Skip links

“Το συντηρητικό DNA της ΝΔ προστάζει «Business as usual» για το Ταμείο Ανάκαμψης”

Στην επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα το ελληνικό σχέδιο απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τοποθετήθηκε ο τομεάρχης ενέργειας και περιβάλλοντος και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης αναφερόμενος στις συντηρητικές επιλογές και την διαχείριση «business as usual», χωρίς όραμα, χωρίς τόλμη, με όφελος για τους λίγους και τους εκλεκτούς, που κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ, υπακούοντας στο διαχρονικό παραταξιακό της DNA, ενόψει της μεγάλης ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης:

«Διαχρονικά, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που κατάφεραν με όραμα και επιμονή, πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο, να επιφέρουν μεγάλες τομές στη χώρα μας, με όφελος για τους μη προνομιούχους και την μεσαία τάξη.

 

Ενώ η ΝΔ όπως πάντα, έτσι και τώρα αρκείται σε μια συντηρητική διαχείριση.

 

Και μπορεί στα λόγια η Κυβέρνηση να κάνει τον υπέρμαχο της «Πράσινης» Ανάπτυξης, αλλά το βασικό ζητούμενο για εμάς είναι οι προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα αυτής.

 

Πώς θα το πετύχουμε αυτό ;

 

Με ποια μέσα ; Και με ποιους ως ωφελημένους ;

 

Πώς, με ποιους και για ποιους κ. Σταϊκούρα, θέλετε να αξιοποιήσετε το 37% των πόρων του Ταμείου που κατευθύνονται στην «Πράσινη» Μετάβαση ;

 

Με ποιες δομές, με ποιο κράτος, με ποιους στόχους και προτεραιότητες ;

 

Με τον στόχο μήπως να ξεπεράσετε τους 3.000 μετακλητούς ;

 

Η χώρα έχει ανάγκη – πιο πολύ από ποτέ – ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ψηφιακή και «πράσινη» οικονομία, το οποίο όμως θα μειώνει τις ανισότητες και θα φέρει μια Ισόρροπη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Πόσο όμως υπηρετούν τους στόχους και το αφήγημα της «Πράσινης» Ανάπτυξης, οι επιλογές της Κυβέρνησης, που σχετίζονται μάλιστα και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ;

 

Πόσο ωφελούν τους πολλούς και μειώνουν τις ανισότητες ;

 

Πόσο προάγουν την ενεργειακή δημοκρατία, για την οποία μιλάμε εμείς ;

 

Πόσο καταπολεμούν την ενεργειακή φτώχεια ;

 

Πόσο προετοιμάζουν την Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση ;

 

Πόσο διασφαλίζουν την Ανθεκτικότητα, απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή ;

 

Πέντε μόνο πρόσφατες επιλογές της Κυβέρνησης, δίνουν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, την ξεκάθαρη απάντηση: ΕΛΑΧΙΣΤΑ έως ΚΑΘΟΛΟΥ, καταρρίπτοντας έτσι τον ΜΥΘΟ της πιο «πράσινης» Κυβέρνησης και του πιο «πράσινου» Πρωθυπουργού:

 

1ον.H πλήρης αδιαφορία για να πάρει η Ελλάδα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων αξίας 850 εκ. ευρώ!

 

2ον.Η απόφαση στις 31.12.2020 του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία περικόπτονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για την Απολιγνιτοποίηση σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

 

3ον.Το μεγάλο φιάσκο του click away ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

 

4ον. Το προβληματικό Target Model στην Ενέργεια και το μεγάλο ενεργειακό κόστος για την βιομηχανία.

 

5ον. Η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ με την επιμονή της Κυβέρνηση σε ένα παρωχημένο μοντέλο έκθεσης, και ένα καταστροφικό για τη Θεσσαλονίκη Real Estate Project με ένα αμφιλεγόμενο ΣΔΙΤ, στην καρδιά της πόλης.»

 

Ειδικά για την ΔΕΘ  ο κ. Αρβανιτίδης κατέθεσε τη πρόταση για δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ και ανάπτυξη νέων υποδομών στα δυτικά για μια «άλλου τύπου ΔΕΘ» και σημείωσε ότι:

 

«Η εμβληματική πρότασή μας για την ΔΕΘ συμβολίζει ακριβώς την δική μας φιλοσοφία για το ΠΩΣ, ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για την «Πράσινη» Μετάβαση. Σε αντίθεση με την ΝΔ, στο Κίνημα Αλλαγής δίνουμε έμφαση στην ψηφιακή και «πράσινη» οικονομία με παραγωγή όμως στον τόπο μας και εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων.

Ζητάμε εγχώρια ανάπτυξη παραγωγών ή συμπαραγωγών με την μέγιστη προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα.

 

Ζητάμε τα λεφτά του Ταμείου να πιάσουν τόπο εδώ!

 

Ζητάμε να στηριχθούν πολλές ελληνικές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα γίνουν «ιμάντες» και «καταλύτες» της Ισόρροπης Βιώσιμης Ανάπτυξης, ώστε αυτή να γίνει πραγματικά κοινωνικό «κτήμα» και σκοπός.

 

Και να μην επικρατήσει η αίσθηση ότι η «Πράσινη» Ανάπτυξη είναι κάτι που επιβάλλεται από τα πάνω, έχει κέρδη μόνο για τους μεγάλους, και στο τέλος της ημέρας καταλήγει να είναι απλά μια «Πράσινη» μετάλλαξη του Καπιταλισμού.

 

Χρειάζεται επίσης αξιοποίηση των πολύτιμων μετάλλων που είναι κρίσιμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

 

Δεν έχει νόημα να γεμίσουμε με ξένα ηλεκτρικά ΙΧ ή να γίνει η Μεγαλόπολη ένα απέραντο φωτοβολταϊκό με πάνελ που θα εισάγουμε επίσης!

 

Τι νόημα και περιεχόμενο θα έχει η ….ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ, όταν θα αυξάνεται το εμπορικό ισοζύγιο ;

 

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε ειδικά τις δυνατότητες που δίνει η τεχνητή νοημοσύνη και να μπούμε στο τραίνο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

 

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για εμάς είναι η παραγωγική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με όφελος για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους.

 Με 7 λέξεις:

Πράσινη Ανάπτυξη με Παραγωγή στον Τόπο μας!»

Αφήστε ένα σχόλιο