Skip links

“Ζητάμε την αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις Ενεργειακές Κοινότητες με άμεσα μέτρα στήριξής τους”

¨Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη ενέργειας και περιβάλλοντος Γιώργο Αρβανιτίδη κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος ζητώντας την αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις Ενεργειακές Κοινότητες και καταθέτοντας τις προτάσεις της για τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια.

Κύριε Υπουργέ,

το Κίνημα Αλλαγής έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει στο παρελθόν, την ανάγκη να στηριχθεί ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων με μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας. Σε κάθε ευκαιρία, είτε νομοθετικής διαδικασίας, είτε διοικητικής, που αφορούσε τις Ενεργειακές Κοινότητες, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και είμασταν οι πρώτοι που προτείναμε την ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας βάσης, στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης για την προώθηση της Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών αυτών. Παράλληλα, έχουμε διαφωνήσει κάθετα με τον παραγκωνισμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τις τελευταίες αλλαγές που έχει επιφέρει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Ειδικά η υποχρέωση βάσει του ν.4759/2020 να ανταγωνίζονται οι Ενεργειακές Κοινότητες από το 2022 τους ιδιώτες επενδυτές σε μειοδοτικές προσφορές για την εξασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης των έργων ΑΠΕ, προκαλεί προβληματισμό σε εκατοντάδες μέλη τους, ανάμεσά τους και αρκετούς Ο.Τ.Α., αλλά και ανησυχία για την μελλοντική τους πορεία.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επίσης συνδέσει τον ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων με το ζήτημα της Ενεργειακής Δημοκρατίας σε έργα ΑΠΕ αλλά και με το ζήτημα της Ενεργειακής Φτώχειας σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Ενεργειακή Δημοκρατία σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την ανάπτυξη συμμετοχικών σχημάτων όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες σε πολλά μικρά και μικρομεσαία έργα, (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, αποθήκευσης ενέργειας) και όχι φαραωνικές εγκαταστάσεις. Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη σημαίνει διεύρυνση της βάσης των παραγωγών ενέργειας και όχι συγκέντρωση σε μεγάλους παίχτες. Το Κίνημα Αλλαγής θέλει τις Ενεργειακές Κοινότητες σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου στην ενεργειακή μετάβαση, και οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι βασικό εργαλείο για να πετύχουμε τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, δίνοντας την ενέργεια στα χέρια των πολιτών και μέσο καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Άλλωστε, τόσο το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο όσο και η πρακτική αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε. υποδεικνύουν την ευνοϊκή αντιμετώπιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων εξαιτίας των πολλαπλών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνουν. Έτσι για παράδειγμα στην Γερμανία, το 42% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ανήκει σε νοικοκυριά και αγρότες, ενώ μόνο το 5,4% ανήκει στις 4 μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας, και το υπόλοιπο σε Δήμους και μεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, το ποσοστό της Ενεργειακής Φτώχειας, που προσδιορίζεται διεθνώς ως η αδυναμία των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, θέρμανση & ψύξη κ.α.) προσεγγίζει στη χώρα μας το ποσοστό του 18%, και μας κατατάσσει στις περισσότερο ευάλωτες χώρες.

Για τους ανωτέρω λοιπόν λόγους και εμείς ζητάμε αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις Ενεργειακές Κοινότητες και την «διάχυση» της ρευστότητας των πόρων που θα διατεθούν για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και για την Εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας, σε όσο το δυνατόν περισσότερους, με συνδυασμό περιβαλλοντικών, κοινωνικών, και οικονομικών κριτηρίων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι στις προθέσεις σας να αναθεωρήσετε την μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική απέναντι στις Ενεργειακές Κοινότητες και με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να πρωταγωνιστήσουν στην Ενεργειακή Δημοκρατία και να αντιμετωπίσουν την Ενεργειακή Φτώχεια στη χώρα μας ; 
  1. Συμμερίζεστε τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποστηρίζουν σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωσή τους ότι «…αν δεν αλλάξει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο θα σταματήσει πλήρως η ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα από το 2022» και ζητούν την άρση των εμποδίων και την προώθηση της ανάπτυξης των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα ;

 Αθήνα, 17.02.2021

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ   

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

Αφήστε ένα σχόλιο