασοπόνο. Και φυσικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών αναμένεται να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα δύο χρόνια, αφού αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% του υπηρετούντος σήμερα προσωπικού των εν λόγω ειδικοτήτων»,
σημείωνε ο ίδιος ο Υπουργός κ. Σκρέκας σε επιστολή που έστειλε λίγο πριν τις πυρκαγιές του Αυγούστου, προς τον κ. Βορίδη, ζητώντας την άμεση στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με 300 Δασολόγους και Δασοπόνους.
Στην πραγματικότητα οι ανάγκες των δασικών Υπηρεσιών για προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού τα επόμενα τρία χρόνια, υπερβαίνουν τις 1.500.
Λόγω των αναμενόμενων συνταξιοδοτήσεων και της απαιτούμενης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών.
Θα «ξεμπλοκάρουν» επιτέλους αυτές οι προσλήψεις κ. Υπουργέ και πόσες θα είναι ;
——————————————————————-
Και έρχομαι τώρα στο θέμα της ΜΗ επαρκούς χρηματοδότησης της ΠΡΟΛΗΨΗΣ.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ των μέτρων των 2 Π.Ν.Π. που θα επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 60 ΕΚ. €(58 εκ. δαπάνες και 2,7 εκ. απώλειες εσόδων).
Και χωρίς να μπορούν να συνυπολογισθούν επακριβώς τώρα όλες οι τελικές δαπάνες.
Αναλογίζεται κανείς ότι ΑΝ η Κυβέρνηση είχε δώσει έστω ένα μέρος των 60 εκ. ευρώ σε ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΔΕΝ θα ήταν αναγκασμένη τώρα να ψάχνει να καλύψει αυτή την «τρύπα» στον Προϋπολογισμό από τα ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
Και βέβαια ΔΕΝ υπολογίζεται πουθενά ακόμα το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ από την απώλεια του δασικού, αγροτικού και ζωικού πλούτου και της βιοποικιλότητας των περιοχών που κάηκαν.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πριν από τις πυρκαγιές την χρηματοδότηση από το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ με 224 εκ. ευρώ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ.
Με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, όπου προβλέπεται η υλοποίηση δράσεων αναδάσωσης σε έκταση 16.500 εκταρίων σε όλη την Ελλάδα (165.000 στρέμματα – δηλαδή μιλάμε για 500 στρέμματα περίπου ανά Δήμο…) με έμφαση σε περιαστικές περιοχές.
Ξεχωριστό κονδύλι 45 εκ. ευρώ είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων του Τατοΐου, τώρα σίγουρα θα απαιτηθούν περισσότερα….
Είναι προφανές ότι ήταν ήδη πολύ λίγα τα στρέμματα που είχαν ανακοινωθεί εξ αρχής.
Αν συνυπολογίσουμε τις φετινές καμένες εκτάσεις που ξεπερνούν στα τέλη Αυγούστου το 1,3 εκ. στρέμματα, τότε μιλάμε ότι το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων αποτελεί πια «σταγόνα στον ωκεανό».
Καθώς υπάρχουν πια – δυστυχώς – νέα δυσάρεστα δεδομένα, που πρέπει να συνεκτιμηθούν.
Η φύση θα κάνει την δουλειά της με τη φυσική αναγέννηση των δασών που κάηκαν.
Όπου ασφαλώς τα δάση δεν έχουν ξανακαεί και όπου την αφήσουμε, λαμβάνοντας παράλληλα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Η Κυβέρνηση όμως οφείλει να βάλει σε ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ την εξεύρεση μεγαλύτερων πόρων για αναδασώσεις και να εξασφαλίσει την ισόρροπη γεωγραφική κατανομή ποσών και έργων.
Οι ανάγκες είναι τεράστιες σίγουρα τόσο στην Αττική, όσο και στην Εύβοια, στην Ηλεία αλλά και η βόρεια Ελλάδα μπορεί να μην είχε πολλές φωτιές φέτος, αλλά τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης πρέπει να προσεχθούν και υπάρχουν οι εκτάσεις για δασώσεις….
Για να είναι αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες οι «πράσινες» πολιτικές, πρέπει να εμπλέκουν δημιουργικά τους πολίτες σε ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.
Οι οποίες θα πρέπει να συν-διαμορφώνονται με τις τοπικές κοινωνίες, με σκοπό την διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας, την ανάπτυξη της υπαίθρου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Αλλά και οι ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, για να είναι αποτελεσματικές χρειάζονται την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και των φορέων των κατεστραμμένων περιοχών.
Δεδομένης της σύνδεσης του δάσους με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες στις καμένες περιοχές της Χώρας.
Ερχόμενος τώρα στα άρθρα των Π.Ν.Π. θέλω να επισημάνω τα εξής:
Υπάρχει προβληματισμός για την οριζόντια απαγόρευση μετακίνησης, διέλευσης και παραμονής όσο αφορά τα άλση εντός οικιστικών ιστών και μάλιστα έως την 31η Οκτωβρίου.
Αντίστοιχες εκκλήσεις για πιο ορθολογική αντιμετώπιση έχουν γίνει και για το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη που είναι προστατευόμενη περιοχή.
Η ρύθμιση προδίδει την έντονη αδυναμία και ανεπάρκεια φύλαξης μικρών χώρων πρασίνου σε αστικές περιοχές και οδηγεί μαζί με τα μέτρα κατά του Covid τον κόσμο σε περαιτέρω εγκλεισμό και απόγνωση.
Επίσης, οι εργασίες μελισσοκομίας με αυστηρές προφυλάξεις θα έπρεπε να επιτρέπονται.
Αποτελεί μία σταθερή ετήσια επαγγελματική δραστηριότητα που θα πληγεί ακόμα περισσότερο με αυτό το μέτρο της οριζόντιας απαγόρευσης ορισμένων δραστηριοτήτων.
Θα πρέπει να εξειδικεύσετε καλύτερα και πιο στοχευμένα όλες αυτές τις απαγορεύσεις.
——————————————————————-
Όλα τα δασοτεχνικά έργα θα πρέπει να γίνουν με περιβαλλοντικές παραμέτρους, φυσικά υλικά και ήπιες παρεμβάσεις.
Σε καμία περίπτωση να μην κοπούν καμένα πλατάνια και γενικά πυρόπληκτη χλωρίδα στις όχθες ποταμών.
Μεγάλος αριθμός δέντρων θα αναγεννηθούν από το ριζικό τους σύστημα.
Επίσης, ο θεσμός των αναδόχων αναδάσωσης είναι μεν καλοδεχούμενος, εάν και εφόσον πρόκειται για μια ουσιαστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, αλλά θα πρέπει να γίνει με πολύ ξεκάθαρους όρους.
Και εδώ χρειαζόμαστε ξεκάθαρες απαντήσεις κ. Υπουργέ:
- Θα προηγηθεί η αξιολόγηση της επιτυχίας της φυσικής αναδάσωσης και αναβλάστησης όλων των υπόλοιπων φυτών (που γίνεται και χωρίς κανένα κρατικό ή ιδιωτικό έξοδο) πριν από οποιαδήποτε τεχνητή αναδάσωση ;
Βάλτε το ως προϋπόθεση!
- Τι θα γίνει με τα παραγόμενα προϊόντα υλοτομίας και ποιος θα καρπωθεί την παραγόμενη αξία πώλησής τους ;
- Τι είδους αντιπαροχές ενδέχεται να λάβουν οι ιδιώτες ;
- Με τι είδους δέντρα και από που προερχόμενα θα γίνουν αναδασώσεις ;
- Η κήρυξη των αναδασώσεων θα λάβει ως πρόβλεψη τις εκκρεμότητες των Δασικών Χαρτών ;
Σε σχέση με την οικονομική στήριξη:
Έχετε σκεφτεί πέραν της κατάθεσης αιτήσεων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας να θεσπιστεί παράλληλα και χειρόγραφη δυνατότητα ή εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση ή γνώσεις ;
Εκτός από τις εφάπαξ έκτακτες επιχορηγήσεις (Άρθρα 10 – 12) πρέπει η Κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα:
- Να αποζημιώσει πλήρως τους αγρότες για την απώλεια της παραγωγής τους.
- Να καλύψει πλήρως την αποκατάσταση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.
- Να υπάρξει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έως ότου υπάρξει νέα αποδοτική παραγωγή.
- Να βγάλει άμεσα την ΚΥΑ (Άρθρο 14 ΠΝΠ) για την οριοθέτηση των περιοχών που θα περιλαμβάνει τα μέτρα στεγαστικής συνδρομής.
- Να καλύψει τα κενά της ΠΝΠ όπως π.χ. η μη αναφορά των μη επαγγελματιών αγροτών στα μέτρα αρωγής.
- Να διευκρινιστεί για ποιους ισχύει η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
πχ. Τα ελαιοτριβεία και άλλες επιχειρήσεις που δεν είναι άμεσα άλλα έμμεσα, επειδή οι μονάδες τους δεν θα έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη πρέπει να αντιμετωπιστούν ως πληγείσες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
επειδή όλη αυτή η συζήτηση που κάνουμε σήμερα εδώ, ΔΕΝ είναι συζήτηση από το μηδέν.
Αλλά έχουν ειπωθεί και ξαναειπωθεί ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΡΑ κλπ.
Και επειδή σήμερα συνεδριάζουμε από κοινού με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, θέλω να θυμίσω κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και χθες ο Πρωθυπουργός.
Αν ανατρέξει κανείς και διαβάσει 4 μόνο σελίδες (29-32) της έκθεσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του 2008, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ηλεία, αλλά και τα συμπεράσματα της επιτροπής Goldammer για το Μάτι του 2019, θα δει ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
Την έκθεση μάλιστα του 2008 την υπογράφει ο Πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Επιτροπής.
Ειδικά δε, για το θέμα των δασικών πυρκαγιών στην ακρόαση φορέων είχε τοποθετηθεί τότε και ο νυν υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ως Πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού).
Από πορίσματα, προτάσεις και συμπεράσματα πλήθος..
Από εφαρμογή των προτάσεων όμως πάσχουμε και άρα ΔΕΝ χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.
Σταχυολογώ λοιπόν από την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του 2008:
«Η πρόληψη, η άμεση πυρανίχνευση και η δασοπυρόσβεση αποτελούν τα τρία διακριτά επίπεδα για την πυροπροστασία.
Τα κεντρικά προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα (2008) ο τομέας της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης και χρήζουν συγκεκριμένων παρεμβάσεων, μπορούν γενικά να συνοψιστούν στα εξής:
- Η απουσία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας
- Η ελλιπής συμμετοχή των Δασικών Υπηρεσιών στην πρόληψη και την καταστολή
- Η υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών
- Η ανυπαρξία δασικών χαρτών και δασολογίου
- Η ελλιπής αστυνόμευση και εποπτεία του δάσους
- Οι αδυναμίες σε επιχειρησιακό επίπεδο
- Οι αδυναμίες του συστήματος αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών
Η Πεντέλη, η Πάρνηθα, το Ποικίλο Όρος και ο Υμηττός είναι οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, γι’ αυτό είναι ανάγκη να προστατευθούν και να αναπλαστούν με κάθε δυνατό τρόπο…»
Τις πταίει λοιπόν ;
Η θεσμική μνήμη των υπηρεσιών και η πολιτική βούληση μήπως ;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και καιρό, τόσο μέσα από την ψήφιση ενός ελληνικού Κλιματικού Νόμου, αλλά και με προηγούμενες ευκαιρίες νομοθέτησης τα εξής, που δυστυχώς η Κυβέρνηση τα έχει αγνοήσει μέχρι στιγμής:
Την Θεσμοθέτηση Ταμείου Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να θωρακιστούν τα νοικοκυριά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στα πρότυπα αντίστοιχων ταμείων που υπάρχουν σε άλλες χώρες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τουρκίας, που μετά τον καταστροφικό σεισμό του ’99 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών, με επιδότηση μέσω ενός Συνεγγυητικού Ταμείου Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών.
Χώρες της Ευρώπης όπως η Ελβετία, η Ισπανία και η Ρουμανία έχουν ήδη ιδρύσει Συνεγγυητικά Ταμεία Φυσικών Καταστροφών.
Προτείνουμε την προσαρμογή ενός τέτοιου Ταμείου στην Ελλάδα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μαζί με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Έχουμε προτείνει επίσης την άμεση ολοκλήρωση, έγκριση καθώς και ουσιαστική επικαιροποίηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα (3ετία) όλων των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Την εισαγωγή δεσμευτικής διάταξης για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο στις ελληνικές πόλεις.
Μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τομές στο πλαίσιο προστασίας των δασών για την πλήρη αξιοποίηση των δυνάμεων πολιτικής προστασίας της Χώρας.
Επιπλέον, προτείνουμε:
– Ένα Εθνικό Σχέδιο Προστασίας από Πυρκαγιές.
– Την Δημιουργία συστήματος «Δημόσιας Ασφάλειας» για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, και κυρίως των αρμοδίων κατά περίπτωση υπηρεσιών φυσικού ή τεχνολογικού κινδύνου.
– Και την συγκρότηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για κάθε περιοχή που επλήγη.
Η «νέα ανάπτυξη» στις πληγείσες περιοχές πρέπει να είναι «πράσινη» και όχι «πράσινης εκμετάλλευσης» για μεγάλα συμφέροντα.
ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ των περιοχών.
Ούτε ένα ευρώ ΔΕΝ πρέπει να διατεθεί χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις, χωρίς λογοδοσία.
Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας και αποκατάστασης των περιοχών είναι αναγκαία…
Αλλά επιτέλους χρειάζεται μια εντελώς άλλη φιλοσοφία και προσέγγιση των δασικών πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη επέμβαση.
Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας.