Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχει υποστεί τόσες ήττες η Κυβέρνηση στη «δήθεν» μάχη που δίνει κατά της διαπλοκής, που πραγματικά δεν βρίσκω λόγο να αφιερώσω χρόνο στα έργα και τις ημέρες του αρμόδιου Υπουργού ο οποίος πρωταγωνίστησε σε μια «γιαλαντζί», όπως λέμε στη Βόρεια Ελλάδα, προσπάθεια ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου.
Άλλωστε, το ζητούμενο εδώ που φτάσαμε, είναι να διαμορφωθούν συνθήκες σύγκλισης και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να συγκροτηθεί αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να διενεργήσει τον διαγωνισμό.
Και για να γίνει ξεκάθαρη η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επιμένουμε ότι το «αναστέλλεται» πρέπει να αντικατασταθεί με το «καταργείται» και το ότι η σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ.Ρ. να αφορά όλες τις αποφάσεις του Υπουργού που αφορούν την αδειοδότηση και όχι μόνο για τον αριθμό των αδειών.
Θέλω, όμως, κύριε Υπουργέ, να σταθώ στο τι σημαίνει μια πραγματική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με όρους δημοκρατίας και όχι με βάση το πορτοφόλι του κάθε επίδοξου καναλάρχη, όπως αυτή την οποία επιχειρήσατε.
Κατ’ αρχήν, μέχρι στιγμής είμαστε σίγουροι μόνο για δύο πράγματα:
- πρώτον ότι ο διαγωνισμός που έγινε δεν ισχύει και
- δεύτερον ότι όλες οι αρμοδιότητες πρέπει να επιστρέψουν στο Ε.Σ.Ρ..
Άρα για να περάσουμε στα υπόλοιπα θέματα, πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το λέω αυτό γιατί ακούγονται διάφορες απόψεις τις τελευταίες μέρες, χωρίς να υπάρχει γνώση των πραγματικών δεδομένων πάνω στα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε.
Έρχομαι τώρα στην ουσία.
Τα κανάλια, αγαπητοί συνάδελφοι, διαχειρίζονται δημόσιες συχνότητες, δηλαδή δημόσια περιουσία.
Κατά συνέπεια, η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι θέμα δημοκρατίας, δεν είναι θέμα αγοράς.
Γι’ αυτό άλλωστε και το Σύνταγμα επιβάλει συγκεκριμένες αρχές ως προς τη λειτουργία του και άμεσο έλεγχο του κράτους μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής, ακριβώς για να διασφαλίσει την τήρηση αυτών των αρχών.
Δημοκρατική ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, κύριε Υπουργέ, σημαίνει πρωτίστως διασφάλιση της πολυφωνίας.
Και εξωτερικής και εσωτερικής.
Εξωτερική πολυφωνία σημαίνει δυνατότητα για πολλά κανάλια, όσα επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα, το οποίο να θυμίσω ότι παρέχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από το αναλογικό. Άρα ο περιορισμός των αδειών σε τέσσερις συνιστά ξεκάθαρη στρέβλωση της εξωτερικής πολυφωνίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτός.
Εσωτερική πολυφωνία, σημαίνει ποιοτικά κριτήρια και σεβασμό όλων των απόψεων, για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής άδειας.
Και στο σημείο αυτό, ο νόμος τον οποίον ψηφίσατε έχει σοβαρά κενά.
Δεν μπορεί να λέει το κράτος, «παίρνει άδεια όποιος δώσει τα περισσότερα». Που τελικά ούτε αυτό συνέβη αφού φτιάξατε έναν διαγωνισμό στον οποίο υπήρχαν άνθρωποι που πήραν άδεια προσφέροντας λιγότερα χρήματα από άλλους που τελικά δεν πήραν.
Αντίθετα, αυτό το οποίο θα έπρεπε να γίνει είναι:
- πρώτον, να μπουν ποιοτικά κριτήρια όσον αφορά το πρόγραμμα, δηλαδή πόσο ευρωπαϊκό, πόσο εθνικό, πόσο ψυχαγωγία, πόσο ενημέρωση
και
- δεύτερον, να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση ώστε να μην είναι δυνατόν τα κανάλια να μετατρέπονται σε μηχανισμούς προπαγάνδας.
Εσείς, δυστυχώς, δεν κάνατε τίποτα από όλα αυτά, γιατί η πραγματική σας πρόθεση ήταν να ελέγξετε και όχι να ρυθμίσετε το τηλεοπτικό τοπίο.
Προσπαθήσατε με κάθε τρόπο να δημιουργήσετε συνθήκες κλειστής αγοράς, στην οποία ένας από τους τέσσερις παίκτες θα ήταν κάτι σαν «ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL» με τα λεφτά μιας τράπεζας της «ΣΥΡΙΖΑ BANK».
Όμως ξεχάσατε, ίσως από αμέλεια, ίσως από υπεροψία, ότι το κράτος δικαίου στη χώρα αυτή λειτουργεί και σήμερα είστε αναγκασμένοι να πιείτε όλο το πικρό ποτήρι των σκοπιμοτήτων σας.
Κύριε Υπουργέ,
Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που αναλάβατε την εξουσία και αναρωτιέμαι αν υπάρχει μια μάχη που να έχετε κερδίσει προς όφελος της χώρας.
Η απάντηση είναι ότι τις χάσατε μάλλον όλες.
Και τις χάσατε γιατί δεν φροντίσατε ούτε μια στιγμή να δημιουργήσετε κλίμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Δεν μάθατε τίποτα από τα χρόνια της κρίσης.
Τα παιχνίδια εξουσίας με τους ΑΝΕΛ και την αφανή δεξιά μπορούν να σας κρατήσουν στην Κυβέρνηση, δεν μπορούν όμως να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.
Όσο συμπεριφέρεστε εγωιστικά και αρνείστε να αποδεχτείτε την πραγματικότητα κάνετε κακό στη χώρα. Και δυστυχώς, τα περιθώρια στενεύουν διαρκώς.
Κλείνοντας, κ. Πρόεδρε θα ήθελα να προσθέσω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, αντίθετα με όσα ψευδώς υποστήριξε η κα Γεροβασίλη για αλά κάρτ αποφάσεις, το 2015 εξέδωσε απόφαση για την αντισυνταγματικότητα δύο αποφάσεων περικοπών συντάξεων κύριων και επικουρικών. Αύριο συζητείται εδώ στην ολομέλεια η επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις και θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε το θέμα.
Σας ευχαριστώ.